Kuninkaallisten vierailu Tampereella

Eilinen taisi olla elämäni jännittävin päivä. Heräsin klo 04.30 aamutoimiin, jotta ehtisin kampaajalle ja Soili Wäreen meikattavaksi Zig Zagiin klo 06.15 ja siitä kaupungin autolla Turkuun Regean Bettina Lindroosin kanssa vastaan Ruotsin kuninkaallisia ja Tasavallan Presidenttiparia. Pidimme Bettinan kanssa molemmat pienen esitelmän junassa : minä Tampereen kehityksestä viimeisen 30 vuoden aikana ja Bettina kantasolututkimuksesta Tampereella. Vaikka puhe oli ollut valmis jo viikon ja Power Point-diat tehty sunnuntaina, tajusin tiistai-iltana, että esitys on liian pitkä. Kun lähdin nukkumaan puolelta öin, jäi Pauli muokkaamaan puhetta lyhyemmäksi.

Esitykseni meni omasta mielestäni ihan mukavasti, mutta nuori ja lahjakas Bettina oli aivan loistava. Hänen asiantuntemuksensa ja äidinkielenään puhuma ruotsi hurmasivat vieraat niin, ettemme meinanneet ehtiä ulos junasta Tampereen asemalla.

Kuljin koko päivän vieraiden matkassa Svenska Samskolanille, Raatihuoneelle, Muumilaaksoon ja Finlaysonin alueelle, Pauli liittyi seurueeseen lounaalla.

Lounastimme Raatihuoneella. Minut oli plaseerattu kuningatar Silvian ja Ruotsin suurlähettiläs Johan Molanderin väliin, Pauli tohtori Arajärven ja stadsrådet Christina Husmark Pehrssonin keskelle. Olin olettanut, että pormestari istutettaisiin arvopaikalle, mutta Ulkoministeriön protokollasäännöt eivät tunnista nähtävästi pormestarijärjestelmää. Hyvä kun saimme läpi ajatuksen, että pormestari on asemalla ja Raatihuoneella vieraita vastassa.

Minulla oli kesällä tilaisuus jo harjoitella tulevaa tilannetta, kun hovin ja presidentin kanslian väli kävi tutustumassa matkakohteeseen, ja lounastin heidän kanssaan Raatihuoneella. Vakuutuin siitä, että pärjään kouluruotsilla riittävän hyvin, vieraat puhuvat selkeästi ja ymmärtävät kyllä, jos joku sana on hukassa. Uskomatonta, miten vanhat taidot vetristyvät pienen treenaamisen jälkeen. Olin nuorena töissä ruotsinkielisillä paikkakunnilla, mutta onhan siitä jo 30 vuotta aikaa!

Hänen majesteettinsa kuningatar Silvia oli aivan ihastuttava pöytäseuralainen. Hän kertoi mm. hyväntekeväisyyssäätiöstään, mutta oli kiinnostunut myös minun taustastani. Presidentti Halonen oli puolestaan kiinnostunut mm. valtuuston voimasuhteista ja sukupuolijaosta.

Saattelimme päivän lopuksi Paulin kanssa vieraat lentokentälle. Kun palasimme kotiin, laitoimme saunan lämpiämään ja korkkasimme valkkaripullon ikimuistoisen päivän kunniaksi. Seuraavan aamun työmatka Kuopioon tuntui pikkujutulta tämän kokemuksen jälkeen.

Viikon lopuksi Hallilassa

 

Kaupunginvaltuuston pj. Irene Roivainen

Hallila -tapahtumassa 22.8.klo 13

”Kuulevatko poliitikot aidosti kuntalaisia vai ovatko vain kuulevinaan?”

Annetun otsikon sävy on haastava ja poleeminenkin: se sisältää jo epäilyksen siitä, mahtavatko poliitikot ottaa vakavasti kuntalaisia?

Lähdetäänpä liikkeelle ihan peruskäsitteistä. Jo käsitteen ”poliitikko” käyttö on omiaan luomaan välimatkaa kuntalaisen ja päättäjän välille. Itse ymmärrän niin, että kunnallisessa päätöksenteossa poliitikon kategoriaan voidaan lukea oikeastaan vain päätoimisina luottamushenkilöinä toimivat, eli pormestari ja apulaispormestarit sekä kansanedustajat.

