Rieväkylän Ritu horisee

Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa meinasivat tänä vuonna sivu suun. Uutinen professori Irma Sulkusen saamasta Warelius -palkinnosta herätti kuitenkin meidät niin, että ehdin eilen iltapäivällä kuuntelemaan ”Kotirintamalta ei mitään uutta” – luentoja. Ja kyllä kannatti: ihastuin Riku Korhosen runolliseen ilmaisuus ja Sirpa Kähkösen tulkintoihin. Päivien kotirintamateema liippaa läheltä yhtä kesähankettani kirjoittaa artikkeli eteläpohjalaisista kotirintamanaisista, joiden kuvauksista on ohjauksessani tehty useita pro gradu -töitä. Väkeä päivillä oli vähemmän edellisvuosiin verrattuna; pohdimme keskenämme, johtuiko se helteestä, talouden taantumasta vaiko päivien teemasta. Lukemista tuli taas hankittua kassitolkulla.

Ensimmäisen lomapäivän iltakahveet menivät väärään kurkkuun, kun luimme Rieväkylän Ritun kolumnin Tamperelaisessa: ”Kaupungilla liikkuu sellainen – monien varmaksi väittämä juttu – että nykyinen pormestarimme Timo P. Nieminen jättäisi hommansa kuluvan vaalikauden puolivälissä, siis ensi vuonna, ja hänen tilalleen valittaisiin Airaksinen.” Ritu väittää edelleen, että asia olisi sovittu kokoomuksessa ja suostumus ratkaisuun olisi haettu ”valtakoalition muilta osapuolilta”.

Ritu levittää jo kesäkuussa mätäkuun juttuja. Väite on täysin perätön, ja jäljet johtavat suoraan tunnetulle sylttytehtaalle. Väite on suora lyönti pormestarin vyön alle, mutta ei siinä kaikki: myös apulaispormestari Airaksinen asetetaan outoon valoon. Olen aivan varma, että pormestari Nieminen nauttii koko XL-koalition luottamusta.

Taitaa olla kaupunkilehden päätoimittaja kesälomalla, kun tällainen ”Ruokolahden leijona” pääsee lehteen ilman lähdekritiikkiä.