Kouluista, Kummolasta ja keväästä

Huomisen kaupunginhallituksen listalla on mm. vuoden 2010 tilinpäätös. Se on 38,6 miljoonaa ylijäämäinen, mitä voi pitää erittäin hyvänä tuloksena taloudellisen taantuman olosuhteissa. Suuren osan hyvästä tuloksesta selittää tulo- ja kiinteistöveron kertymä.

Hyvä tulos ei kuitenkaan tunnu parantuneena tilanteena kaikkien kuntalaisten elämässä. Sosiaaliasiamiehen raportti kertoo karua kieltään toimeentulovaikeuksien keskellä elävien kuntalaisten vaikeudesta päästä sosiaalityöntekijän vastaanotolle. Huomattava osa etenkin aikuissosiaalityön asiakkaiden toimeentulotukipäätöksistä tehdään kirjallisina ilman, että heidän elämäntilanneettaan avattaisiin perusteellisemmin. Saman havainnon olemme tehneet köyhyystutkimushankkeessamme yliopistolla.

Viime viikolla käytiin keskustelua Sammon koululaisten tulevasta koulupolusta. Vanhemmille suunnattu tilaisuus oli vetänyt salin täyteen väkeä. Paikalla ollut tuttavani kuvaili tilaisuutta farssiksi, kun tuottajaa edustava virkamies piti itsepintaisesti kiinni vain yhdestä ratkaisumallista ja kun se ei mennyt läpi, hankalaa tilannetta oltiin kaatamassa tilaajan ja valtuuston niskoille. Olisikohan vanhemmat syytä ottaa mukaan suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa? Käsitykseni on, että päätös oli tarkoitus tehdä virkamiestyönä ilman luottamushenkilökäsittelyä. Tiedossani oli apulaispormestari Järvelän rakentava vaihtoehto, joka kuuluukin saaneen tuulta alleen tilaisuuden jälkeen. Olisipa siinä ollut erinomainen tilaisuus ehdokkaille olla kuuntelemassa kaupunkilaisten ääntä, mutta taitaa monellakin karaokeillat ja oma äänen kuunteleminen mennä oikeiden asioiden edelle.

Kalervo Kummola veikkaili tämän päivän Aamulehdessä ihan asiantuntevasti eduskuntavaalin tulosta, mutta veti vähän kotiinpäin. Mahdollisia läpimenijöitä oli kokoomuksessa monta ensimmäisen kauden valtuutettua, mutta vihreistä ”Kale” ei keksinyt ketään muita kuin Oras Tynkkysen. Hyvä tavaton, meidän kaksi kaupunginhallituksen jäsentä: Maija Kajan ja Olli-Poika Parviainen tietysti. Muutenkin, kannattaisi kuunnella valtuuston kokouksia Radio Moreenista sillä korvalla, mitä ne ehdokkaat oikein puhuvat ja puhuvatko mitään. Jotkut ennakkosuosikit istuvat siellä kokouksesta toiseen tuppisuuna ja jotkut taas puhuvat, mitä sylki suuhun tuo.

Kiireetön viikonloppu takana. Säikähdimme Paulin kanssa vihreiden esittämää naimakieltoa: pitääkö tässä vanhan parin selibaattiin ryhtyä. Mutta huh huh, kyse oli taas näistä nuorten tempauksista samaan tyyliin kuin takavuosina, jolloin synnytyslakosta puhuivat naiset, joilla ei ollut aikomustakaan synnyttää.

Kevättä on rinnassa perheen kissoillakin. Viirun ja Leevin liittouman joukot ovat kerta toisensa jälkeen torjuneet takaportaille ehtineet naapurin ”Kattafin” joukot; toistaiseksi on säästytty suuremmilta miehistötappioilta.