Me muut olemme ”osa-aikapoliitikkoja”, jotka käytämme yhteisten asioiden hoitamiseen vapaa-aikaamme. Käytän itse mieluummin käsitettä luottamushenkilö. Eikö tässä olekin vahva sävyero? Puhe luottamushenkilöistä muistuttaa meitä siitä, että kuntalaiset valitsevat valtuustoon henkilöitä, joihin he luottavat. Poliitikostahan tulee mieleen lähinnä oman karriäärin itsekäs rakentaja. Jos lähdemme siitä, että kaupunginvaltuutetut ovat luottamushenkilöitä, valtuutettujen ja kuntalaisten välillä on lähtökohtaisesti luottamussuhde.

Mutta kuten elämässä voi käydä, voi tämä suhde – kuten muutkin suhteet – mennä karikolle. Miksi näin käy? Väitän, että yksi syy on se, että oma luottohenkilö valitaan väärän mielikuvan perusteella. Se on sama kuin paukauttaisi naimisiin postikuvaston kuvan perustella. Suhde vaatii sitä, että opitaan tuntemaan oma ehdokas kunnolla.

Kun se oma poliittinen suhde on löytynyt, on tärkeää pitää yhteyttä häneen. Valittuun on pidettävä yhteyttä vaalien välillä: kerrottava murheet ja kysyttävä, mitä tämä aikoo tehdä asioiden hyväksi. Mitä siitä tulisi, jos rakastuttuaan jättäisi kumppaninsa neljäksi vuodeksi unohduksiin?

Mutta aina ei tämäkään auta, vaikka valittu olisi kuinka taitava tai toimelias. Poliittisissa ryhmissä on oma nokkimisjärjestyksensä ja alakulttuurinsa: vallan kahvassa ovat usein kokeneimmat toimijat. Ryhmän avoimuudesta riippuu pitkälle, kuinka yksittäinen luottamushenkilö saa siellä äänensä kuuluviin.

Mutta jos hyvin käy, ryhmä ottaa asianne ajettavakseen ja vie sen muihin valtuustoryhmiin keskusteltavaksi. Näin saattaa käydä, jos vaikkapa kansalaisliike ottaa jonkin asian ajaakseen. Etenkin budjetin alla yksittäisillä asioillakin käydään kauppaa. Näin tapahtui mm. viime syksynä, kun Hallilan koulu saatiin säilytettyä. Kokemuksesta sanon, että asioita saa parhaiten läpi olemalla valtakoalitiossa. Sinänsä vierastan tätä hallitus – oppositio -asetelman tuloa kunnallispolitiikkaan. Demokratiaa on, että valtuustossa kuuluu kaikkien sinne valittujen ryhmien ääni.

Hyvät asiat, kuten koulujen ja päiväkotien tai Koukkuniemen Jukola-rakennuksen suojelu vaativat myös rahaa. Edes valtuustoryhmien yksituumaisuus ei riitä, ellei rahoitusjohtoa saada vakuutettua asian tärkeydestä: sillä etenkin nykyään he kysyvät, mitä otetaan pois. Eli tällaista nollasummapeliä.

Kuntalaisten kuulemiseksi järjestetään vuorokuukausin pormestarin ja valtuuston asukasiltoja. Ne ovat yksi tapa tulla keskustelemaan oman alueensa asioista. On toki vaarana, että näitä kuulemistilaisuuksia käytetään päätöksenteon legitimointiin, mutta itse näen ne tärkeinä vaikuttamisen väylänä.

Usein kuulee sanottavan, että poliitikot kätkeytyvät johtavien viranhaltijoiden selän taakse. Tätäkin varmaan tapahtuu, etenkin suurissa valtuustoryhmissä, joilla on rattaissa omia virkamiehiä, jolloin ei ehkä rohjeta kyseenalaistaa heidän näkemyksiään. Pormestarijärjestelmä antaa ensimmäistä kertaa kasvot luottamushenkilöperustaiselle päätöksenteolle ja on omiaan vähentämään virkamiesvaltaa. Viime valtuustokauden lopulla tekemämme johtosääntöuudistus palautti luottamushenkilöille valtaa, joka aiemmin oli delegoitu virkamiehille. Mielestäni delegointisäännöt pitäisi lautakuntatasollakin päättää kautensa lopettavassa toimielimessä, eikä uudessa, jota viedään kyllä niin kuin pässiä sarvista.

