Toivoa ilmassa

Ensimmäiset virpojat ovat käyneet ovella, onneksi muistin lahjat!

Mahtaako johtua kevätauringosta, että viime aikoina on ollut näkevinään ympärillä toivonmerkkejä. Barack Obaman terveydenhuollon uudistus Yhdysvalloissa, Kari Mäkisen valinta Suomen kirkon uudeksi arkkipiispaksi tai täällä kotikaupungissa vaikkapa Ratikka Tampereelle -FB-ryhmän perustaminen. Mäkisen kilpakumppani Miikka Ruokanen selitti vaalitulosta Kotimaalehdessä (18.3.) mm. ”sosiaalidemokraattisen puolueen kokeneella vaalityötä tekevällä koneistolla”. Kyse ei siis Ruokasen mukaan ollutkaan kirkkopolitiikasta, vaan puoluepolitiikasta! Barack Obaman yksi lempiteemoista on yhteisöllisyyden ohella toivo. Elämänkerran luettuani olen tarttunut Obaman teokseen ”The Audacity of Hope”.

Toiveikas mieliala laskee välillä miinuslukemiin kun lukee kaikenlaisia perättömyyksiä kaupunginvaltuuston toiminnasta. Eilen aamulla lähihoitaja Minna Minkkinen väitti Aamulehden mielipidesivulla, että valtuusto olisi röyhkeästi nostamassa palkkioitaan. Väite oli perätön, niinpä kilautin kirjoittajalle ja kyselin tietolähdettä. Kuulemma eräs varavaltuutettu on väitteen takana. Pyysin varavaltuutettua olemaan yhteydessä minuun; toistaiseksi ei ole yhteydenottoa kuulunut. Tampereen kaupunginvaltuuston palkkioita ei korotettu tälle valtuustokaudelle. Lisäksi valtuuston puheenjohtajisto esitti vuosi sitten, ettei valtuusto tai muutkaan toimielimet tekisi perinteisiä opintomatkojaan tässä taloustilanteessa. Samalla heikensimme palkkiotasoa yli kolme tuntia kestävien kokousten osalta. Mutta loanheittoa esiintyy säännöllisin väliajoin. Eräs varavaltuutettu kirjoitti blogissaan varsin ikävään sävyyn Koukkuniemestä, akka-akselista ja sen yhdestä kantavasta jäsenestä Anneli Kivistöstä. Annelin näkemykset Koukkuniemiraportista vastaavat varsin hyvin omiani.

Perhepiirissä olemme eläneet toivon ja ilon aikoja. Esikoisemme Tuukka sai perjantaina maisterinpaperit ja erittäin hyvän mainesanan Muhammed -pilakuvakeskustelua Yhdysvalloissa ja Pakistanissa käsitelleestä gradustaan. Tuukan puolison Päivin Maahanmuuttajan ympäristöopas (http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=354252&lan=fi ) julkaistiin myös pari viikkoa sitten. Mutta vieläkin enemmän ilahduttaa se, että perheeseen odotetaan syntyväksi esikoinen huhtikuussa. Tulevan mummon vauvakuume nousee päivä päivältä. Perjantaina kävin ostamassa Ruskovillan kangasvaippoja ja villavaippahousuja tulokkaalle, niiden käytöstä on hyviä kokemuksia meidän perheessämme.

Tampereen vihreät esittivät ja Pirkanmaan vihreät hyväksyivät ensimmäiset nimet eduskuntavaaliehdokkaiksi. Harkittuani perusteellisesti asiaa, päätin lähteä mukaan ensisijaisesti siksi, että vihreät pyysivät ja ovat nostaneet minut näin merkittävälle luottamushenkilöpaikalle. Olen vanhanaikainen ihminen ja vierastan ajatusta ehdolle pyrkimisestä: yhteisön tehtävä on nostaa ja tukea ehdokkaita. Toivon, että valtuustoryhmästämme nousisi vielä muutama nimi: listalla on tällä hetkellä esimerkiksi Maija Kajanin ja Perttu Pesän mentävä aukko. Vihreiden tavoitteena on saada läpi kahdesta kolmeen edustajaa Pirkanmaalla. Viime vaaleissa toiseksi eniten ääniä sai Brysselissä vaikuttava Ulrika Aarnio. Hänellä on Satu Hassin avustajana hyvät lähtöasetelmat tälläkin kerralla. Enkä olisi aivan vakuuttunut siitäkään, etteikö Rosa Meriläinenkin saattaisi olla vielä puhuttavissa mukaan listalle.