Alkuvuoden haasteita

Tammikuu on kulunut tekemisen meiningissä niin, että blogimerkinnätkin ovat jääneet tekemättä. Kokousputki on käynnistynyt pitkän joululoman jälkeen, uutena käytäntönä aloitamme kaupunginhallituksen kokoukset joka maanantai jo klo 13.

Ehkä merkittävin poliittinen avaus tammikuussa on ollut ”Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu”-selvitysraportin julkistaminen tänään. Selvitysmies Rauno Saari on tehnyt hyvää ja perusteellista työtä. On ollut ilo toimia ohjausryhmän yhtenä tamperelaisjäsenenä ja todeta omin silmin, kuinka yhteistyö ja luottamus ovat vahvistuneet kuluneen vuoden aikana. Vielä tämän kevään kuluessa seutukunnan kunnat joutuvat kuitenkin ottamaan kantaa selvitysmiehen esitykseen: lähdetäänkö yhdessä kehittämään kaupunkiseutua? Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: yhden uuden kaupungin ja kaksiportaisen seutukaupungin malli. Lähes satavarmaa on, että yhden kunnan malliin eivät seutukunnan kunnat ole tältä istumalta valmiita, eikä tämä vaihtoehto saa välttämättä Tampereellakaan yksimielistä kannatusta. Tärkeää kuitenkin olisi se, että koko seutukunta sitoutuisi kuntarakenneuudistuksen jatkovalmisteluun. Uskon, että prosessi on jo tähän mennessä osoittanut, että seutuyhteistyön nykykäytäntö on monin tavoin riittämätön. Voi olla, että jo seuraava sukupolvi tällä seudulla elää todeksi yhtä kuntaa, mutta suora harppaus siihen ei taida olla realistista. Olisi hyvä muistaa, että yhtä tärkeää kuin lopputulos, on siihen johtava prosessi.

Lasken piikkejä aamukammasta ja Iloitsen siitä, että tämä on viimeinen vuosi kaupunginhallituksessa. Kahdeksan vuotta vallan ytimessä riittää: kaksi vuotta kaupunginhallituksessa, neljä valtuuston puheenjohtaja ja nyt taas toista vuotta kaupunginhallituksessa. Tämä aika on ollut kiinnostavaa, mutta kuluttavaa. Kukaan ei ole korvaamaton, uusi sukupolvi on kasvanut tehtäviinsä.

Tänä keväänä käydään Eurovaalit. Lupauduimme Paulin kanssa Tarja Cronbergin tukijoukkoihin heti, kun selvisi, ettei Satu Hassi jatka enää tehtävässään. Tarja on oppinut nainen ja ansioitunut meppi, joka tuntee niin Suomen syrjäseudut kuin isot ”kylätkin” maailmalla. Silti uskon, että myös Oras Tynkkysellä on erinomaiset edellytykset mennä läpi vaaleissa.