Kuntalaisella on paljon valtaa, jos sitä vain haluaa ja osaa käyttää. Äänestysprosentit kertovat siitä, ettei politiikka kiinnosta. Ongelma on mielestäni siitä, että kuntalaiset ovat ulkoistaneet politiikan ammattipoliitikkojen hoidettavaksi ja ovat vetäytyneet itse pois vaikuttamisesta. Vaikuttamiseen tarvitaan jatkuvaa poliittista työtä ja toimintaa kentällä: yhdessä tuumaamista ja asioista puhumista, esimerkiksi pitkäjänteistä järjestötoimintaa, niin poliittisissa puolueissa kuin asuinalueillakin. Tästä joukosta parhaat voimat nostetaan päättäjiksi, ”luottamushenkilöiksi”. Jos näin toimittaisiin, vaalirahoituskin tulisi kansan kädestä, eikä kuten nyt, gryndereiden tai muiden rahamiesten taskuista.

Onneksi täällä Hallilassa on ollut aina aktiivista asukastoimintaa ja hyvät yhteydet luottamushenkilöihin. Olette nostaneet omia asioitanne julkisuuteen ja lähteneet joukolla liikkeelle tarvittaessa. Se on myös tuottanut tulosta.

Puhe Pispalan 19. päihdepäivässä 20.8.2009

Irene Roivainen: Puheenvuoro Pispalan päihdepäivässä 20.8.2009

 

LAMA JA PÄIHDEHUOLTO

 

Hyvät ystävät!

Talouden taantuma tuli äkkiä ja pyytämättä Tampereellekin viime syksynä. Kun vielä vuosi sitten työttömyysprosentti Tampereella oli alle 10 prosenttia, on se nyt 14,6 %. Työttömäksi on joutunut tuhansia ihmisiä ja se näkyy esimerkiksi kasvavina toimeentulotuen asiakasmäärinä.

Myös päihdeongelmat voivat lisääntyä työttömyyden seurauksena, jos ihmisten elämänhallinta vaikeutuu.

Alkoholin hinnan lasku ja ehkä lamakin alkoi näkyä Tampereella asiakasmäärissä viime vuonna, asiakasmäärät kasvoivat kuntouttavassa laitoshoidossa 19%. Monta vuotta asiakasmäärät pysyivät lähes vakiona, mutta nyt asiakasmäärä on selvästi kasvanut. Asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia hakeutuessaan hoitoon.

Tällä vuosikymmenellä alkoholin kulutus on kasvanut huolestuttavasti muistakin syistä kuin talouden lamasta johtuen. Suuri tekijä oli vuonna 2004 tehty alkoholiveron muutos, joka alensi viinan hintaa merkittävästi.

Tutkimusten mukaan nimenomaan varttuneet ikäpolvet, 50 -69 -vuotiaat ovat lisänneet 2000-luvulla alkoholin käyttöä merkittävästi. Mielenkiintoista on, että nuoret ikäpolvet, 15 – 29 -vuotiaat, eivät samassa määrin ole lisänneet alkoholin kokonaiskulutusta hintojen alentumisen seurauksena. Sen sijaan nuorilla humalahakuinen juominen on lisääntynyt, eli kerralla juodaan enemmän. Samoin naiset ottavat aiempaa useammin niin sanotusti kunnon kännin.

Vielä sellainen tutkimustieto, että alkoholin kulutuksen kasvu on ollut suurinta alemman koulutuksen saaneiden keskuudessa. Vähemmän koulutusta saaneet juovat enemmän ja humalahakuisemmin kuin enemmän koulutusta saaneet väestöryhmät.

Nämä tiedot antavat ajattelemisen aihetta. Vaikuttaa siltä, että alkoholin käytön suhteen Suomi ei vielä 2000-luvullakaan ole sivistysmaa, jossa viiniä nautittaisiin vain kohtuudella ruoan tai hyvien ystävien seurassa. Tässä suhteessa tapakasvatus on aika lailla epäonnistunut. Uudelle raittiusliikkeelle olisi nyt olemassa sosiaalinen tilaus. Raittiudesta pitäisi tehdä muoti-ilmiö. Onneksi sellaisestakin on merkkejä, kun esimerkiksi monet tiedostavat nuoret ovat valinneet täysraittiuden elämäntavakseen.

