Kuntauudistuksen aluekierros Pirkanmaalla

Pirkanmaan kuntauudistuksen aluekierros järjestettiin tänään Tampereella. Kunnat olivat saaneet nimetä kymmenen edustajaa tilaisuuteen, valtuuston puheenjohtajakin oli luonnollisesti mukana. Mukana oli muitakin, mm. sairaanhoitopiirin, maakuntaliiton ja eri sidosryhmien edustajia. Tunnelma tilaisuudessa oli hyvä, eikä ärsytyskynnys tuntunut ylittyvän silloinkaan, kun jotkut kunnat ylittivät reippaasti puheenvuoron neljän minuutin ohjepituuden. Keskustelulle jäikin lopuksi turhan vähän aikaa.

Uudistuksen tarve tunnistettiin lähes kaikissa puheenvuoroissa, mutta täystyrmäys esitykselle tuli lähes joka suunnasta, joskin eri syistä. Kritiikkiä osakseen sai ennen muuta eritahtisuus sote -alueuudistuksen kanssa, samoin kuin lähidemokratian vaarantuminen kuntauudistuksessa samoin kuin suuruuden ekonomia. Puheenvuoroissa peräänkuulutettiin myös selkeää työnjakoa kuntien, aluehallinnon ja valtion kanssa.

Tilaisuuden alussa osallistujille tehtiin selväksi, että karttaharjoituskaan ei tarjoillut esitystä kuntajaoksi, vaan selvitysalueiksi. Tampereen ympäristökuntien yhteenvetopuheenvuoron käyttänyt Pirkkalan pormestari Helena Rissanen syytti esitystä tarkoitushakuisuudesta ja suurkuntamallin vaihtoehdottomuudesta. Vaihtoehdoksi hän esitti seutuvaltuustojen roolin kasvattamista.

Tampereen pormestari Niemisen puheenvuoro oli maltillinen ja yhteistyöhön kutsuva. Hänen puheenvuorossaan tärkeä oli mm. maininta lähidemokratian kehittämisestä kunnanosavaltuuston tai tilaajalautakunnan muodossa. Nieminen kuvasi myös realistisesti nykyisen seutuyhteistyön puutteita, kuten ympäristökuntien haluttomuutta jakaa vastuuta infran ja erityispalvelujen kustannuksista.

Valtiosihteeri Ikonen ei tuntunut olevan huolissaan välillisen demokratian vähenemisestä. Suoran demokratian ja yhteisöllisyyden kehittäminen ovat toki tärkeitä, mutta ne eivät saa suinkaan vähentää edustuksellista demokratiaa. Ministeri Gustafsson otti onneksi vakavissaan huolen valtuutettujen vähenemisestä, kun hän vastasi Pirkkalan kuntaneuvos Talasmäen kysymykseen lähidemokratian turvaamisesta.