Huhtikuun valtuuston kokouksesta

Viime maanantain kaupunginvaltuuston kokouksen esityslista höynäytti taas kerran uskomaan, että tästä kokouksesta selvittäisiin nopeasti ulos. Kenelläpä olisi nokankoputtamisesta vaikkapa Tammelan palloilukentän perusteellisesti laaditusta kaavasta? No vaikka kellä, jos kuunteli Aarne Raevaaran ja Jari Heinosen puheenvuoroja. Nämä kaksi puhegeneraattoria pitivät salissa yllä suuren urheilujuhlan tunnelmaa parin tunnin ajan: ”Raevaara laukoo takavasemmalta, Heinonen taklaa toistuvasti , mutta apulaispormestari Salmi torjuu hyökkäykset kerta toisensa jälkeen ja  erotuomari Marin  puhaltaa lopulta pelin poikki”. Oikeasti moni pelimies ja -nainen olisi mieluummin istunut ottelussa Hakametsän hallissa Tapparan ja Oulu Kärppien ottelussa. Demokratialla on hintansa, ja hintaa tulikin tälle pykälälle.

Maija Kajanin ja Vihreän valtuustoryhmän palautusesitys paperittomien maahanmuuttajien terveystarkastusten järjestämisestä meni täpärästi läpi äänestyksessä; tärkeä asia kannattaakin valmistella huolella esimerkiksi yhteistyössä muiden suurten kaupunkien kanssa, kuten keskustelussa todettiin.

Atanas Aleksovskin odotettua eronpyyntöä kaupunginhallituksesta ei ole vielä kuulunut, vaikka hänet valittiin jo kuukausi sitten Kotilinnasäätiön toimitusjohtajaksi. Vaikka laki ei vaatisikaan, hyvään hallintotapaan tulisi kuulua se, ettei kaupunginhallituksessa, saati sen liiketoimintajaostossa, istu yhtiöiden edustajia, koska kh valvoo näitä yhtiöitä. Muut valtuuston pormestariryhmät noudattavat jo tätä periaatetta, vain Atso ja hänen ryhmänsä haraavat vastaan. Hyvään hallintotapaan tulisi kuulua myös soveltuvuustestit johtajahaussa. Näin ei tässä tapauksessa tehty, vaikka ennakkoon niin meille vakuuteltiin.

Atso muuten vaati valtuuston kyselytunnilla, että kaupunki ottaa tilinsä pois Nordeasta veroparatiisikytkösten takia. Nordean toiminta ei ole lain vastaista, mutta loukkaa moraalia ja hyvää hallintotapaa. Kai Atso toteuttaa johdonmukaisesti samaa periaatetta omalla kohdallaan?

Kaupungin tulisi kuitenkin tällaisissa asioissa toimia yhdenmukaisesti. Siksi taidan tehdä valtuustoaloitteen siitä, että Tampere uudistaa tältä osin hyvän hallintotavan ohjeensa ja noudattaa jatkossa sitä.