Myrskyn silmässä

Uutiset Japanin suurtuhoalueelta järkyttävät ja mykistävät: maailmanlopun meininkiä, jos mikä. Eikö ydinvoimaloiden rakentaminen tsunamialueille pitäisi kieltää kokonaan! Vihreät ovat Suomessa ainoa puolue, joka on vastustanut yksimielisesti ydinvoimaloiden lisärakentamista. Itse tulin vihreisiin nimenomaan ydinvoiman vastaisen liikkeen kautta, ja taas vakuutuin, että ydinvoima ei ole turvallinen ja kestävä energiaratkaisu.

Hiihtolomaviikolla alkanut keskustelu Suur-Tampereesta huipentui valtuuston kokouksessa käytyyn keskusteluun Pauli Ruoholahden valtuustoaloitteen pohjalta. Ruoholahden aloite ei ollut tosiasiassa niin radikaali kuin päälle päin näyttäisi, sillä arvio nykyisestä seutuyhteistyöstä on määrä tehdä joka tapauksessa vuonna 2012, jolloin arvioidaan myös selvityshenkilön käytön tarpeellisuus. On selvää, että Suur-Tampere mahdollistaisi tehokkaamman maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelun kuin nykymalli, mutta vaarana on myös palvelujen liiallinen keskittäminen, mikä ei etenkään huono-osaisten ja huonojalkaisten osalta ole hyvä kehityssuunta. Julkisuudessa on arvosteltu minunkin varovaisia arvioitani. Seutuhallituksen jäsenenä olen ymmärtänyt. että lopputuloksen ohella myös rakentava prosessi ympäristökuntien kanssa on tärkeää. Kaulus Tampereen ympärillä vain kiristyy, jos alamme sanella muille, kuinka edetään. Mutta kenties valtiovalta voisi määrätä pakkoavioliiton kuntien välille, kun työssäkäyntiaste keskuskaupungissa ylittää tietyn prosenttirajan.

Valtuuston kokous oli yllättävän vaisu vaalien läheisyyteen nähden, mutta ehtiihän sitä vielä huhtikuun 11. päivän kokouksessa vielä politikoidakin. Ehkäpä myöskään radio ei ole paras väline vaalityöhön näinä aikoina.

Olin torstaina jakamassa ansiomitaleja luottamushenkilöille. Kuunnellessani 30-vuotiskultamitalistien Irja Tulosen, Seppo Salmisen, Seppo Kovalan ja Matti J. Mäkelän muisteluksia, vakuutuin siitä, että politiikka on kestävyyslaji, jossa vain sitkeimmät sissit jaksavat paahtaa vuodesta toiseen vaivojaan säästelemättä. Viime kuukausina on herätelty keskustelua luottamushenkilöiden kokouspalkkioista ihan aiheesta. Niiden tarkistamisen aika on ennen seuraavan valtuustokauden alkua, sillä omia palkkioitaan ei ole syytä lähteä nostamaan.

Hiihtolomaa seurannut viikko oli täynnä kokouksia, mistä johtuen jouduin tekemään viikonloppuna varsinaisia töitäni. Kevätaurinko houkutteli kuitenkin välillä pitkille kävelylenkeille, eikä aikaa jäänytkään elokuville, kuten suunnittelin. Perjantai-iltana meillä oli kuitenkin ilo osallistua Tampere-talon Chaplinin Nykyaika -näytäntöön Sirkka-Liisa Virtasen kutsuvieraina. Mykkäelokuvan sanoma ei ollut menettänyt merkitystään ja elävä musiikki teki esityksestä hyvin autenttisen tuntuisen.