Päihdeongelmissa korostuvat myös alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö, joka on niinikään lisääntynyt viime vuosina. Päihdeongelmat ja mielenterveysongelmat kietoutuvat usein yhteen ja siksi näitä palveluja tulisi järjestää pitkälle yhteistyössä.

Miten Tampereen kaupunki vastaa näihin haasteisiin? Päihdepalvelujen tarpeen kasvu on tiedostettu ja se on mukana kaupungin strategisissa linjauksissa. Sosiaali- ja terveystoimessa pyritään vahvistamaan ennaltaehkäisevää toimintatapaa. Perheiden tukeminen ja niin sanottu varhainen puuttuminen on keskeinen tavoite. Tärkeitä keinoja tässä ovat hyvinvointineuvolat ja erilaiset matalan kynnyksen palvelut. Sosiaali- ja terveystoimen tavoitteena on kaupunkilaisten tarpeita vastaavat yksilölliset palvelut, tamperelaisten omatoimisuus ja elämänhallinta ja tasa-arvoiset mahdollisuudet täysipainoiseen elämään.

Tampereen kaupunki ostaa suurimman osan päihdepalveluista, oma toimintaa on ainoastaan Tampereen ensisuoja- ja kuntoutumiskoti ja Palhoniemen huoltokoti (sekä Päiväperho lasten- ja nuorten palveluissa). Muut palvelut ostetaan, suurin tuottaja Tampereella Tampereen A-klinikka. Kuntoututtava laitoshoito kilpailutettiin, uudet sopimukset tulivat voimaan nyt heinäkuussa. Asiakasmäärät ja kustannukset ovat nousseet viime vuoden ja tämän vuoden aikana. Tämä on aiheuttanut sen, että hoitoaikoja on pyritty lyhentämään. Periaatteena on ollut, että kaikki pääsevät hoitoon, mutta hoitoaikoja pyritään lyhentämään.

Tampereella on runsaasti erilaisia toimijoita päihdepalveluissa. Tampere kuuluu pitkäaikaisasunnottomuusohjelmaan, joten uudet palvelut ovat keskittyneet lähinnä asumispalveluihin. Esimerkkeinä Härmälässä alkanut 22-paikkainen päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu tukiasumishanke, jota A-kilta hoitaa, Nekalassa on aloittanut vapautuville vangeille hanke, jossa on tällä hetkellä 7 asuntoa toimijana Silta-valmennus ry. Hervannassa aloittaa joulukuussa Ässä-asuntojen tukiasumishanke, johon tulee 20 asuntoa alle 29-vuotiaille ja 5 asuntoa päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Lisäksi ensi vuonna valmistuu Hervantaan Diakonisen asuntosäätiön palveluasumishanke, johon valmistuu noin 60 asuntoa päihde- ja mielenterveysongelmaisille.

Hervannan hankkeeseen liittyy myös suunnittelukilpailu, jossa haetaan innovatiivisia tapoja yhdistää tuettu asuminen ja avokuntoutus. Tavoitteena on niin kuin kaikissa muissakin sosiaalihuollon palveluissa siirtyä laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen ja kevyempiin rakenteisiin.

Lisäksi nyt syyskuussa alkaa Hatanpäällä seutukunnallisen selviämishoitoaseman yhteydessä 10-paikkainen katkaisuhoitoasema.

Tampere on mukana myös Kaste-hankkeessa, jossa pyritään lisäämään peruspalveluiden osaamista ja varhaista puuttumista päihde- ja mielenterveysongelmissa. Tarkoituksena on vahvistaa ja kehittää terveys- ja sosiaaliasemien osaamista ja keinoja puuttua päihdeongelmiin jo varhaisemmassa vaiheessa.

Kaikkiin em. hankkeisiin olisi saatava kaupungin rahoitus lähivuosina.

Kaiken kaikkiaan Tampereella on monipuoliset ja hyvät päihdepalvelut.

