Mielipidekirjoitus AL 29.4.2009

AL julkaisi keskiviikkona mielipidekirjoitukseni sopivasti ennen valttuuston kokousta.  Kokouksessa laitettiin lista kiertämään , että halukkaat voisivat vapaaehtoisesti luopua tämän ylimääräisen kokouksen palkkioista. KH-listan mukaan suostumuksensa palkkiosta luopumiseen jätti 39 valtuutettua 67:stä, huomattavasti pienempi osa kuin AL haastattelussa oli ilmoittanut , mutta kyselyssä oli toki esillä halukkuus luopua syyskuun kaikista kokouspalkkioista. Vaikka valtuuston kokous oli pitkä (klo 16-n. 22.30), uusi palkkioleikkuri merkitsi sitä, että kokouspalkkio per valtuutettu oli keskiviikkona maksimissaan 132 e+ 66 e= 198e. On kuitenkin muistettava, että valtuuteut maksavat palkkiostaan normaalin verotuksen lisäksi myös puolueveron, jonka osuus vaihtelee valtuustoryhmissä. Vihreillä se on 25%, joten rikastumaan ei kokoustamisella ole tähänkään mennessä päässyt, ja nyt vielä vähemmän.

Luottamushenkilöt mukana säästöpalkkioissa

AL:n uutisointi (26.4.) kaupunginvaltuutettujen valmiudesta luopua kokouspalkkioistaan oli sikäli puutteellinen, ettei siinä tuotu esille niitä säästötoimia, joihin valtuusto on jo ryhtynyt. Valtuusto on jo päättänyt puheenjohtajiston aloitteesta tehostaa toimintaansa, mikä vähentää myös kokouskuluja. Viime keskiviikkona valtuusto muutti hallintosääntöä niin, että yli 3 tuntia kestävien kokousten osalta maksetaan 50 prosentin kokouspalkkio yhden kerran, kun se aiemmin maksettiin jokaisesta tunnista, joka meni kolmen tunnin yli.

Tämä muutos tuo säästöä noin 40 000 euroa vuodessa, jos kokoukset kestävät keskimäärin 4 tuntia, kuten ne viime vuosina ovat kestäneet. Valtuustokauden aikana säästöä kertyy siis noin 160 000 euroa. Lisäksi valtuutettu saa jatkossa kokouspalkkion vasta kun on ollut paikalla yli tunnin.Perinteisesti valtuusto ja lautakunnat ovat tehneet valtuustokauden aikana yhden ulkomaanmatkan. Matkoihin on varattu tämän vuoden budjettiin 200 000 euroa. Tämä summa säästyy, sillä esityksestäni valtuusto ei taantuman aikana tee ulkomaanmatkaa ja pormestarin ohjeen mukaan myöskään lautakunnat eivät nyt tee ulkomaanmatkoja. Valtuuston osalta olen valmis esittämään, että ulkomaanmatkasta luovutaan kokonaan, sillä siihen on muitakin kuin taloudellisia perusteita. Luottamushenkilöt osallistuvat siis säästötalkoisiin jo näiden päätösten perusteella noin 360 000 eurolla, mikä on noin viisi kertaa enemmän kuin kuukauden kokouspalkkioista kertyy.Kun tähän lisätään vielä se tosiasia, ettei valtuusto korottanut kokouspalkkioita tällä kaudella, kokoustetaan Tampereen kaupunginvaltuustossa huomattavasti halvemmalla kuin monissa suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Vantaa nosti kokouspalkkion 200 euroon, Tampereella se on 132 euroa.Mielestäni nämä toteutetut säästöt luottamushenkilöiden osalta ovat parempia kuin esitetty kokouspalkkioiden leikkaus kuukaudeksi, koska ne kohtelevat kaikkia luottamushenkilöitä tasapuolisesti. Sen sijaan kuukauden palkkioiden leikkaus kohdistuisi hyvin eri tavoin luottamushenkilöihin. Jollekin se tarkoittaisi vain yhden kokouksen palkkiosta luopumista, jollekin toiselle useiden kokousten palkkioista luopumista. Säästötalkoidenkin pitää olla tasapuolisia kaikille.Aamulehden kyselyn mukaan suurin osa valtuutetuista on halukas osallistumaan säästötalkoisiin. Keskiviikon ylimääräinen valtuuston kokous tarjoaa siihen mahdollisuuden. Kokouspalkkioihin kuluu arviolta 15 – 20 000 euroa. Valtuusto ei voi tehdä könttäpäätöstä palkkioista luopumisesta, mutta jos valtuutetut haluavat luopua niistä, se onnistuu allekirjoittamalla kirjallinen suostumus asiasta.

IRENE ROIVAINEN

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr)