Taloutta tasapainottamaan

Kaupunginhallitukselle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille maanantaina esitelty talouden tasapainottamisohjelma lupaa kovia aikoja luottamushenkilöille. Kuluvan vuoden toimenpiteet eivät prosentteina ilmaistuna kuulosta kovin suurilta säästötavoitteilta, mutta käytännössä esimerkiksi tilaajalautakuntien vähintään yhden prosentin säästöt verrattuna kuluvan vuoden talousarvion toimintakatteeseen merkitsee yhteensä 9,7 miljoonan euron pottia. Mistä lautakunnat mahtavat sen raapia kasaan? Pelkään pahoin – kuten Lastensuojelun neuvottelupäivien avauspuheenvuorossani viime viikolla totesin – että säästöt revitään hyvinvointipalveluissa ennaltaehkäisevästä työstä (ks.www.lastensuojelunlaatupaivat.fi).

Toinen huoleni liittyy pikapuoliin kaupunginhallitukseen tulevaan palveluverkkoselvitykseen. Tilakustannuksista on tässä tilanteessa hyvä tehdä tekosyy lähipalvelujen, ennen muuta lähikoulujen lakkauttamiselle. Teimme viime syksynä merkittävän periaatepäätöksen, kun päätimme säilyttää Takahuhdin, Järvensivun ja Hallilan pienten lasten koulut, samoin kuin Messukylän lukion. Nyt ei pitäisi lähteä lyhytnäköisen säästöajattelun riivaamana purkamaan silloisia linjauksia, olisihan se melkoinen takapakki pormestari Niemisen ohjelmallekin.