Valitettavasti taantuma on johtanut siihen, että kaupungin talous on joutunut melkoiseen kurimukseen. Verotulojen kasvu on pysähtynyt ja tälle vuodelle ennustetaan noin 40 miljoonan euron alijäämää. Ensi vuonna alijäämä on kaksi kertaa suurempi, ellei menoja leikata tai saada tuloja esimerkiksi veronkorotuksella.

Käytännössä joudumme todennäköisesti tekemään molemmat : säästämään ja lisäämään tuloja veroja ja maksuja nostamalla. Vain näin saamme talouden tasapainoon ja voimme turvata palvelutason säilymisen.

Tänä keväänä tehtiin jo ensimmäinen säästöbudjetti valtuustossa. Kaikille toimialoille annettiin 3 prosentin säästövelvoite. Lautakunnat saivat kuitenkin priorisoida, miten se kohdistetaan. Käsittääkseni esimerkiksi terveyden ja toimintakyvyn lautakunta ei kohdistanut säästöjä päihdehuoltoon, vaan muille aloille.

Ensi vuonna päihdehuoltokin joutuu osallistumaan näihin lamatalkoisiin. Tietojeni mukaan palveluostoihin ei virkamiesvalmistelussa ole esitetty lainkaan korotuksia, vaan palvelujen tuottajia on pyydetty tekemään ns. nollatarjous, eli palvelut tulisi tuottaa samalla hinnalla kuin tänä vuonna. Kun esimerkiksi palkkakulut nousevat, se merkitsee että toiminnasta on säästettävä.

Tämä on valitettavaa, sillä samaan aikaan päihdepalvelujen kysyntä on kasvussa.

Järjestöjen tekemä työ on kuitenkin erittäin tärkeä osa päihdepalveluja eikä sitä ole tarkoitus ajaa alas eikä edes vähentää pitkällä tähtäimellä. Tarpeiden kasvaessa kaupunki tulee todennäköisesti lisäämään tulevina vuosina erityisesti tuen asumisen ja päivätoiminnan ostoja. Myös kaupungin omia päihdehuollon palveluja tullaan todennäköisesti lisäämään. Tavoitteena on saada kaikilla kaupungin palvelualueille päihdekuntoutujille tarkoitettu päivätoimintakeskus.

Eräs suuri kysymys on päihde- ja mielenterveyspalvelujen yhdistäminen. Se on valtakunnallinen tavoite ja sitä joudutaan varmasti Tampereellakin pohtimaan. Se on sikäli haastava asia, että valtaosa päihdepalveluista tuotetaan järjestöjen voimin ja mielenterveyspalvelut taas on suurelta osin kaupungin omaa tuotantoa.

Hyvät ystävät! Vielä lopuksi pari sanaa tästä Tahmelan monitoimitalosta. Se on juuri sellaista päihdehuollon avopalvelua, jota kaupunki haluaa kehittää eri puolilla kaupunkia. Paikkana tämä on hieno ja Tampereen A-kilta on tehnyt uraauurtavaa työtä täällä.

Kaupungin tiloja hallitseva Tilakeskus on laittanut mm. tämän talon realisointilistalle. Kaupunki on tarjonnut A-killalle Pispalan paloaseman tiloja, johon toiminta voisi täältä siirtyä. Toiminnan kannalta Pispalan paloasema on keskeisellä paikalla ja siinä on varmasti omat etunsa. Tällä paikalla on kuitenkin pitkä historia ja perinne, jota ei saa missään tapauksessa tuhota. Mikään kaupungin luottamuselin ei ole ottanut kantaa tähän asiaan. Siksi kuulisin mielelläni teidän mielipiteitänne tästä asiasta ennen kuin mitään ratkaisuja tehdään.

TIO avasi valtuustosyksyn

Valtuustokausi alkoi eilen vauhdikkaasti. Otin iltapäivällä vastaan Rantaväylän tunnelia vastustavan kansalaisliikkeen adressin. minkä jälkeen alkoi valtuuston kyselytunti ja lopulta valtuusto, joka kesti puoli kymmenen kieppeille.

