Elämä jatkuu vaalien jälkeen, kh:n linjauksista

Presidentinvaalin 2.kierros on käyty. Pekka Haavisto teki hienon tuloksen, vaikka ei tällä kertaa tullutkaan valituksi. Yli miljoona suomalaista sanoi ”kyllä” suvaitsevaisuudelle ja se on kyllä kulttuurinen ”vastajytky”, sanokoot politiikan toimittajat mitä tahansa. Mutta samalla äänestystulos kertoo karulla tavalla siitä, kuinka paljon myös suvaitsemattomuutta on edelleen kansalaisten keskuudessa.

Vaalikeskustelujen päätyttyä huomaan potevani pienoista eroahdistusta, kun iltaisin jää jo aikaa muuhunkin kuin niiden seuraamiseen. Mieleenpainuva oli Pekan tapaaminen Tampereella runsas viikko sitten. Facebook -profiilissani komeilee vielä hetken ravintola Kivessä otettu kuva, jossa poseeraan Pekan kanssa. Pieni ryhmä seurakuntien ihmisiä tapasi ehdokkaamme kauppahallissa ja pohdiskeli hänen kanssaan erilaisia ajankohtaisia ilmiöitä. Vaalikampanjan aikana ilmestyneessä Kotimaa -lehdessä (12.1.-12) Pekka Haavisto kertoi harkinneensa kirkkoon liittymistä Ajankohtaisen kakkosen taannoisen ”Homoillan” jälkeen. Solidaarisuussyistä. ”Koin massaerot kohtuuttomana kostoreaktiona muutamiin kärjekkäisiin kommentteihin. Arkkipiispaa ja muita maltillisia ääniä ei valitettavasti kuunneltu”, hän perusteli. Kuinka terävänäköistä!

Tampereella Pekka sai hienosti taustatukea etenkin vasemmiston edustajilta, mutta kyllä XL-kumppanuutemme hillitsi selvästi tuen ilmaisuja myös siltä suunnalta.

Politiikanteko kotirintamalla muhii kulisseissa. Tavasea on käsitelty kaupunginhallituksessa salaisella listalla. Toivon hartaasti, että koko hanke laitetaan vihdoin pöytälaatikkoon, eikä mitään ympäristölupia lähdetä hankkeelle hakemaan, kun kunta toisensa jälkeen irtautuu siitä. Siitä toki on huolehdittava, että taloudelliset vastuut jaetaan yhdessä. Myös tilaajapäällikön valinta vietiin läpi salaisella listalla viikko sitten, joten en tiedä asian etenemistä muuta kuin että esitystä ei ollut vielä kokoukseen mennessä ja että (lehtitietojen mukaan) jäsenille kerrottiin vain kolmen hakijan nimet. Syitä menettelylle voi vain arvailla, mutta uskomatonta on, että kh suostui tähän!

Ensi maanantain valtuuston listalla on pormestarin valintatapa. Päätösesityksen mukaan jatkamme nykyisellä mallilla, ts. pormestari valitaan valtuutetuista. Siinä vaiheessa, kun suora vaali otetaan käyttöön, tilannetta on tarkasteltava uudelleen. Toivon, että ryhmät pohtisivat vakavasti mahdollisuutta käydä pormestarikampanja vasta kuntavaalien jälkeen. Tämä käytäntö sekoittaisi vähemmän kuntalaisia ja säästäisi voimavarojen poliittisilta ryhmiltä ja ehdokkailta. Nimimerkki ”Kokemusta on”.

Pieni vääntö käytiin tänään valtuuston kokousten kuvaamisesta. Kaupunginhallitushan oli joulun alla tuuminut, että koko hanke joutaa vaalivuodeksi lepotilaan. Valtuuston puheenjohtajana toimivaltani yltää sentään vielä siihen, mitä valtuustosalissa tapahtuu. Valtuuston työjärjestykseen vedoten suostuttelin kh:n jäseniä jatkamaan kokeilua tämän vuoden, koska kokeilu on edullinen eikä siihen tarvita lisämäärärahaa. Toki asia tulee vielä valtuuston päätettäväksi, mutta uskoisin asian etenevän siellä ilman suuria vastalauseita. Päätöksenteon läpinäkyvyys on demokratian kannalta olennainen asia etenkin näin vaalivuonna. Niinpä jo ensi viikon kokous kuvataan ja sitä voi taas seurata suorana netistä. Olen tyytyväinen lopputulokseen, mutta samalla harmistunut asian läpimenon vaatimasta taivuttelusta. Onneksi sentään oma ryhmäni ja ryhmänjohtajamme OP, apo Leena Kostiainen ja vpj Marjatta Stenius-Kaukonen tukivat asian läpiviemisessä.