Poliittista teatteria valtuuston kokouksessa

Eilisillan valtuustonkokous oli täynnä dramatiikkaa. Vasemmisto tyrmäsi säästöpaketin käsittelyn menettelytapoihin vedoten: lisälista oli jaettu pulpeteille vasta kokouksessa. Kun asia oli pari viikkoa sitten jäänyt pöydälle kaupunginhallituksessa, tiedettiin, että aikataulu muodostuu kireäksi. Ryhmät olivat kuitenkin käsittääkseni tuolloin sopineet siitä, että päätösesitys jaetaan valtuustossa pöydälle. Valtuustoryhmät ja valtuutetut olivat siis varsin hyvin perillä, että asia oli tulossa käsittelyyn. Tietenkin siinä teoreettisessa tapauksessa, että valtuutettu a) ei istu missään lautakunnassa, b) ei osallistu valtuustoryhmänsä toimintaan, c) ei seuraa kaupungin sähköpostia, d) ei keskustele toisten valtuutettujen kanssa, e) ei seuraa kaupunginhallituksen päätöksiä, f) ei lue paikallisia lehtiä – on tietysti mahdollista, ettei hänellä ole voinut olla asiasta mitään käsitystä. Vasemmisto oli kuitenkin valmistellut oman vastaehdotuksensa jo hyvissä ajoin ennen valtuuston istuntoa, joten siellä ainakin tiedettiin säästöpaketista. Myös XL-ryhmät olivat tehneet omat muutosesityksensä.

Tiedän kokemuksesta, että päätökset saadaan nurin menettelytapasyillä. Vasemmisto käytti tätä hyväkseen tilanteessa, jossa media oli TV-kameroita myöten paikalla salissa asian käsittelyä seuraamassa. Ja periaatteessahan he ovat täysin oikeassa. Kaupunginhallituksen olisi pitänyt sopia viimeistään viime maanantain kokouksessa, kuinka lista toimitetaan valtuutetuille ja merkitä päätös myös pöytäkirjaan. Näin ei ole tapahtunut. Tarvittaessa listat olisi toimitettu kaupungin autolla jokaisen postilaatikkoon. Kuitenkin ainakin omassa valtuustoryhmässämme sävelet olivat aivan selvät maanantai-iltana, enkä osannut ennakoida tällaista rumbaa keskiviikon kokoukseen.

Lieneekö niin, että XL:n lievennysesitys säästöihin tuli vasemmistolle yllätyksenä, ja keskiviikon sirkus oli reaktio siihen. Vaikka johtaja Juha Yli-Rajalan puheenvuoro herätti salin vasemmalla laidalla kritiikkiä, oli se suorasanaisen rohkea analyysi tilanteesta. Talousjohdon velvollisuus on herätellä valtuutettuja puhumaan säästöistä tässä tilanteessa, ei vain menettelytavoista. Paradoksaalista on sekin, että ylimääräinen valtuuston ”säästökokous” lisää kaupungin menoja ainakin 20 000 eurolla.

Jouduin hillitsemään uutta lehteriyleisöä, joka yltyi taputtamaan puheenvuoroille. Valtuustonkokoukset eivät ole poliittista teatteria, vaikka joskus siltä tuntuukin.

Valtuusto keskusteli lausunnosta

Tampereen kaupunginvaltuusto keskusteli runsaat kaksi tuntia lausunnosta kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitykseen. Lausuntoon oltiin pääsäntöisesti tyytyväisiä etenkin kaupunginhallituksessa tehdyn ponsilisäyksen jälkeen. Kuitenkin kriittisiäkin puheenvuoroja kuultiin mm. lähidemokratian ja .- palvelujen tiimoilta. Mikko Kriikun tekemä muutosesitys keräsi taakseen paitsi keskustan, myös sitoutumattomien, perussuomalaisten ja skp:n ääniä, mutta hävisi äänestyksessä selvin luvuin 12-55 pohjaesitykselle.

Sopimus hankkeen VT 12 Tampereen tunnelista jäi sen sijaan pöydälle yksimielisesti ilman lähetekeskustelua, asia ratkaistaan siis toukokuun valtuustossa. Allianssi-sopimus parantaa vain entisestään aiemmin tehtyä sopimusta, joten asia-argumentein asiaa ei ainakaan voi vastustaa. Asia menee läpi XL-äänin, mutta toivotaan, että vasemmistostakin löytyy tukea tärkeän hankkeen läpiviemiseksi, sillä vuoden 2008 sopimusta hyväksyttäessä myös salin vasen laita oli vahvasti juonessa mukana.

Jälkimmäisen pykälän käsittelyssä oli episodi, jossa kommentoitiin puheenvuorojärjestystä. Joidenkin mielestä apulaispormestareiden, jotka toimivat samalla ryhmiensä puheenjohtajina (Kostiainen ja Parviainen), olisi pitänyt pidättäytyä kannatuspuheenvuoroistaan pöydällepanoon, koska heidän puheenvuoropyyntönsä ohittavat rivivaltuutettujen puheenvuorot. Puheenjohtajana en voi lähteä arpomaan, mistä positiosta apo-ryhmyrit puhuvat, vaan jaan puheenvuoroja vuorolistan mukaan. Leena Kostiainen totesi, että ryhmänjohtajat olivat sopineet menettelystä keskenään. Nähtävästi salin vasemmalla laidalla jotkut olisivat vain halunneet ehtiä puhumaan ennen pöytäämistä. Puhetta riittää siis ensi valtuustossa.