Valtuustoa eniten puhuttanut asia oli Tietotekniikkakeskuksen liikelaitoksen palveluiden myynti. Asiaa on valmisteltu pitkin kesää kaupunginhallitusryhmissä, sillä välin kun rivivaltuutetut ovat lomailleet. Siltä varalta, etteivät valtuutetut joutuisi kesäterässä päättämään isosta asiakokonaisuudesta, pidimme jo maanantai-iltana asiasta tiedotustilaisuuden ennen ryhmäkokouksia. Lopulta asian lähempi puiminen jäi kuitenkin valtuustoryhmiin. Kesän kuluessa kaupunginhallitustasolla kävi selväksi, ettei In house -malli (kunnan yhtiö, joka myy pääosin kunnalle) tule kysymykseen, koska kehyskunnat ja PSHP eivät tulisi – virkamieskannanottojen mukaan – mukaan omistajina. In house -yhtiö ei voisi myöskään toimia markkinoilla, koska ulkoinen myynti ei saisi ylittää 10 %:a. Kaikesta huolimatta vasemmisto on pitänyt kiinni mallista loppumetreille saakka.

TIO -prosessi ansaitsee kritiikkiä kahdesta syystä. Asiaa on viety läpi nopealla aikataululla. Vaikka kiireelle on perusteensa (Turku on jo vastaavan päätöksen tehnyt kesäkuussa ja uhkaa ehtiä markkinoille ennen Tamperetta ja naapurikuntien tietotekniikkasopimukset päättyvät vuoden vaihteessa), olisi silti aina jätettävä aikaa demokraattiselle valmisteluprosessille ja keskustelulle. Kun tämä on jäänyt vaillinaiseksi, aletaan hidastaa päätöksentekoa, kuten kävi eilen, kun asia jätettiin pöydälle valtuustossa. Toki vanhoille valtuutetuille tämä oli uusintanäytös vuoden 2003 TIO -keskustelusta. Seutuhallituksen jäsenenä olisin toivonut myös kehyskuntien luottamuselinten päätöstä In house -malliin; nyt toimittiin kuntajohtajien linjausten perusteella.

Toinen kriittinen kohta koskee henkilöstön työsuhdeturvaa. Kun isojen yhtiöiden liiketoimintakaupoissa voidaan tarjota eripituisia työsuhdeturvia, miksi ei sitten kaupunki voisi edellyttää vuoden tai kahden työsuhdeturvaa? Päätösponsiehdotuksen muotoilu työsuhdeturvasta on viitteellinen, mutta ei sido mihinkään. Tässä olisi tarvittu eilen joustoa puolin ja toisin valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa. Kun kaupunginhallitustasolla ei aiemmin irtisanomissuojasta päästy tarkempaan muotoiluun, ei vasemmisto enää eilen suostunut neuvottelemaan vuoden työsuhdeturvasta. Lehterillä istuneille tiolaisille esitettiin näytelmä, josta ei ideologista hapatusta puuttunut.

Poliittinen arki on alkanut, edessä on haasteellinen syksy, jossa yksituumaisuus valtuustoryhmien kesken olisi enemmän kuin tarpeen. Mutta tämä ei tapahdu ilman aitoa yhteistyöhalua puolin ja toisin.

Palasin viime viikonloppuna pohjoismaisesta sosiaalityön konferenssista. Koko matkan ajan lähettelin huolestuneita tekstiviestejä kotiin. Vasta kotiin tultua sain tietää, ettei poliisi ollut edelleenkään tavoittanut häiriköinyttä miestä, joten parin viikon lähestymiskielto ei käytännössä ollut voimassa. Ystäviltä on tullut tukea ahdistavassa tilanteessa, tästä esimerkkinä Lemmetyisen Pentin sympaattinen viesti edellisen blogin yhteydessä. Myös monet valtuuston naiset ovat osanneet samaistua tilanteeseeni ja työtoverit sosiaalityön asiantuntijoina ovat kyenneet erittelemään taitavasti tilannetta.

Rantaväylän tunnelin kansanäänestysadressin luovutus

PUHE RANTAVÄYLÄN TUNNELIN KANSANÄÄNESTYSADRESSIN LUOVUTUSTILAISUUDESSA

12.8.2009 klo 16

Ensiksikin haluan kiittää Rantaväylä – liikettä tämän adressin keräämisestä. Edustuksellisen demokratian ohella tarvitsemme myös suoraa demokratiaa ja kansalaismielipiteen kuulemista. Kuntalain mukaan valtuuston on ”viipymättä päätettävä”, toimitetaanko kansanäänestys, mikäli 5% äänestysikäisistä asukkaista sitä vaatii. Valtuuston harkintaan siis jää, järjestääkö se kansanäänestyksen. Lain mukaan kunnallinen kansanäänestys on neuvoa-antava, päätösvalta asiassa säilyy valtuustolla.

