Politiikan viikkokatsaus vk 25

Maanantai-illan kaupunginvaltuuston kokouksesta ennakoitiin listan perusteella pitkää kokousta ja pitkä istunto siitä tulikin. Tiedossa oli, että toukokuussa pöydätty Kaupunkistrategia käytäisiin nyt perusteellisesti läpi, mutta harvempi osasi ennakoida, että tiedoksi merkittävästä Toiminta- ja taloussuunnitelmasta puhuttaisiin kaksi ja puoli tuntia. Myös Strategiakeskustelun yhteydessä pidetyt ryhmäpuheenvuorot venähtivät opposition osalta ylipitkiksi. Syntyi vaikutelma, että kokouksen kulkua hidastettiin muunkin kuin valoisan kesäillan vuoksi. Kun käytävällä alkoi illan mittaan liikkua lobbareita, jotka ehdottivat Ratikkapykälän siirtämistä seuraavaan kokoukseen, oli selvää, että autopuolue halusi laittaa kapuloita rattaaseen.

Poistuin itse kokouksesta Strategiakeskustelun vielä kestäessä, mutta onneksi kokousta saattoi seurata Radio Moreenin välityksellä. Värikkään keskustelun jälkeen valtuusto antoi lähtölaukauksen ratikkalinjan suunnittelulle tässä vaiheessa kaupungin itäpuolelle: Hervannasta Sammon valtatietä Keskustorille sekä pistoraide Itsenäisyydenkadulta Teiskontietä yliopistollisen sairaalan alueelle. Keskustelussa lanseerattiin termi ”ratikan rakastajat”, joiksi etenkin vihreät valtuutetut ilomielin leimautuivat.

Kokous päättyi kuulemma puolen yön aikoihin, mutta esimerkiksi Sosiaaliasiamiehen raportti jäi pöydälle. Vihreän valtuustoryhmän nimissä jätettiin valmistelemani valtuustoaloite Kehittämiskävelyjen järjestämisestä esimerkiksi isoja kaavoja valmisteltaessa.

Palaan vielä viime viikon keskusteluihin. Vitsailimme Harri Jaskarin kanssa valtuustossa, että Särkänniemi joutui heti vaikeuksiin, kun vanha hallitus jätti tehtävänsä. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) on ottanut julkisesti kantaa Särkänniemen pääsylippuihin. Valtuutettujen tehtävänä on toki välittää kuntalaisten huolia päätöksentekoon, mutta harvemmin valtuuston puheenjohtaja lähtee puheenjohtajana ottamaan tämäntyyppiseen asiaan kantaa julkisuudessa.  Särkänniemen hallituksessa jatkaa demariryhmästä valtuutettu Tarja Jokinen, jonka kautta posti kulkee varmasti eteenpäin. Toimitusjohtaja Miikka Seppälä on julkisuudessa vastannut hyvin esitettyyn kritiikkiin. Uusi hallitus tekee varmasti tarvittavat johtopäätökset lippu-uudistuksen osalta tämän kesän kävijäanalyysin perusteella.

Myös Rantaväylän tunneliratkaisu puhuttaa jatkuvasti, sillä nyt kartoitetaan vielä pitkän tunnelin vaihtoehtoja. Viimeksi on selvitetty kansivaihtoehtoa, joka ei ole yhtään sen kiehtovampi kuin 1990-luvun lopullakaan. Itä-Pasila Näsijärven rantaan? Ei kiitos.  Tiedolla johtaminen on haasteellista tilanteessa, jos vaaleissa on oltu korkealla profiililla tunnelia vastaan. Tästä huolimatta kaupungin edun pitäisi mennä ryhmien edun edelle.

Eilisen valtuustokeskustelun kuluessa aloin epäillä, onko meillä koalition sisäinen oppositio.  Pohdin, pitäisikö pelaamiselle alkaa laittaa jo perälauta?