Valtuustoviikosta ja vaalirahoituksesta

Muutama minuutti puolenyön jälkeen napautin viime keskiviikon valtuuston kokouksen päättyneeksi. Valtuutetuilla piisasi puhetta yön tunneille saakka, mistä voi päätellä, ettei kokouspalkkioiden keväinen leikkaaminen hidasta menoa. Luvattoman moni ylitti puheenvuoron viiden minuutin ohjepituuden.

Apulaispormestari Airaksiselle myönnettiin ero tehtävästään, vaikka ex-demariapulaispormestarit olisivat halunneet torpata päätöksen. Olli-Poika Parviaisen esitys ”johtajasopimuksesta” sai aivan aiheetta kritiikkiä osakseen, pointtihan olisi sitouttaa jatkossa johtavat luottamushenkilöt sopimuksella tehtäviinsä koko 4-vuotiskaudeksi. Ojensin Harrille kaupungin läksiäislahjana Reinot. Hän on toiminut suoraselkäisesti Koukkuniemen Jukola-rakennuksen suojelun puolesta niin, ettei akka-akselin ole tarvinnut kytkeytyä kettingeillä Ainot jalassa Jukolan kivijalkaan. Anna-Kaisa Ikosen valinta apulaispormestariksi meni läpi yksimielisesti. Olen työskennelleet samalla laitoksella tämän pian tohtoroituvan sosiaalipoliitikon kanssa ja tiedän, että hänessä on ainesta tehtävään!

TIO- keskustelu kävi valtuustosalissa juuri niin kuumana kuin odottaa saattoikin. Salin vasen laita halusi repiä ideologisia pisteitä itselleen lehteriltä seuranneen TIO:n väen edessä. Tosiasiassa jokainen kokenut valtuutettu muistaa jo kaupunginjohtaja Rantasen valmistelleen asiaa, hän ei vain saanut asiaansa läpi silloin demariryhmässä. Ja jokainen kokenut valtuutettu myös ymmärtää, että tehty päätös oli esitetyistä vaihtoehdoista henkilöstön kannalta sittenkin paras, koska sen riskit voidaan hallita, toisin kuin in-house-yhtiön tai markkinoilla toimivan osakeyhtiön.

Siinä valtuuston varapuheenjohtaja Stenius – Kaukonen kuitenkin oli oikeassa, että vakuuttelu, ettei PSHP:lla ole halukkuutta yhteisomistajuuteen, on tavallaan kehäpäätelmä. Asiaa ei viety sairaanhoitopiirin hallituksen käsiteltäväksi, koska Tampereen johdolla oli jo kanta asiaan, ja sama kanta olisi tullut todennäköisesti sairaanhoitopiirinkin kannaksi – onhan Tampere PSHP:n suurin omistaja ja rahoittaja. Tämän totesi johtaja Yli-Rajalakin nyt, mutta sen olisi voinut sanoa jo aikaisemminkin.

Viikon ankara työputki helpotti vihdoin viikonloppuna. Palattuani virkamatkalta viime lauantai-iltana tein alkuviikon töitä yötä päivää esitarkastaessani yhden väitöskirjan ja kaksi tarkastukseen lähtevää pro gradua, muiden muassa. Viikko huipentui perjantaina yhden oman ohjattavani, Suvi Krokin väitöstilaisuuteen yksinhuoltajaäitien arjesta lähiössä, karonkkaa vietettiin komeasti Finlaysonin Palatsissa. Lauantaina suuntasimme Paulin kanssa Isojärven kansallispuistoon, josta palasimme muhkean suppilovahverosaaliin kanssa. Kuopuksemme oli lähtenyt viikonlopuksi jatkoriparille Nilsiän Aholansaareen kavereidensa kanssa.

Vaalirahoituskohu jatkuu ja saa uusia piirteitä. Ehdotan, että myös Tampereen kaupungin yhtiöiden myöntämä vaalirahoitus seminaarilippuineen ja taideostoineen kaivetaan esille. Mielestäni kaupungin ei tule maksaa puoluetukea missään muodossa.