Puhe Koiramäen avajaisissa 7.6.2013

Arvoisa ministeri, kirjailija, hyvät särkänniemeläiset ja muut avajaisvieraat!

Minulla on suuri ilo ja kunnia toivottaa teidät tervetulleiksi Koiramäkeen. Olen toiminut neljä viime vuotta hallituksen puheenjohtajana.

Kuten monet hyvät asiat, tämänkin mäen idea lähti unelmasta: meillä Tampereella pitäisi olla samanlainen paikka kuin Junibacken Tukholmassa, jossa lapset ja lapsenmieliset voisivat eläytyä kirjoista tuttujen hahmojen tarinaan. Mutta mikä olisi meidän tarinamme, yhtä tuttu kuin Junibackenissa Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu, Katto Kassinen tai Sven Nordqvistin Viiru ja Pesonen? Vastauksemme oli Mauri Kunnas ja meille kaikille tuttu Koiramäki. Emme siis halunneet unelmahöttöä, vaan korkeatasoiseen lastenkirjallisuuteen perustuvan kokonaisuuden.

Tämä kunnianhimoinen perusvalinta lisäsi vaativuustasoa: tällaisen kokonaisuuden toteuttaminen edellytti, ettei laadusta voinut tinkiä missään vaiheessa.

Koiramäessä kohtaavat paikallisesti kaupunki ja maaseutu, ajallisesti kurkistamme menneeseen aikaan ja sen kulttuuriin niin arkkitehtuurissa kuin arkisessa elinympäristössäkin. Vaikka olemme satuhahmojen keskellä, olemme samalla keskellä historiaa ja myös hänen kertomustaan, ”his storya”, Mauri Kunnaksen tarinallis-kuvallista maisemaa.

Lasten eläinpuiston tilalle rakennettu uusi kokonaisuus sisältää  Koiramäen kaupungin, Koiramäen talon pihapiirin sekä Drakkulan linnaan. Lisäksi alueella on näyttämö ja uusi tallirakennus. Tänä iltana voitte kävellä Rakkimäen torilta Koirakeisarin katua pitkin tunnelmalliseen vanhaan kaupunkiin puoteineen. Levähtää voi vaikka Kahvila von Guggelböössä. Maatilan rakennuksista on toimintaa liukumäistä lehmän lypsämiseen ja juuston valmistukseen. Tassuteatterin lavalla nähdään päivittäin Tampereen Työväen Teatterin tuottamat näytelmät. Drakkulan linnasta löytyy seikkailurata.  Kutunkoivenkaarteesta Ingentingentien tallirakennukselle ulottuvissa eläinaitauksissa majoittuu yli 20 eläinlajia, myös uusi villasika Maurix.

Hyvät ystävät!

Meillä oli unelma, mutta tarvitsimme unelmillemme toteuttajat. Kirjailija Mauri Kunnas on ollut vahvasti mukana suunnittelussa ja toteutuksessa, lisäksi haluan mainita Leena Carelsenin kysyn herättää henkiin kokonaisvaltainen ja yksityiskohtainen tarina. Koiramäen suunnittelusta päävastuusta on kantanut  Arkkitehtikonttori Petri Pussinen ja Tommi Kuikka. – Pääurakoitsijana on toiminut Juvia Oy ja Juha Ketko, rakentamisessa näkyy vahvasti myös todellisten kädentaitajien osaaminen, kuten Fantasiarakenne –yrityksen hienot koirahahmot . Toteutukseen on tarvittu laaja joukko muita yhteistyökumppaneitamme Kustannusosakeyhtiö Otavasta lähtien. Koiramäki on osa laajempaa puistosuunnitelmaa, josta vastaa BDR, huvipuistorakentamiseen erikoistunut amerikkalainen Bruce D. Robinson Design Group. Kiitokset teille kaikille.

Hallituksen unelma ei olisi koskaan toteutunut ilman asialle omistautunutta henkilökuntaa, joka ei viimeisen kolmen vuoden aikana ole laskenut tuntejaan tämän kaiken toteuttamisessa. Erityisesti haluan kiittää toimivaa johtoa ja toimitusjohtaja Miikka Seppälää, siitä, että teitte tarinasta totta – hallituksen rooli oli mahdollistaa tämä unelma.

Väistyvänä hallituksen puheenjohtajana kiitän hallitusta rohkeista päätöksistä: Olemme siirtynet tässä puistossa uuteen aikaan: laitteiden sijasta olemme investoineet yhdessä tekemiseen ja toiminnallisuuteen. Investointi on Elämyspuiston 2000-luvun suurin, yli 5 miljoona euroa

Tämä puisto on kansallinen kulttuuriteko ja se on herättänyt jo nyt kiinnostusta maailmalla mm. Kiinan valtakunnallisessa tv-lähetyksessä.

Toivon uudelle hallitukselle onnea ja menestystä  uusien suunnitelmien toteutuksessa. Tampere tarvitsee Särkänniemen elämyspuistoa, pitäkää siitä hyvää huolta. Koiramäki on pienoisvanhakaupunki keskellä kaupunkia, jossa huhtikuun lopulta tähän päivään mennessä on vieraillut jo 43 000 kävijää.

Vielä kerran: tervetuloa, wuh wuh!