Karkaako valta Tampereella virkamiehille?

Aamulehden Vapun päivänä julkaisema Puheenaihe -juttu ”Karkaako valta Tampereella virkamiehille” on herättänyt vilkasta keskustelua.

Karkaako valta Tampereella virkamiehille?

Jälkikirjoituksena haluan todeta vielä, etten haastattelussa väittänyt, että Tampereella olisi syytä epäillä väärinkäytöksiä. Tampereen toimintamallin kritiikki pienessä palstatilassa ”Turun taudin” käsittelyn kanssa saattoi synnyttää tässä suhteessa vääriä mielikuvia. Virkamiehet toimivat virkavastuulla, luottamushenkilöt edustavat yhä useammin nuorempia sukupolvia ja naisia.

Tampereen toimintamalli on tuonut kaivattua avoimuutta päätöksentekoon, mutta koen kyllä, että luottamushenkilöiden valta ei ole kasvanut toivotulla tavalla. Ainakaan apulaispormestareilla ja kaupunginvaltuustolla ei ole riittävästi valtaa. Tämä on asia, joka olisi korjattava johtosääntöjä uudistettaessa. Esitin huoleni vallan katoamisesta ”raskaiden verhojen taakse”.

Valtuuston puheenjohtajana puolustan valtuuston ja muiden luottamuselinten valtaa ja toivoisin, etten olisi tässä tehtävässä yksin. Olen esittänyt myös avointa kritiikkiä valtuuston puheenjohtajan/(puheenjohtajiston) ohittamiseen päätöksenteossa. Vain avoimella keskustelulla saadaan muutoksia aikaan, ei selän takana jurputtamalla.