Ritun muisti pettää

Eilen ilmestyneessä Tamperelaisessa Rieväkylän Ritu kommentoi lehdessä 1.1. julkaistua haastatteluani. Ritu näyttää ymmärtäneen näkemyksieni väärin ja unohtaneen sen, että olen ollut laajan poliittisen yhteistyön ja suhteellisen valintatavan takana ”aina”.

Kun minut valittiin valtuuston puheenjohtajaksi tammikuussa 2009, kirjoitin blogissani: ”Vihreiden ryhmänjohtaja Olli-Poika Parviainen totesi puheessaan, että puhuin vasemmistoryhmien puolesta loppuun asti ja vaadin puheenjohtajan paikkaa valtuuston toiseksi suurimmalle ryhmälle, sosiaalidemokraateille. Mutta kun neuvotteluissa ei päästy laajaan sopuun, puheenjohtajan paikka tuli vihreille”. Totesin myös silloin, että ”tulisi jo saada luottamus ja asialliset suhteet XL:n ja vasemmiston välille. Toivottavasti ne syntyvät tällä valtuustokaudella”. Ja muistutin, että ”onhan sentään puheenjohtajuuksia jaettu suhteellisuuden mukaan, pitkälle vihreiden vaatimuksesta”.

Ritu on pitkin syksyn haikaillut entisen aseveliakselin perään: kokoomuksen ja demareiden valtakauteen, jossa muilla poliittisilla ryhmillä ei ollut mitään tekoa. Siihen ei ole enää paluuta. Nykyinen XL-yhteistyö on toiminut hyvin, mutta tähän ei pidä jäädä, vaan yhteistyötä on laajennettava muiden ryhmien suuntaan.

Laitoin Ritulle vastineen Tamperelaiseen, se on julkaistu verkkolehdessä osoitteessa: http://www.tamperelainen.fi/Keskustelut/Keskustelupalstat/Aiheittain/Ajankohtaista/Artikkeli-Ritu-Jatkuuko-XL-yhteistyo ja ilmeisesti se julkaistaan keskiviikkona lehden printtiversiossa.

Uusi vuosi ja uudet haasteet

Kiitokset ystävällisistä viesteistä kaikille!

Tänään on sairasloman viimeinen päivä ja huomenna saan aloittaa työt. Toki opiskelijoiden ohjausta ja hallintohommia on tullut tehtyä sairaslomallakin, mutta nyt on voimia palata myös keskeytyneen tutkimushankkeen pariin. Olen tyytyväinen, että TAYS otti viimeisen sairaalajakson jälkeen minut poliklinikkaseurantaan. Vointi on nyt hyvä, tulehdus on helpottanut ja jaksan tehdä jo pitkiä kävelylenkkejä. Sairaalapäiviä kertyi melkoisesti, sillä maksukattokin ehti ylittyä puolentoista kuukauden aikana. Kiitos Pohjoismaisen hyvinvointivaltion, saamme erikoissairaanhoitoa joutumatta konkurssiin.

Huomenna on myös kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous. Kokouksessa valitaan kaupunginhallitus ja mm. valtuuston, lauta- ja johtokuntien puheenjohtajat. Olemme Marjatta Stenius-Kaukosen ja Elina Sirénin kanssa kehittäneet valtuustotyöskentelyn rakenteita: lyhentäneet puheenvuoroja ja muuttaneet kokouspäivän maanantaille huomisesta alkaen.

Alkanut vuosi on herättänyt huolen työn jatkuvuudesta yliopistolla, sillä viisivuotiskauteni on katkolla ensi kesänä. Viime keväänä huhuttiin, että dosentti- ja professoritasoinen henkilöstö vakinaistettaisiin. Meitä entisiä määräaikaisia yliassistentteja on pilvin pimein yliopistolla. Olisi kohtuullista että yli viisikymppisenä saisi vakituisen pestin, näytöt on kyllä ehditty antaa moneen kertaan.

Joulun vieton jälkeen olemme taas pienellä porukalla. Vilja vaihtoi opiskelijavaihtopaikan Italiasta Norjaan ja on kovin tyytyväinen päätökseensä. Sairaalasta kotiuduttuani olemme saaneet myös pitää hoidossamme lapsenlastamme Toivoa, joka valloittaa joka kerta mummon ja vaarin sydämet. Odotan hyvillä mielin tulevaa vuotta ja sen haasteita.