Köyhyysteeman äärellä

Osallistuin viikko sitten Budapestissa pidettyyn Eurocities -seminaariin, jonka teemana oli ”The Regeneration of Culturally Diverse Areas”, vapaasti käännettynä kulttuurisesti monimuotoisten alueiden uudistaminen. Osallistuin yhteisöllisyyttä pohtineen työryhmän työskentelyyn, mutta erityisesti kutsu oli tullut pyöreän pöydän keskusteluun muiden poliitikkojen kanssa. Keskustelussa käsiteltiin mm. asuntopoliittisia valintoja eriytyneen, segregoituneen ja heterogeenisen kaupunkirakenteen välillä. Lyhyt vierailu kaupungin vuokratalokortteleissa ilmensi hyvin eroa sikäläisen ja pohjoismaisen vuokra-asumisen välillä. Vuokratalot sijaitsivat keskellä kaupunkia, kun meillä ne sijoitettiin 1970-luvun lähiörakentamisen myötä kaupunkien reunoille. Romanikysymys nousi tavan takaa esille keskustelussa. Virkamiesten kaupunkikierrokselle osallistuneet olivat kauhuissaan romaneiden asuinolosuhteista, jotka olivat muistuttaneet enemmän eläinsuojia kuin ihmisasuntoja. Budapestissa on vanha romaniyhteisö, joka on asettunut asumaan aivan keskustan tuntumaan. Mutta viime vuodet ovat tuoneet tullessaan romaniväestöä ympäri maata ja sen rajojen ulkopuoleltakin. Tämä on haaste, johon Budapestin kaupunki eikä edes Unkari pysty yksin vastaamaan, vaan ratkaisuun vaaditaan koko EU -yhteisön tuki.

Kirjoitin ennen matkalle lähtöäni blogin köyhyydestä Tampereen vihreiden sivulle http://tampereenvihreat.fi/ Eilen tuli tieto, että Kunnallisalan kehittämissäätiö (www.kaks.fi) oli myöntänyt 80 000 euron rahoituksen hankkeellemme ”Köyhyys kuntatyön haasteena”. Pääsemme kollegoiden Satu Ylinen ja Jari Heinosen kanssa omistautumaan ensi lukuvuonna osa-aikaisesti tutkimustyöhön. Tampereen kaupunki on mukana hankkeessa maksamalla neljän harjoittelijan kolmen kuukauden palkkakustannuksista yhden tukikuukauden (yhteensä 4800 €). Tampereen yliopiston opiskelijat ovat keränneet alkuvuodesta alkaen haastatteluaineistoa hankettamme varten.

Elämän rikkautta on pieni lapsenlapsemme. Sunnuntaina hän sai kasteessa nimen Toivo Viljami. Mummo ja vaari ovat ilmoittautuneet lapsenhoitajiksi, kun kesällä kiire vihdoin helpottaa.