Terveisiä budjettivaltuustosta!

Valtuuston talousarviokokouksesta ei muodostunut sellaista maratooni-istuntoa, joihin on totuttu, vaan saatoin napauttaa klo 9 alkaneen kokouksen päättyneeksi jo klo 17.18, hyvä me! Kaiken takana on tietysti laaja budjettisopu, jossa olivat mukana kaikki muut ryhmät perussuomalaisia ja skp:tä – ja ehkä hieman yllättäen sitoutumattomia – lukuun ottamatta. Persut ja Jari Heinonen tekivät totuttuun tapaan oppositiopolitiikkaa, mutta sitoutumattomien ulosjääminen olikin jo oudompi juttu. Eipä ihme, että ryhmänjohtaja Lasse Oksanen arvosteli kitkerästi ulosheittoa. Mielenkiintoista on, että TaSi laitettiin ulos budjettisovusta, kun se ei hyväksynyt kiinteistöveron korotusta viime kokouksessa. Samaan aikaan budjettisovussa saivat demarit olla mukana ilman minkäänlaista velvoitetta äänestää tunneliratkaisun puolesta. ”Oka” Oksanen vakuutti fiksusti, ettei XL-yhteistyö tähän kaadu, eikä ryhmä tehnyt yhtään vastaesitystä pohjaan. Mutta kyllä tässä nolottaa XL:n hampaattomuus.

Budjetin loppusummaa korotettiin lopulta n. 3,7 miljoonalla eurolla eli kohtalaisen paljon tässä taloustilanteessa. Monet lisäykset työllisyyteen ja peruspalvelujen kehittämiseen ovat tervetulleita ja PSHP:lle korvamerkitty pottikin ymmärrettävissä, mutta talviuimareiden saunaa en minäkään ymmärrä. Kun jokunen viikko sitten kuuntelin äänekästä Vuoreksen päiväkodin ja yhteisötalon vastustusta 450 000 euron takia, on vaikea ymmärtää, että nyt laitettiin vielä suurempi summa saunan rakentamiseen.

Yhtenä uutena avauksena nostettiin esille ns. Aktiivipassi, jota monet valtuustoryhmät ajoivat vuoden 2006 Linzin matkan jälkeen. Muistan, että ainakin vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus asialle oli taattu. Kun hanketta ei apulaispormestari Tarja Jokisen aikana saatu etenemään, teki Jari Heinonen uuden valtuustoaloitteen. Tämän päivän tekstimuutosta ei Heinonen saanut aikaiseksi, koska hän ei koskaan ilmaantunut budjettineuvotteluihin. Jo tänään saimme huomata, että hankkeelle ei ole eduksi, mikäli se leimautuu vain yhden valtuutetun asiaksi. Oli varsin ikävää kuunnella esimerkiksi valtuutettu Leppilahden näkemyksiä joutilaista työttömistä ajelemassa kaupungin bussilla ympäri ämpäriinsä.

Vuorineuvos Paavo V. Suomisen kanssa tervehdimme tänään ystävällisesti toisiamme. Olin lähestynyt häntä taannoin sähköpostitse. Hän vastasi siihen erittäin ystävällisesti todeten ”rouva puheenjohtajan” olleen aivan oikeassa puheenvuoron pituuden rajoittamisessa kolmeen minuuttiin. Vuorineuvos ja herrasmies. Toivottavasti meille tarjoutuu tilaisuus yhteiseen kahvihetkeen. Tänään siihen ei ollut tilaisuutta, sillä lounastauollakin kokoustettiin.