Asukasillan ja Brysselin terveisiä

Valtuuston asukasilta keräsi eilen illalla Tammelan palvelukeskukseen kuusikymmenpäisen yleisön. Olemme kehittäneet illan konseptia vieläkin kansalaislähtöisempään suuntaan niin, että tilaisuudessa yleisön ja valtuutettujen puheenvuorojen ohella kuuluu myös alueellisten Alvarien edustajien ääni. Eilen eteläisen Alvarin terveiset koskivat kouluverkkoselvitystä. Viimeviikkoinen suunnittelujaoston linjaus ei tyydytä kaikkia osapuolia, vaan järvensivulaiset ja hyhkyläiset ajavat edelleen 1-6.-luokkien säilyttämistä kouluillaan. Sujan linjaus on huomattava parannus pohjaesitykseen, jossa pienten lasten koulut olisivat säilyneet vain 1-2.-luokkaisina. Lapsilähtöisyys näkyy siinä, että päivähoitoikäisten ja pienten alakouluikäisten 1.-4-luokkalaisten palvelut ovat kodin lähellä. Asian lopulliset päätökset tehdään lautakunnissa helmikuun aikana. Hyhkylle ja Järvensivulle on viime keväänä luvattu säilyttää koulu, pitäisikö tämä erityisasema huomioida?  Henkilökohtaisesti olen edelleen paikallisuuden huomioimisen ja joustavuuden kannalla, mutta huomattava on, että siirtymäaikaa on sujankin esityksessä kuitenkin vuoteen 2013 saakka. Valtuustosopimuksessa mukana olevat ryhmät neuvottelevat vielä asiasta, myös Hervannan lukiosta neuvotellaan vielä. Olen lähiölukioiden lakkauttamista vastaan ja mielestäni Hervannan lukiota pitäisi kehittää Ammattiopiston yhteydessä. Kouluverkkoasia on niin suuri kokonaisuus, että valtuuston pitäisi päättää siitä. Nyt johtosääntöä on tulkittu niin, että asia kuuluu lautakunnalle; yksittäisten koulujen lakkauttamisen osalta toki, mutta isot asiat ovat erikseen. Johtosääntöä on tältä osin tarkistettava jossain vaiheessa.

Tammelan palvelukeskuksessa kun oltiin, esillä olivat myös ikäihmisten asiat. Yleisön joukosta kiinnitettiin valtuutettujen huomiota mm. hälytysajoneuvojen aiheuttamaan häiriöön öiseen aikaan, ikäihmisten kohteluun asiakaspalvelussa, mutta myös kiiteltiin hyvistä palveluista.

Viime viikolla piipahdin pormestarin delegaation mukana Brysselissä Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston 10-vuotisjuhlassa. Tutustuimme komission ja Euroopan parlamentin toimintaan ja tapasimme MEPit Ville Itälä ja illanvietossa myös meidän oman Satu Hassimme. Toimistomme tekee selvästi hyvää työtä Hannele Räikkösen tehokkaassa ohjauksessa. Virkistävä reissu kaiken kiireen keskellä.