Puheenvuoro Turkulaiset -näyttelyn avajaisissa

Silloin kun pormestari ja apulaispormestarit ovat kiireisiä, yritän ehtiä avaamaan myös tärkeitä tapahtumia, kuten eilen Turkulaiset -näyttelyn saapuessa kaupunkiin. Kommenttini Tamperelainen -lehdelle on suoraan puheestani. Kannattaa käydä tutustumassa kontteihin ja jättää terveiset Tampereelta, nääs.

PUHE

Minulle on suotu harvinainen ilo toivottaa turkulaiset ja turkulaisen kulttuurin näyttely tervetulleiksi Tampereella. Näiden konttien saapuminen Tampereelle kertoo ainakin siitä, että tamperelaiset teekkarit eivät vieläkään ole onnistuneet tamppaamaan Turkua irti mantereesta, niin pontevasti kuin he sitä yrittävät joka vuosi tehdä ristiretkellään Aurajoen varrelle.

Ja hyvä niin. Tampere tarvitsee Turkua niin kuin Tapparan kannattaja Ilveksen kannattajaa. Tamperelaiset kisasivat melkein tosissaan Kulttuuripääkaupungin tittelistä, mutta oikeastaan me vain sparrasimme turkulaisia hakemaan sitä ihan tosissaan, jotta Helsinki ei ainakaan voittaisi.

Nyt olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että Turku joutuu etsimään 50 miljoonaa euroa kulttuuripääkaupunkivuoden järjestelyihin ja me pääsemme katselemaan teidän tuhansiin nousevia kulttuuritapahtumia, toivottavasti ilmaiseksi. Ja olemme tietysti erittäin iloisia siitäkin, että tuotte tänne Tampereelle kulttuuria oikein konttikaupalla. Se on ystävällistä ja arvostamme sitä suuresti.

Tässä näyttelyssä on hauskaa se, että sitä ei ole tehty otsa ruvella, vaan pilke silmäkulmassa. Katsoja pääsee itsekin osallistumaan ja kertomaan näkemyksiään turkulaisista. Hauskaa olisi sekin, jos tämä konttikulttuuri synnyttäisi uusia turkulaisvitsejä – ja miksei myös turkulaisten tamperelaisvitsejä. Vanhat vitsit alkavat olla puhkikuluneita, kuten sekin että miten turkulaiset Anna Mäki ja Usko Kylmänen esittäytyivät treffeillä. Mä en anna vastausta, koska kyl mä se uskon, että kaikki ovat vitsin jo kuulleet.

Mutta tiesittekö miten erottaa tamperelaisen turkulaisesta? – Toist puolelt koskee.

Tampereen ja Turun kilpailu on enimmäkseen leikkimielistä, eikä turkulaisvitsejä ole kriminalisoitu. Siitä on oikein Tampereen poliisin tekemä päätös tämän vuoden elokuulta. Mutta jos kilpailu on leikkiä, yhteistyötä kannattaa tehdä tosissaan. Tampereen ja Turun seudut ovat Suomessa tärkeimmät vastapainot pääkaupunkiseudulle. Suomen talouden, koulutuksen ja kulttuurin kärkikolmio on Helsingin, Turun ja Tampereen kolmio.

Tässä kolmiossa asuu valtaosa suomalaisista, siellä tuotetaan valtaosa taloudellisesta kasvusta, sinne tullaan hakemaan yliopistosivistystä ja sieltä haetaan kulttuurin uusimpia virtauksia. Meidän kannattaa pitää yhtä ja tehdä yhteistyötä, koska siten olemme vahvempia ja voimme toteuttaa sellaisia hankkeita, joihin yksin kenenkään rahkeet eivät riitä.

Tamperelaiset ovat mielellään mukana myös kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumissa, niin tänne tuoduissa kuin Turussa järjestetyissä. Uskon että moni matkailija lähtee ensi vuonna Turkuun – ei tamppaamaan Turkua irti mantereesta, vaan tankkaamaan itsensä täyteen kulttuuripääkaupungin antia.

Näillä lyhyillä, mutta vaatimattomilla sanoilla tämän näyttelyn tervetulleeksi Tampereelle ja toivon sille paljon kävijöitä.