Vastine Aki Taposelle ja Terhi Kiemungille (AL)

Kohtelen valtuutettuja tasapuolisesti

 

”Roivainen tylytti senioria” kirjoitti toimittaja Aki Taponen viime viikolla kolumnissaan (AL 12.10.). ”Perussuomalaiset eriarvoistetaan valtuustossa” jatkoi Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki mielipidekirjoituksessaan maanantaina (AL 17.10). Molemmat ovat vakavia ja mielestäni vääriä väitteitä ja vaativat vastinetta.

Keväällä 2010 on valtuusto yksimielisesti hyväksynyt kokousmenettelyohjeet, joissa puheenvuoron suosituspituudeksi on sovittu kolme minuuttia ja repliikin yksi minuutti. Äänimerkki kuuluu, kun puheaika on kulunut loppuun. Valtuustoryhmien velvollisuutena on pitää huolta, että näitä yhdessä sovittuja pelisääntöjä noudatetaan.

Puheenjohtajan toimintaa ohjaa viime kädessä Kuntalaki. Sen mukaan ”puheenjohtaja johtaa asioiden käsittelyä ja pitää huolta järjestyksestä valtuuston kokouksessa”. Lain mukaan ”valtuutetun on puheessaan pysyttävä asiassa. Jos valtuutettu puheessaan poikkeaa asiasta, puheenjohtajan on kehotettava häntä palaamaan asiaan. Jos valtuutettu ei noudata kehotusta, puheenjohtaja voi kieltää häntä jatkamasta puhetta. Jos valtuutettu ilmeisen tarpeettomasti pitkittää puhettaan, puheenjohtaja voi asiasta huomautettuaan kieltää häntä jatkamasta puhettaan”. Nämä kohdat on kirjattu myös Tampereen kaupunginvaltuuston työjärjestykseen.

Pyrin kohtelemaan kaikkia valtuutettuja ja ryhmiä tasapuolisesti. Viime kokous oli poikkeuksellisen pitkä. Tästä syystä oli erityisen tärkeää noudattaa puheenvuoroista annettuja ohjeita. Poikkeaminen puheenvuoron suosituspituudesta on kuitenkin mahdollista. Viime kokouksessakin muutama valtuutettu toivoi lisäaikaa jotta sai kesken olleen asian sanottua. Joskus asiaa on kuitenkin niin paljon, että se on järkevää jakaa useampaan puheenvuoroon. Näin moni valtuutettu tekikin.

Erityisen pahoillani olen iäkkään varavaltuutettu Paavo V. Suomisen nostamisesta pelinappulaksi asiassa. Hänen kanssaan keskustelen asiasta lähemmin kasvokkain heti kun siihen tarjoutuu tilaisuus. En missään tapauksessa halunnut olla tyly hänelle, kun kehotin häntä ottamaan uuden puheenvuoron.

Kokouksen kestettyä lähes puoleen yöhön voi myös puheenjohtajan ote herpaantua ja saatoin tulkita valtuutettu Heikki Luodon puheenvuoron väärin. Tästäkin voimme puhua kasvotusten. Oppia ikä kaikki, niin perussuomalaisille kuin puheenjohtajallekin.

IRENE ROIVAINEN

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr)