Investoinnit ja palvelut eivät ole vaihtoehtoja

Vastauksena Aamulehden kirjoituspyyntöön valtuustoehdokkaille tunnelista ja muista suurista investoinneista kirjoitin viime viikolla seuraavasti:

Ymmärrän kyllä, että monet kansalaiset asettavat vastakkain investoinnit ja palvelut. Me päättäjät emme voi niin tehdä. Tampereen on pidettävä huolta pienimmistäkin asukkaistaan, mutta huolehdittava myös suurimmista investoinneista. Ne eivät ole vaihtoehtoja. Harva tulee ajatelleeksi, että kaksi tämän vuoden suurinta investointia tuottavat uusia hyvinvointipalveluja. Tampere investoi 140 miljoonalla eurolla vuodessa, kun palveluihin käytetään 1,3 miljardia euroa.

Rantaväylän tunnelihanke on vuosissa paljon pidempi projekti kuin kilometreissä mitattuna. Kaupunginvaltuusto päätyi pitkän tunnelin vaihtoehtoon jo 1990-luvun lopulla, mutta päätöksenteko on tapahtunut asteittain. Tämä on vaikeuttanut prosessin hahmottamista niin kuntalaisten kuin uusien päättäjienkin keskuudessa.

Viime valtuustokaudella valtuusto teki lähes yksimielisen päätöksen tunnelin rakentamisesta, mutta sen jälkeen vasemmisto käänsi takkinsa ja jätti vastuun hankkeen edistämisestä XL:n harteille. Sopimus valtion kanssa on solmittu, eikä Tampereella ole ollut tapana näitä sopimuksia rikkoa. Valtion rahoitusosuutta ei voi myöskään lykätä vuosien päähän eikä siirtää toisiin rakentamishankkeisiin, siksi sopimuksista on pidettävä kiinni. .

Tunnelin myötä autot siirtyvät rantaväylällä maan alle, jolloin Näsijärven rannat vapautuvat asumiseen ja virkistykseen. Esimerkiksi Särkänniemen alue liittyy paremmin osaksi kaupunkikeskustaa. Ranta-Tampellan uuden asuinalueen rakentamiskustannukset ovat kaupungille tuntuvasti alempia kuin esimerkiksi Vuoreksen metsälähiön.

Rantaväylän tunneli on iso investointi, mutta vaikka tunnelirahat säästyisivät, niitä ei käytettäisi palveluihin, vaan muihin investointeihin. Tämän tietävät kaikki valtuutetut ja suuri osa kuntalaisistakin. Rantaväylän tunnelin vastustamisesta on tullut oppositiopolitiikan symboli, jolle ei ole tosiasiallisia perusteluja.

IRENE ROIVAINEN

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr.)