Kokousvuoden päätteeksi

Maanantaina olivat viimeiset kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokoukset. Valtuusto on istunut kuluneena vuonna 14 kokouksessaan keskimäärin 5 tuntia per kokous, kaupunginhallitus joka maanantai myös useamman tunnin. Loma onkin tarpeen rankan kokousvuoden päätteeksi.

Viime viikolla kaupunginhallitus teki ratikkamatkansa Zürichiin ja Strasbourgiin. Matka oli antoisa, ja ohjelma tiivis. Päällimmäisinä terveisinä matkalta on varmaan pitkäjänteinen julkisen liikenteen suunnittelutyö ja määrätietoinen autoliikenteen rajoittaminen. Saatoimme havaita omin silmin, kuinka viihtyisiä kaupunkikeskustoja on voitu toteuttaa rajoittamalla niissä henkilöautoilua ja panostamalla ratikkalinjoihin. Aluksi muutokset olivat herättäneet asukkaissa vastustusta, mutta jo seuraavia linjastoa suunniteltaessa asenteet olivat olleet myönteisempiä. Esimerkiksi Strasbourgissa työantajat osallistuivat raideliikenteen rakentamiskuluihin, ja siellä oli käytössä aktiivipassia muistuttava taksoitusjärjestelmä vähävaraisimmille asukkaille. Uutena innovaationa meille esiteltiin myös yksiraiteinen ratikkamalli, jota oltiin kokeilemassa harvemmin asutuilla ja vaikeakulkuisemmilla alueilla. Tässä ratkaisussa raidetta käytettiin ohjaukseen, paino oli pyörillä. Tästä kumipyörävaihtoehdosta jotkut kollegat innostuivat selvästi, mutta trollikka tämäkään ratkaisu ei ollut, vaan selvä raidevaihtoehto.

Näin vuoden lopulla on syytä arvioida valtuustokauden ensimmäistä vuotta. Hieman yskien alkanut uuden koalition konsensus löytyi vasta tunnelipäätöksen jälkeen. Uusi pormestarikunta muodostaa koalitiossa yhtenäisen ja nuorekkaan tiimin, joka vie määrätietoisesti läpi tavoitteitaan. Tämä linjakkuus sopii tietysti uuden julkisjohtamisen ideologiaan, mutta samalla valta keskittyy yhä harvempiin käsiin. On hyvä muistaa, ettei pormestarikunta ole virallinen toimielin, mutta kuitenkin se linjaa kokouksissaan asioita ja sitoo päätöksillään ennalta kaupunginhallituksen käsiä. Toinen virallisilta toimielimiltä valtaa nakertava sivuraide on ryhmyreiden perjantaipalaveri, jossa myös sovitaan asioita etukäteen ohi virallisten toimielimien. Tarvitaanko tällaista, nyt kun kaupunginhallituksen uusi suunnittelukokous on tänä vuonna aloittanut toimintansa? Kun edellisellä valtuustokaudella oltiin huolissaan valtuuston vallan kaventumisesta, on nyt merkkejä siitä, että myös kaupunginhallituksen valta vähenee, kun valta keskittyy ryhmänjohtaja-apulaispormestareille. Tähän on hyvä palata, kun arvioimme toimintamalliamme tulevana vuonna.

Raskasta, suruntäyteistä syksyä ilahdutti Tasavallan Presidentin myöntämä Sosiaalineuvoksen arvonimi.

Nyt on aika siirtyä joulutauolle.

Levollista Joulun aikaa!