Nainen parhaassa iässä?

Miten inhoankaan ilmaisua: taitaa ”Parasta ennen -päiväys” olla ohi! Se mikä sopii maitokaupan hyllylle, ei sovi ihmisten luokitteluun, sillä tavallisesti tuo luonnehdinta kohdistuu naisiin.

En vielä edellisissä kuntavaaleissa pohtinut isommin ikääni: olin työssäkäyvä nainen ja perheenäiti. Nyt pohdin. Varmasti eläkkeelle jääminen käynnisti tämän pohdinnan, mutta syynä on myös ehdokkuus sadan ehdokkaan listalla, jolla meitä eläkeikäisiä on vain viisi. En valita, muut ehdokkaat ja toimiston väki kohtelevat meitä senioreita ystävällisesti ja palvelevat auliisti!

Galluppien mukaan Vihreät ovat tällä hetkellä suosituin puolue paitsi nuorten, myös jo viisikymppisten joukossa. Se on hieno uutinen! Mutta herättääkö nuorekas puolue luottamusta myös yli kuusikymppisissä? Jäin pohtimaan asiaa, kun juttelin Tampereen Keskustorilla ikäiseni naisen kanssa, joka etsi Vihreiden listalta nuorta ehdokasta, koska ”nuorissa on tulevaisuus”. Vanhemmat ehdokkaat edustivat hänen ajatelussaan ilmeisesti mennyttä maailmaa vailla tulevaisuuden toivoa. Onneksi Vihreässä puolueessa vaikuttavat edelleen liikkeen pioneerit Satu Hassista Heidi Hautalaan, Pekka Haavistoon, Osmo Soininvaaraan ja Pekka Sauriin.

En ole kovin aktiivisesti seurannut puolueiden vaalitenttejä, mutta puoluejohtajien puheenvuoroissa minua on jäänyt kiusaamaan ikäihmisten saama vähäinen huomio. Huolipuhe kohdistuu tällä hetkellä sinänsä aiheellisesti nuorten hyvinvointiin ja heidän mielenterveyskysymyksiinsä. Korona-aika on koetellut kuitenkin ankarasti myös vanhuksia. Havahduin tähän kuunnellessani Merete Mazzarellan ”Syksystä syksyyn”- äänikirjan, jossa hän kuvaa taitavasti koronavuotta oman ja lähipiirinsä kokemusten kautta.

Tapasin loppuviikosta Tesomalla entisen valtuustokollegan ja ”akka-akselin” voimahahmon Anneli Kivistön (sd.). Annelilla on ikää minua enemmän ja takanaan 40 vuotta kuntapolitiikassa. Hän kertoi lähteneensä vielä ehdokkaaksi näihin vaaleihin, kun joku ystävä kutsui häntä ”kokemusasiantuntijaksi”. Hienosti ajateltu: ihminen, joka on toiminut läheistensä auttajana ja avustajana vuosikaudet ja tuntee ikääntymisen merkit jo itsessäänkin, on totisesti hyvä kokemusasiantuntija myös päättäjänä! (Annelin haastatteluvideon voi katsoa Facebookista Tillikadun Teoksen sivulta).

Hyvässä valtuustossa on eri ikäisiä jäseniä. Pitkän poliittisen uran tehneet voivat olla suuri voimavara nuoremmille jäsenille, onhan heille karttunut paitsi käytännön kokemusta valtuustotyöstä, myös runsaasti sosiaalista pääomaa verkostojensa kautta.

Unohdetaan ”Parasta ennen”-puhe, itse ainakin uskon ja uskottelen olevani ”nainen parhaassa iässä”.