Sairaan hyvä joulu

Meidän perheessä jouluvalmistelut pääsevät aina kunnolla käyntiin vasta 4.adventtina. Niin tänäkin vuonna. Laitoin lauantaiaamuna jouluseimipöydän ja sille opiskelijoideni lähettämät valkoiset Amaryllikset. Tapanamme on nauttia valmisteluista pitkän kaavan kautta: hyvää joulumusiikkia, lasillinen viiniä ja kukkumista yömyöhään valmistelujen parissa. Tällä kertaa edettiin kuitenkin lyhyen kaavan kautta. Kivut alkoivat yllättävän voimakkaina lauantai-iltana, vaikka antibioottikuuri oli päättynyt vasta edellisenä päivänä. Acutaan lähtiessä pyörryin kotipihalle lumihankeen, mistä ambulanssi kiidätti minut perille ensiapuun. Tällä kertaa ei tarvinnut jonotella, vaan siirryin tarkkailun kautta vuodeosastolle.

On jouluaatonaatto, vointi alkaa olla jo hyvä, mutta antibioottitiputus kestää pyhien yli. Kotisairaalapaikkaa ei tällä varoitusajalla järjestynyt, mutta pääsen tiputusten väleissä jouluna kotilomalle. Yli kuukauden ajan jatkunut jojottelu sairaalan ja kodin välille käy voimille. Valtuutettu Maija Kajanin lempiteemaa lainatakseni, eikö tässä systeemissä osata tehdä riskianalyysiä niin, ettei pienestä toimenpidekärpäsestä pääsisi kasvamaan tällainen sairaalakierrehärkänen? Minusta näyttää, ettei palveluketjua ole rakennettu potilaan, vaan järjestelmän ehdoilla. Pilleripurkin kanssa kotiin lähetetty potilas ilman säännöllisiä kontrolleja jää liiaksi oman onnensa varaan. Hoito osastolla on korkeatasoista: lääkärit päteviä ja hoitajat työhönsä sitoutuneita ammattilaisia, surkea prosessi ei ole heidän vikansa, vaan järjestelmän.

Iloitsen siitä, että Vilja palasi Kallensa kanssa Italiasta jouluksi kotiin. Jouluvalmistelut sujuvat Paulin ja nuorison voimin kotona. Minulle riittää, että saan valmistaa joulupuuron ja hedelmäkeiton huomenaamulla perheelleni ja viettää tämän erilaisen joulun kotona. Näinä päivinä ovat lämmittäneet lukuisat yhteydenotot ja muistamiset. Ystävien huolenpito on paras joululahja. Olen kokenut enkelien siipien kannattelevan vaikeimpina hetkinä ja uskon, että Joulutähti loistaa yötaivaalla, vaikka en sitä näekään!

Hyvää Vapahtajamme syntymäjuhlaa!