Ikäihmisten asiaa

Minulla on ollut tilaisuus osallistua tämän vuoden alusta Ikäihmisten lautakunnan kokouksiin kaupunginhallituksen edustajana. Maaliskuun kokouksen (25.3.-15) asialistalla on mm. Sosiaaliasiamiehen selvitys ja vanhusten asumispalvelujen palvelusopimukset. Sosiaaliasiamiehen selvityksestä käy ilmi, että vanhuspalvelulain noudattaminen ei Tampereen seutukunnassa toteudu vielä toivotulla tavalla. Esimerkiksi Kangasalan, Tampereen ja Lempäälän osalta sosiaaliasiamiehet toteavat, että 3 kk on liian pitkä aika odottaa päätöstä tai ympärivuorokautista hoitopaikkaa. Asumispalvelujen osalta kiinnostava on tieto, että tulevaisuudessa kaupunki hankkii vain ryhmämuotoista palveluasumista, muu tuettu asuminen ja palveluasuminen muuttuu kotihoidoksi. Vuonna 2015 ikäihmisten asumispalveluja ostetaan n. 58,5 miljoonalla eurolla eri sopimuskumppaneilta Vuodesta 2011 alkaen on ollut käytössä tehostetun palveluasumisen palveluseteli.

En ole vanhuspolitiikan asiantuntija, mutta maallikkopohjalta arvioisin, että Tampereellakin valtakunnallinen prosenttitavoite kotona asumiselle on liian korkea. Tehostetun hoidon paikkoja tarvittaisiin huomattavasti nykyistä enemmän, muuten vanhukset joutuvat selviämään kotona kohtuuttoman pitkiä aikoja yksin tai usein ikääntyvän omaisen hoitamana.

Olen kertonut aikaisemmin blogeissani Kainuussa asuvan äitini tilanteesta (hänen luvallaan). Kokemukseni on, että julkinen sektori kyllä toimii, kunhan hoivan kynnysten yli päästään. Onneksemme viime marraskuussa äiti pääsi vuodeosastolle pitkälle tutkimusjaksolle asiantuntevan geriatrin hoitoon. Osoittautui, että aikaisempi neurologin diagnoosi oli puutteellinen ja lääkehoito vaati säätämistä. Oikean diagnoosin myötä myös toimintakyvyn mittariston pisteet täyttyivät tehostettuun hoitoon. Sitten alkoi hoitopaikan odotus. Ison hoivayrittäjän kanssa kaupungilla oli sopimus, paikka olisi järjestynyt heti, mutta vanhuksemme halusi tuttuun hoivayhteisöön. Niinpä hän sai palvelusetelin. Kolmen kuukauden vuodeosastolla odottelun jälkeen paikka järjestyi Kajaanin Arvolakodista, joka on vanha toimija alueella, mutta ei ole menestynyt tehostetun hoidon kilpailutuksessa suurella palveluyritykselle. Nyt kun kuukausi on kulunut ryhmäkodissa, äidin elämä on hyvällä tolalla. Palvelusetelin ansiosta myös mökin mummolla on varaa tehostettuun hoivaan hyvässä hoivayhteisössä keskellä kaupunkia.

Tästä prosessista opin sen, että läheisten pitää olla välillä melko tiukkana, että asiat alkavat järjestyä: kyllä sitä AVI- korttiakin kannattaa käyttää, jos asiat eivät muuten suju, sanoo nimimerkki ”Kokemusta omaava”.