Politiikan viikkokatsaus vk 8

Valtuuston viime viikon kokouksen pääasia oli keskustelu Pormestariohjelmasta. Valtuustokauden 2013-2016 ”Uusi Tampere. tervetuloa” –ohjelma rakentuu neljän peruspilarin varaan: tasapainoisen talouden, toimivien palveluiden, elinvoimaisuudellaan houkuttelevan kaupungin sekä uudistuvan organisaation varaan.

Toisin kuin monet ennakoivat, Rantaväylän tunneli ei hallinnutkaan keskustelua valtuustosalissa. Asiaa sivuttiin toki sekä ryhmäpuheenvuoroissa kuin rivivaltuutettujenkin keskustelussa, mutta suuria tunteita asia ei salissa herättänyt. Hypetys jätettiin ehkä hygieniasyistä vähemmälle, olivathan demarit ja vasemmistoliitto tehneet melkoisen irtioton koalitiosta allekirjoittamalla aloitteen yhdessä opposition kanssa.

Pormestari Ikonen vetosi omassa puheenvuorossaan tietoon perustuvaan päätöksentekoon. Jos tunnelivastustuksessa faktoista ja järkisyistä olisi kysymys, asia olisikin  helposti pois päiväjärjestyksestä.  Kyse ei ole enemmistön osalta myöskään suurista tunteista. Kyse on poliittisen päätöksenteon moraalista. On ennenkuulumatonta, että kaupunginvaltuusto ei kunnioita aikaisempien valtuustojen tekemiä linjauksia, vaan lähtee niitä populistisesti purkamaan.

Vastustajat haluavat säilyttää kasvonsa hinnalla millä hyvänsä, vaikka jarrutusprojekti ohittaa kaupungin edun.

Aamulehti julkaisi valtuustoaloitteeseen nimensä kirjoittaneiden nimet. Vaatii todellista siviilirohkeutta toimia ensi syksynä päätöksiä tehtäessä toisin, vaikka äänestystilanteessa annettaisiinkin jokaiselle omantunnon vapaus. Ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, kuinka tämä sataprosenttinen yksimielisyys ryhmissä on saatu aikaan, sillä tiedän että todellisuudessa allekirjoittajien keskuudessa on erilaisia näkemyksiä tunnelista: osa vastustaa, osa haluaisi vain siirtää hanketta ja osa on sitä mieltä, että jo tehtyjä päätöksiä tulisi kunnioittaa.

Toivottavasti syksyyn mennessä asiaan löytyy tietoon perustuva ratkaisu, joka ei romuta jo tehtyjä päätöksiä ja sopimuksia.