Kiitos setlementtiystävät!

Suomen Setlementtiliitto valitsi viime lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen kansanedustaja Pekka Haaviston. Onnea erinomaisesta valinnasta setlementtiliike, parhainta menestystä Pekka!

Olen toiminut viime vuodet Setlementtiliiton puheenjohtajana, sitä ennen varapuheenjohtajana ja liittohallituksen jäsenenä. Tulin liiton hallintoon ”Uusi yhteistyö”-tutkimushankkeen kautta kymmenisen vuotta sitten. Tuo hanke perehdytti minut myös setlementtityön pioneeri Jane Addamsiin. Nykyinen ja tulevakin liittohallituksen jäsen Piia Puurunen valmistelee hänestä väitöskirjaa. Olimme välittämässä professori Simo Koskisen kanssa yhteisötyön käsitettä myös sosiaalityön erikoistumiskoulutuksen nimikkeeksi.

On ollut ilo työskennellä dynaamisessa kansalaisjärjestöissä osaavien asiantuntijoiden kanssa. Liiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyisen aikana Setlementtiliitosta on kehittynyt merkittävä järjestötoimija. Liitolla on tällä hetkellä kuusi toimialaa. Konserniin kuuluu myös Setlementtiasunnot, jonka johdossa aloitti viime keväänä idearikas Kimmo Rönkä.

Tarja Halosen presidenttikaudella liittohallitus sai aina tähän aikaan vuodesta kutsun Mäntyniemeen joululounaalle. Halonen toimi liiton puheenjohtajana ennen presidenttikauttaan. Elämäni tähän asti ainoa Linnan kutsu tuli myös TP Haloselta vuonna 2008 Setlementtiliiton täyttäessä 90-vuotta.

Jätän Setlementtiliiton hallinnon kiitollisina ja haikein mielin. Osallistun kuitenkin vielä tutkimusyhteistyöhön Uusi paikallisuus-hankkeessa ja IFS Nordicin puitteissa. Ensi syksyn liittokokoukseen Vaasaan saamme vieraaksi sosiaalityön professori  Barbara Levy Simonin Columbian yliopistosta NY:sta, tapasin hänet viime keväänä IFS:n maailmankonferenssissa Vancouverissa.

Setlementtiliike on opettanut minulle olennaisen yhteisösosiaalityöstä. Mutta ennen kaikkea se on opettanut ystävyyttä erilaisten ja eri tavalla ajattelevien ihmisten kesken. Kiitos setlementtiystävät!