Maaliskuun valtuustosta

Tampereen kaupunginvaltuuston maaliskuun kokouksen kärkeen nousi sinänsä pieni, mutta periaatteessa merkittävä asia. Kaupunginvaltuutettu Harri Airaksinen (kok) oli valittu seudullisen Tredea-yhtiön toimitusjohtajan tehtävään, minkä vuoksi hän oli hakenut eroa sekä kaupunginhallituksen jäsenen että kaupunginvaltuutetun tehtävistä. Näin toimii suoraselkäinen valtuutettu. Kaupunginhallituksen jäsenyydestä kaupunginhallitus eroa esittikin, valtuutetun tehtävästä ei. Erolle ei esittelytekstin mukaan ole juridista estettä, mutta silti jäsen Aleksovski (sd.) oli esittänyt jäsenen Kivistö (sd.) kannattamana, ettei eroa myönnetä, ja tämä esitys oli hyväksytty yksimielisesti.

Kun Hanna Tainio (sd.) joku aika sitten anoi eroa kaupunginvaltuustosta, asia päätettiin nopeasti nuijankopautuksella, demaritkaan eivät vastustaneet esitystä.  Jokunen vuosi sitten, toimiessani  Tampereen Särkänniemi Oy:n puheenjohtajana, silloinen kokoomuslainen valtuutettu Miikka Seppälä valittiin sen toimitusjohtajaksi. Hänen edellytettiin eroavan välittömästi myös valtuutetun paikalta, vaikka hän olisi halunnut jatkaa siellä toimikauden loppuun.

Peräänkuulutin omassa puheenvuorossani kaupungilta yhtenäistä linjaa valintatilanteissa. Airaksisen kohdalla oli myös vahva seudullinen intressi. Kiinnostavaksi kaupunginhallituksen esityksen tekee se, että jo tuolloin tiedossa oli, että prosessissa oli samaan aikaan toisenkin yhtiön toimitusjohtajan tehtävä. Lehtitietojen mukaan juuri valtuutettu Aleksovski oli hakenut Kotilinnasäätiön toimitusjohtajan tehtävää. Eilisen valtuuston kokouksen aluksi puheenjohtaja onnitteli Aleksovskia valinnan johdosta. Totesin puheenvuorossani, ettei meillä ole valtaa valtuustossa yhtiöiden nimityksiin, mutta meillä on valta päättää, istuvatko yhtiöiden toimitusjohtajat kaupunginvaltuustossa. Emme voi palata aseveliakselin aikaan, jossa keskeisten valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat kaupungin yhtiöiden toimitus-/toiminanjohtajia.

Tein vastaesityksen, jossa esitin, että valtuutettu Airaksiselle myönnetään ero valtuutetun tehtävästä. Sain taakseni 23 valtuutettua, mutta hävisimme selvästi äänestyksen. Eräissä puheenvuoroissa vedottiin kuntalaisilta saatuun mandaattiin, samanlainen mandaatti se on varavaltuutetuillakin, heitä on reservissä näitä tilanteita varten yhtä monta kuin varsinaisia valtuutettujakin. Päinvastoin voisi olla terveellistä harrastaa luottamushenkilöiden rotaatiota, sillä joillekin valtuutetuille on keskitetty melkoinen nippu erinäisiä tehtäviä.

Vaikuttaa siltä, että Airaksisen eron vastustuksessa ei ollutkaan kysymys vain Airaksisesta, vaan sillä haettiin linjaa Aleksovskin luottamuspaikkoja varten. Nähtäväksi jää, hakeeko ”Atso” eroa kaupunginhallituksesta ja -valtuustosta.  Uutta Kuntalakia valmisteltaessa jääviyden tiukentaminen on ollut yksi tavoite.  Sitä ennakoiden muut pormestarikoalition ryhmät, demareita lukuun ottamatta, ovat poistaneet yhtiöiden hallitusten jäseniä kaupunginhallituksesta. Ei kai ole tarkoitus, että jatkossa siellä istuisi myös yhtiöiden toimitus-/toiminnanjohtajia?