Tämä on lähihistoriassa toinen kerta, kun Tampereella vaaditaan kansanäänestystä. Kymmenen vuotta sitten v. 1999 kerättiin lähes 10 000 (9646) nimeä käsittänyt adressi Koskenniskan sillan rakentamista vastaan. Kansanäänestysesitys kaatui valtuustossa selvin luvuin (48-19). Ehkä on hyvä palauttaa mieliin sekin, että nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa myös liikenteellisesti: Koskenniskan siltaa ei lopulta rakennettu, koska Rantaväylän tunnelihanke teki sen tarpeettomaksi.

On syytä kerrata, miten tässä asiassa päätöksenteko on kulkenut ja missä vaiheessa nyt ollaan. Rantaväylän kehittämistä on valmisteltu jo pitkään, noin 10 vuoden aikana. Suunnitteluprosessin aikana on myös käyty kahdet kunnallisvaalit, joissa tunneli on ollut keskeinen teema.

Kaupunginvaltuusto on kolmeen kertaan suurella enemmistöllä linjannut, että Rantaväylää kehitetään ns. pitkän tunnelivaihtoehdon pohjalta. Alun perin pitkästä tunnelista päätettiin keskustan liikenneosayleiskaavassa 18.tammikuuta 2006. Silloin päätös syntyi äänin 53 – 14. Jos ajatellaan, mikä olisi sopiva hetki neuvoa-antavalle kunnallisella kansanäänestykselle tällaisessa asiassa, se olisi mielestäni ollut ennen tuota valtuuston päätöstä, sillä silloin oli selvitetty laajasti vaihtoehtoisia linjauksia, kuten tien leventämistä, kansiratkaisua ja eritasoliittymiä Mustalahteen ja Onkiniemeen.

Yleiskaavan hyväksymisen jälkeen pormestarin asettama työryhmä selvitti tunnelin rakentamisen edellytyksiä ja kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen tunnelin suunnittelun aloittamisesta 15.8.2007 äänin 61 – 3.

Kolmannen kerran valtuusto päätti asiasta 26. marraskuuta 2008 äänin 54 – 8 hyväksyessään Rantaväylän tunnelin rahoitusta koskevan sopimuksen valtion kanssa.

Täytyy myös ottaa huomioon, että Rantaväylän tunneli on Tiehallinnon ja alueen kuntien tekemän kehittämisselvityksen mukainen ratkaisu ja hanketta toteutetaan yhteistyössä Tiehallinnon kanssa. Rantaväylä on osa valtatie 12:ta, joka on valtion tie, joten kaupunki ei voi yksinään ratkaista, miten sitä kehitetään.

Kaupunkilaiset ovat voineet ja voivat yhä vaikuttaa tähän asiaan monin tavoin. Parhaillaan on nähtävillä tunnelin ja sen liittymien asemakaavaehdotus perjantaihin 14.8. saakka Frenckellissä. Siitä voivat kaikki halukkaat antaa mielipiteitä. Kaupunginvaltuusto päättää asemakaavasta aikanaan. Myös tunnelin rahoitus tulee valtuuston päätettäväksi budjetin yhteydessä.

Valmisteilla on myös Ranta-Tampellan uuden asuinalueen asemakaava. Sen laaja selvitysaineisto on kaikkien luettavissa netissä kaupungin sivuilla. Aikanaan asemakaavaluonnos tulee myös nähtäville ja valtuuston päätettäväksi.

Mielestäni tämä asia on edennyt demokraattisesti ja näen tämän kansanäänestysaloitteenkin yhtenä osana demokratiaa. Päätösvalta asiassa on kuitenkin kuntalain mukaan valtuustolla, joka varmasti perehtyy asiaan tarkasti ja ottaa huomioon asiaan liittyvät moninaiset näkökannat.

Kiitän adressin kerääjiä aktiivisuudesta ja vien tämän ehdotuksen kansanäänestyksestä valtuuston käsiteltäväksi.