Politiikan viikkokatsaus vk 6

Kulunut viikko on ollut kiireinen kokousviikko. Kaupunginhallitus nimesi maanantain kokouksessaan edustajat lauta- ja johtokuntiin. Nimesimme Vihreiden kh -ryhmässä Ikäihmisten lautakuntaan Anna-Kaisa Heinämäen ja Toisen asteen koulutuksen ja TKL:n johtokuntiin Jaakko Mustakallion. Tällä tavoin jaoimme vastuuta varajäsenille.

Tulevien viikkojen yhtiövalinnat tulevat olemaan yksi linjakkuuden koetinkivi. Ryhmille on jo viime kaudella suositettu, etteivät ne valitsisi osakeyhtiöiden hallituksiin kaupunginhallituksen jäseniä, koska kaupunginhallitus vastaa omistajaohjauksesta. Vaikuttaa siltä, ettei aika ole vieläkään kypsä tähän ratkaisuun. Toinen, lähinnä poliittinen korrektiuskysymys liittyy värisuoriin yhtiöissä. Kuten tunnettua, joiden yhtiöiden toimitusjohtajina toimii puoluetaustaisia henkilöitä, jolloin ei ole sopivaa valita hallituksen puheenjohtajaksi saman puolueen edustajaa. Aseveliakseli loi aikoinaan päällystakkijärjestelmän, jossa kaksi ryhmää vahti toinen toistaan. Takkeja tarvitaan edelleen, mutta ehkäpä laajemmille hartioille levitettynä. Ehkäpä tällekin jakomallille pitäisi saada selkeät pelisäännöt.  Ja valintaperusteena tulisi olla aina kaupungin etu, ei niinkään henkilöiden palkitseminen.

Kaupunginhallitus kävi perinpohjaisen keskustelun Perussuomalaisten varavaltuutetun eroanomuksesta ja totesi yksimielisesti, ettei eroa voida esitetyillä perusteilla myöntää. Ryhmän sisäiset ristiriidat eivät ole riittävä syy valtuustosta eroamiseen.

Sosiaalidemokraatit olisivat olleet aluksi  palauttamassa uudelleen valmisteluun Tampereen Aterian sopimusluonnosta. Asiaa on valmisteltu pitkään edellisellä valtuustokaudella, joten siinä ei pitäisi enää tässä vaiheessa olla mitään isompaa selvitettävää, mutta varmaan viikon tuumaustauko selvittää loputkin epäselvyydet. Uusi koalitio etsii selvästi vielä neuvottelukäytäntöjään.

Tiistaina olikin sitten Tampereen seutuselvityksen ohjausryhmä ja keskustelutilaisuus ministeriöiden edustajien kanssa. Ohjausryhmän muodostavat seudun valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat, mikä merkitsee sitä, että kahta keskustalaista lukuun ottamatta jäsenet ovat Kokoomuksesta ja SDP:stä. Kohtalaisen väännön jälkeen saimme kuitenkin aikaiseksi, että siellä on nyt kolme ylimääräistä jäsentä muista ryhmistä: Vihreistä, Vasemmistoliitosta ja Perussuomalaisista, yksi kustakin ryhmästä.  Selvitysmiehenä toimii Rauno Saari, jonka sovitteleva ja maltillinen toimintatapa saa varmasti aikaan parhaan mahdollisen lopputuloksen.