Matkoilta tunnelipäätöksentekoon

Viime viikko oli varsin vauhdikas, sillä maanantaiaamuna saavuimme Paulin kanssa yöjunalla Lofooteille suuntautuneelta nuorison hakumatkalta; Vilja ja Kalle ajelivat muuttokuormansa kanssa kohti Tamperetta. Siitä sitten samaa soittoa töihin ja valtuuston kokoukseen illaksi.

Tiistaina kaupunginvaltuusto suuntasi opintomatkalle kohti Turkua. Melkoista porua sekin herätti kuntalaisissa, vaikka perinteisesti kerran valtuustokaudessa toteutettu opintomatka on suuntautunut ulkomaille. Esitimme valtuuston puheenjohtajiston kanssa jo alkukaudesta, että ulkomaanmatkasta luovuttaisiin. Yhtenä perusteluna oli sittemmin talouden taantuma, mutta myös se, että lähes kaikki valtuutetut istuvat lautakunnissa, kaupunginhallituksessa ja muissa toimielimissä, jotka voivat tehdä omia opintomatkojaan tarvittaessa vaikka ulkomaille.

Matka onnistui hyvin, vaikka tiistaina vettä tuli kuin aisaa istuessamme oopperassa Turun linnan kattamattomalla sisäpihalla. Kiitos upouuden Dalen villapaidan, sadeviitan ja -takin, en kastunut enkä palellut. Pohjolan vahvoista naisista (amatsooneista) kertova Alvilda oli hieno oopperakokemus barokkimusiikkiorkestereineen ja autenttisine ympäristöineen.

Keskiviikkoaamun vierailu jätevedenpuhdistamolle oli myös kiinnostava kohde. Asukkaat olivat vastustaneet hanketta etukäteen peläten mm. haju- ja meluhaittoja, mutta laitos oli erittäin siisti ja hajuttomampi kuin monet navetat. Laitoksen viereen oli rakennettu kalliinnäköisiä kerrostaloja, joten laitos ei tuntunut leimaavan kielteisesti aluetta.

Turkulaiset ottivat meidät lämpimästi vastaan, toivon mukaan voimme kutsua Turun valtuuston vastavierailulle Tampereelle tutustumaan pormestarimalliimme, sillä se tuntui edelleen epäilyttävän Turussa.

Perjantaina ja lauantaina pidimme Setlementtiliiton strategiakokouksen Tampereella. Haikeissa tunnelmissa hyvästelimme kaksi toisiin tehtäviin siirtyvää työntekijäämme, jotka jäävät kuitenkin onneksemme liikkeen piiriin.

Huomenna kaupunginhallitus ottaa kantaa Ranta-Tampellan tunnelikaavaan. Asiaa käsitellään useassa pykälässä; esityslistassa liitteineen oli taas lähes 1600 sivua! Uskon, että XL:n äänin asia saadaan eteenpäin. Ajelimme Lofooteilla monien tunneleiden läpi, pisin oli yli kuusi kilometriä, jotkut kulkivat matkan vuonojen alitse. Näen tunnelihankkeen kaupunkikehityshankkeena, joka yhdistää Näsijärven rantamaisemat kaupunkiin ja tuo mukanaan paljon uusi asuantoja keskustaan, Toivoisin demareiden kääntävän vielä kerran takkiaan ja tulevan alkuperäisen tunnelia tukevan linjauksen taakse, muuten yhteistyö ei ole oikein uskottavaa jatkoa ajatellen.