Acutasta ja muustakin

Vaikea uskoa tässä koleudessa, että vain runsas viikko sitten hikoilimme kolmenkymmenen asteen helteessä Italian auringon alla. Kesäloman rippeet kuluivat Roomassa ja pienessä kaupungissa sen eteläpuolella, jonne tyttäremme on lähdössä Erasmus -vaihtoon ensi lukuvuodeksi. Ravasimme katsomassa opiskelija-asuntoja. Pieni ja viihtyisä asunto löytyikin italialaistytön kämppiksenä. Ihastelimme sikäläisen joukkoliikenteen edullisuutta. Yli sadan kilometrin junamatka nopeahkolla junalla taittui seitsemällä eurolla! Ja paikallisliikenteen kertalippu Roomassa maksoi euron. Silti autot hallitsevat katukuvaa, eikä sähköautoja ollut juurikaan liikenteessä.

Politiikan syksy on alkanut melko vaimeasti. Kaupunginhallitus keskusteli elokuun kokouksissaan mm. Acutan tilanteesta. Nokittelua käytiin lehtien palstoilla siitä, johtuiko yhteispäivystyksen ruuhkautuminen terveysasemien suluista. Niin kauan kuin muistan, Tampereella on taisteltu kesäaukioloista – ja aina ne on pantu täytäntöön. Mutta ehkä on niin, että etenkin vanhusten on vaikea etsiytyä juuri sille auki olevalle asemalle pitkien välimatkojen päähän ja siksi suunnataan suoraan Acutaan. Ikäihmisten käynnit selittävätkin pitkälle Acutan kriisiytynyttä tilannetta, eikä vähiten siksi, ettei heille on toistaiseksi tarjolla riittävästi jatkohoitopaikkoja. Tämä johtopäätös on luettavissa kaupungin tuoreesta talousraportista, sillä siirtoviivemaksut kohdistuvat juuri ikäihmisten toimialalle. Päivystyksen yhdistäminen on hyvä yritys, mutta sen onnistuminen edellyttää vanhusten palvelujen parantamista, mm. geriatrisen poliklinikan käyttöön ottoa.

Kiitos tarkan työterveyshuollon, jouduin itsekin tarkempaan syyniin kesän aikana. Röntgentutkimuksiin vanhemman rouvan kanssa odotellessamme keskustelimme siitä, miten arvokkaita tutkimuksia poliklinikkamaksulla saammekaan. Palvelu Hatanpään erikoispoliklinikalla ja röntgenissä oli mallikelpoista, eikä se selvästikään johtunut tunnettavuudestani. Siellä olin kaupunkilainen Eila Roivainen. Onneksi mitään akuuttia ei kuitenkaan löytynyt, vaan saan porskuttaa edelleen terveen kirjoissa.