Sosiaalitakuu on toteutettava Tampereella

(Mielipidekirjoitus Aamulehteen ja Tamperelaiseen 25.10.-12)

Tampere on onnistunut toteuttamaan terveydenhuollossa hoitotakuun, mutta sosiaalisen tuen palveluissa ei toteudu sosiaalitakuu. Lain mukaan toimeentulotukihakemus tulee käsitellä seitsemän päivän kuluessa.  Toimeentulotukihakemuksista 31 prosenttia ylitti käsittelyaikansa osalta sosiaalitakuun mukaisen määräajan tammi-elokuussa 2012. Länsi-Suomen aluehallintovirasto on ottanut sen vuoksi Tampereen tilanteen tarkasteluun.

Tamperelaisten köyhyyskokemuksia tarkastelevassa selvityksessämme (Roivainen, Heinonen & Ylinen 2011) havaitsimme, että  köyhyys vaikuttaa ylisukupolvisesti perheiden  elämänkulkuun. Yksinhuoltajaäidit sinnittelevät pienten lasten kanssa muutaman euron päiväbudjetilla. Apua ei saa sosiaalitoimistosta, vaikka omat laskelmat osoittavat, että toimeentulotukea olisi pitänyt saada. Monet vanhukset eivät edes hae apua, mieluummin tingitään jopa lääkehankinnoista ja yritetään pienestä eläkkeestä antaa vielä vaikeassa elämäntilanteessa eläville lapsillekin.

Pari vuotta sitten toteutettu palveluverkon keskittäminen Tampereella heikensi kaupunkilaisten pääsyä sosiaalityöntekijän vastaanotolle. Alueelliset sosiaalitoimistot ajettiin alas ja palvelut keskitettiin keskusta-alueelle. Vihreät vastustivat tätä päätöstä. Näin saatiin ehkä jonot hetkeksi kuriin ja toimeentulotukimenot tasaantumaan, mutta nyt jonot ovat totta jälleen. Työntekijöiden vastaanotolle on vaikea päästä, sillä yli 90 prosenttia toimeentulotukihakemuksista käsitellään Tampereella kirjallisesti.

Palvelujärjestelmää on kehitettävä niin, että apua saadaan vaikeassa elämäntilanteessa jonottamatta. Tämä edellyttää toimeentulotukimäärärahojen ja asiakastyötä tekevien sosiaalityöntekijöiden lisäämistä. Valtuusto myönsi kesäkuussa lisätalousarviossa 120 000 euroa etuuskäsittelijöiden palkkaukseen, ja käsittelyajat saatiinkin kesän ajaksi lain määräämälle tasolle.

Sosiaalityöntekijöiden on jalkauduttava virastoista ihmisten arjen keskelle. Kaupungilla, jolla on varaa mittaviin investointeihin, on oltava varaa huolehtia myös huono-osaisista asukkaistaan.

IRENE ROIVAINEN

Tampereen kaupunginvaltuuston pj. (vihr.)

YTT, sosiaalityön erikoistumisalaprofessori (ma.) Tampereen yliopisto