Hyvä vanhuus kuuluu kaikille

(Kirjoitukseni AL:n teemasta, eivät näköjään julkaise valtuutettujen kirjoituksia; ehkä kannattaisi kuulla nykypäättäjiäkin).

Tampereella vanhustenhoidon painopiste on valtakunnallisten suositusten mukaan vanhusten kotona asumisen tukemisessa. Samaan aikaan kehitetään tehostettua palveluasumista esimerkiksi Koukkuniemen alueelle. Molempien edellytyksenä on kuitenkin riittävä ja osaava henkilöstö. Kotihoito ei saa olla vain kiireistä lääkkeiden jakamista tai verenpaineen mittaamista, vaan myös seurustelua ja henkistä tukea.

Tehostettu laitoshoito on yhä vaativampaa, siksi henkilöstömitoituksen on oltava riittävä. Perinteinen vanhainkotihoito on jäämässä historiaan. Kuitenkin vanhuksille, jotka eivät enää pärjää kotona, mutta eivät ole vielä tehostetun hoidon tarpeessa, tulee olla tarjolla ryhmäkotimuotoista asumista, sillä yksinäisyys on yksi suurimmista ikäihmisten ongelmista. Suurten palveluyksikköjen asemesta hoivakoteja perustettava eri kaupunginosiin, omalle kotiseudulle.

Vanhusten hoivapalveluja tuottavat yhteisöt ovat tärkeä yhteistyökumppani kaupungille. Järjestöjen toimintaedellytyksistä on kuitenkin huolehdittava nykyistä paremmin mm. hoivapalvelujen kilpailutustilanteessa, sillä isojen kansainvälisten toimijoiden toimintalogiikka ei välttämättä palvele parhaalla mahdollisella tavalla kuntalaisen etua. Järjestöillä ja seurakunnilla on tärkeä rooli myös harrastusten ja virkistystoiminnan ylläpitämisessä. Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä, jota on tuettava nykyistä enemmän niin taloudellisesti kuin vapaapäivien ja virkistys- ja kuntoutustoiminnan muodossa.

Tampereen teollisesta historiasta johtuen kaupungissamme asuu suhteellisen paljon pienituloisia ikäihmisiä. Heidän hyvinvointiinsa tulee kiinnittää enemmän huomiota. Köyhyysraporttimme (Roivainen, Heinonen & Ylinen 2011) mukaan köyhyydessä elävät vanhukset eivät useinkaan hae apua vaikeaan tilanteeseensa sosiaalitoimistosta. Seurakuntien diakoniatyöllä ja järjestötoimijoilla on tärkeä rooli tämän huono-osaisuuden tunnistamisessa ja tuen tarjoamisessa. Hyvä vanhuus kuuluu kaikille sosiaaliseen taustaan katsomatta.

IRENE ROIVAINEN

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr.)