Kesälomalle politiikasta

Kiitos ja ylistys, vihdoin tähän maahan saadaan hallitus ja vielä sellainen, jossa Vihreätkin ovat mukana! Vielä viime viikon Vihreässä Langassa Koijärven puihin itsensä henkisesti kahlehtinut ideologisiipi oli kovasti hallitukseen menoa vastaan ja pilkkasi raskaasti Soininvaaraa ja muita vastuunkantajia pragmatisteiksi. Mielestäni on erinomaista, että Vihreät saavat ympäristöministerin salkun, parempi vaikuttaa kuin valittaa! Harmittaa tosin, jos hyvin tehtävänsä hoitanut Tuija Brax ei päässe jatkoon. Ja kyllä kirkkoministerinä näkisin mieluummin ex-piispa Ilkka Kantolan kuin Päivi Räsäsen.

Valtuusto kokoontui viimeisen kerran ennen lomia viime maanantaina. Siinä meni suuria päätöksiä, kuten yleiskaavaohjelma, kuin heittäen ilman keskusteluja, kun kaiken huomion vei Tampereen kansi ja keskusareenahanke. Pauli Ruoholahti (sd.) palautti valtuutettujen mieleen, että alun perin rakentamista suunniteltiin Sorsapuistoon. Nyt paikka on oikea, mutta kansi tulee kalliiksi kaupungille. Hanketta kiirehdittiin, kun kuviteltiin projektin valmistuvan vuoden 2013 MM-kisoihin. Ja siinä vaiheessa, kun huomattiin, ettei se millään ehdi, olivat suunnitelmat jo pitkällä. Tervetuloa vaan Liebeskindin pilvenpiirtäjät, kunhan kaupungin kasvavat kustannukset eivät vaaranna muita tärkeitä investointeja, kuten katuratikkaa. Sirnön Minna ilmoitti jättävänsä valtuuston Helsinkiin muuton myötä, itku tuli silmään yhdelle ja toiselle: Minna on ollut ”hyvä toveri” yli puoluerajojen.

Tiistaina esiteltiin pormestarikyselyä valtuustosalissa, mutta keskellä päivää paikalle oli ehtinyt vain muutama luottamushenkilö. Poliitikot suhtautuvat malliin nyt hieman kriittisemmin kuin vuonna 2007, jolloin mallia oltiin ottamassa käyttöön eikä käytännön kokemuksia ollut vielä plakkarissa. Virkamiehet suhtautuvat (tietysti) myönteisemmin ei-valtuutetun valintaan pormestariksi – ettäkö palattaisiin kaupunginjohtaja-aikaan! Luottamushenkilöt ovat kriittisempiä, mutta vastausprosentti on niin matala, kolmenkymmenen prosentin tuntumassa, että asia on tutkittava tarkemmin. Esitin, että kysely suunnattaisiin eri asemissa oleville luottamushenkilöille, sillä varmasti valtuutetuilla on asiasta erilaisia näkemyksiä kuin ei -valtuutetuilla. Suoraa pormestarivaalia odotellessa ei kannata kehitellä sekamalleja. Syksyllä keskustelu aiheesta jatkuu seminaarisarjalla.

Yliopistolla on jo hiljaista. Itselläni on ollut vielä täysi ”flow” päällä, eilen illalla sain valmiiksi väitöskirjan esitarkastuslausunnon. Viikko sitten lähti Köyhyys kuntatyön haasteena -hankeemme raportti kustantajalle luettavaksi. Tutkimme yksinhuoltajien, vanhusten ja yksinäisten miesten köyhyyskokemuksia Tampereella. Olen hyvilläni uuden hallitusohjelman perusturvaa kohentavista toimenpiteistä, vaikka murusiahan ne köyhyydessä eläville ovat. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden eetos on kuitenkin tärkeä signaali kansalaisille, myös meille iloisille veronmaksajille, joilta leikataan asuntolainojen korkovähennyksiä ja kotitaloustukea niin että tuntuu.

Kesäflunssan vaivaamana jouduin torstaina jättämään väliin kaupunginhallituksen Turun matkan, enkä päässyt höpöttämään Annelin, Maijan ja muiden akkojen kanssa bussimatkalla. Tänään menen viemään kaupungin tervehdyksen Perussuomalaisten puoluekokoukseen, se on luottotehtävä rva Vihreälle.

Perjantain vastaisena yönä piippasi tekstiviesti: ”Kaikki hyvin, upeat maisemat, näin kuusi valasta. Huomenna alkavat työt!” Vilja lähti kesätöihin Lofooteille Kallensa kanssa, ikävä on jo nyt tytärtä.