Valtuustosta ja vaaliasetelmista

Lyhyeksi enteilty maanantain valtuustonkokous sai yllättävän käänteen, kun valtuutettu Heikki Luoto (PS) esitti, ettei Amurin koulun peruskorjauskaavaa hyväksyttäisi, vaan kansainvälinen koulu siirrettäisiin toisaalle ja suomalaistettaisiin. Kevyt kokoustunnelma latautui välittömästi: kantaa otettiin kansainvälisyyden edistämisen puolesta niin salin oikealta kuin vasemmaltakin laidalta. Myös ministeri Jukka Gustafsson arvosteli jyrkin sanoin sekä Luodon esitystä kuin Pertti ”Veltto” Virtasen kannatuspuheenvuoroakin. Syntyi vaikutelma, että perussuomalaiset joutuivat hieman kiusalliseen tilanteeseen joutuessaan puolustamaan ryhmänjohtajansa esitystä, sillä Laila Koskela äänesti tyhjää, Tiina Elovaaran argumentit menivät pahasti ristiin esityksen perustelutekstin kanssa, eikä Veltto Virtasen puheenvuorokaan oikein vakuuttanut kuulijoita.

En ole tällä valtuustokaudella allekirjoittanut valtuustoaloitteita, mutta nyt tein poikkeuksen perustellusta syystä. Olimme luvanneet Jari Heinosen kanssa köyhyysmarssilla viedä eteen päin aloitteen 75 euron ehkäisevästä toimeentulotuen maksamisesta toimeentulotuen saajille. Aloitteen kolmantena allekirjoittajana oli Aila Dundar-Järvinen (sd.).

Tänään pidetyssä seminaarissa keskusteltiin johtosääntöuudistuksista. Vaikuttaa siltä, että kaupunginhallituksen valta sen kun vain lisääntyy. Se alkaa todellakin muistuttaa professori Ryynäsen kuvaamaa ”pikkuvaltuustoa”, jolle pormestarimallissa siirtyy yhä enemmän valtaa valtuustolta. Tämä on huolestuttava kehityssuunta, ellei asiaan puututa. Johtosääntöesitykset tulevat päätöksentekoelinten käsittelyyn syksyn kuluessa.

Kuntavaalien ehdokaslistat on jätetty tänään. Ainakin demarilistalla yllättää ex-kaupunginjohtaja Jarmo Rantasen nimi. Tilaajajohtajan paikalta äskettäin eläköityneen Lasse Eskosen ehdokkuus oli jo tiedossa aikaisemmin. Kiinnostavaa nähdä, heräävätkö vanhat asetelmat eloon valtuustosalissa, jos ja kun siellä istuu näiden kahden herran lisäksi vihreiden Satu Hassi.