Uutta tuulta kuntauudistukseen

Aamulehti julkaisee edelleenkin pääsääntöisesti vain ei-valtuutettujen kirjoituksia vaaliblogeissaan, joten tässä viimeisin julkaisematon:

Kuntauudistus on laitettu telakalle vaalien ajaksi, mutta itse uudistuksen valmistelu jatkuu mm. sosiaali- ja terveydenhoitoalueiden valmisteluna. Samaa tahtia kun usko radikaaleimpiin kuntaliitosmalleihin hiipuu, näyttää esille nousevan moneen kertaan kuopattu aluekuntamalli. Se yhdistettynä sote-aluemalliin saattaakin olla vaalien jälkeen kuuma puheenaihe.

Hallitus linjasi ennen kesää oman tavoitteensa sosiaali- ja terveyshallinnon uudistukselle. Sairaanhoitopiirit yhdistetään viideksi erityisvastuualueeksi (erva) ja muu sosiaali- ja terveydenhoito yhdistetään kuntien vastuulla oleviksi sote-alueiksi, jotka voivat toimia joko vastuukuntamallilla tai kuntayhtyminä.

Tampereen seudulla tämä tarkoittaisi sitä, että sote-alue syntyisi joko osaksi Tampereen kaupungin organisaatiota tai sitten perustettaisiin Tampereen seudun sosiaali- ja terveyskuntayhtymä, johon siirtyisi myös osa erikoissairaanhoidon palveluista.

Helsingin Sanomat heitti 24.9. ilmaan kiinnostavan ajatuksen Tampereen ja Turun metropolihallinnosta. Lehden mukaan myös Sdp:ssä on asiaa ”alettu varovaisesti pohtia”. Metropolihallinto merkitsisi muun muassa yhteistä maankäytön, asumisen, liikenteen ja jätehuollon päätöksentekoa.

Selkeämpää olisi puhua demokraattisesta seutuhallinnosta, kuten Osmo Soininvaara blogissaan viime helmikuussa: ”Paras ratkaisu kaupunkiseutujen ongelmiin olisi aluekunta, joka keräisi verot, vastaisi yleiskaavoituksesta, joukkoliikenteestä, sosiaali- ja terveystoimesta ja toisen asteen opetuksesta sekä elinkeinopolitiikasta. Lähikunnat voisivat kilpailla palveluinnovaatioista mutta eivät kaappaamalla veronmaksajia toisiltaan.”

Kunnissa päätettäisiin edelleen asemakaavoista ja lähipalveluista. Ja Tamperekin voisi jakaantua kymmeneksi kunnanosavaltuustoksi, joissa olisi kussakin saman verran asukkaita kuin Pirkkalassa on nyt.

(Laajennettu versio aiheesta on julkaistu blogina osoitteessa www.tampereenseutu.fi)

IRENE ROIVAINEN

Seutuhallituksen jäsen (vihr)

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja