Kaupunginvaltuusto 19.elokuuta

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantai-iltana ensimmäiseen kokoukseensa kesätauon jälkeen. Se keskusteli vilkkaasti mm. strategiasta ja sosiaaliasiamiehen raportista.

Sosiaaliasiamiehen raportti osoittaa, että Tampereen kaupungilla on haasteita toimeentulotukiasioiden hoitamisessa. Toimeentulotukihakemusten käsittely perustuu kaupungissa edelleen suurelta osin kirjalliseen käsittelyyn ja ennaltaehkäisevän toimeentulotuen taso ei ole valtakunnallisten suositusten tasolla. Kaupunginhallituksessa yksimielisesti hyväksytty ponsiesitykseni näiden epäkohtien korjaamiseksi oli valtuustokäsittelyn pohjana. Apulaispormestari Aaltonen (vas.) totesi omassa vastauspuheenvuorossaan, että toimenpiteisiin on jo ryhdytty avaamalla neuvontapiste hakemusten vastaanoton yhteyteen ja että tavoitteena on myös ennaltaehkäisevän toimeentulotuen lisääminen suosituksen tasolle.

Keskustelun kuluessa nousi esille myös ajatus vastikkeellisesta sosiaaliturvasta. Valtuutettu Matti Helin (kok.) kannatti puheenvuorossaan sen soveltamista työkykyisten kohdalla, mutta esimerkiksi valtuutettu Anna Kontula (vas.) puolusti pohjoismaista hyvinvointimallia. Oli helppo kompata Annan näkemyksiä. Tänään Aamulehden verkkolehti väittää vihreiden kannattavan päivähoidon rajaamista. Jutussa haastateltu Oras Tynkkynen tarkentaa, että olisi valmis rajaamaan päivähoitoa puolipäivähoitoon työttömien kohdalla. Olen eri mieltä. Luotan siihen, että vanhemmat osaavat arvioida lastensa päivähoidon tarpeen; ja silloin kun he eivät sitä kykene tekemään, lapsen etu on  kokopäivähoito.

Ennen varsinaista kokousta oli valtuustolle järjestetty iltakoulu Rantaväylän tunnelivaihtoehdoista. Selvitykset olivat korkeatasoisia ja tunneli sai selvästi parhaat pisteet. Mutta kovin oli tottelematon tämä koululaisryhmä: eniten lintsasi demareiden ryhmä; osa valtuutetuista leikki kuurupiiloa kahvilassa ja käytävällä. Pormestarin yritys tiedolla johtamiseen vetää vesiperän, jos uusi tieto ei kiinnosta tai se mitätöidään heti kättelyssä vääräksi tiedoksi, kuten on tehnyt apulaispormestari Pekka Salmi (sd). Ihmettelen, mitä edellytyksiä hänellä on jatkaa toimialan johdossa, jos hän kyseenalaistaa virkamiesten valmistelutyön.