Puhe kaupunginvaltuutetuille 15.12.2010

Hyvät valtuutetut, virkahenkilöt, median edustajat ja yleisö lehterillä ja radioiden äärellä.

 

Takanamme on työntäyteinen valtuustovuosi. Aluksi hieman perinteisiä kokoustilastoja. Tänään pitämämme kokous on valtuuston 13. kokous – viime vuonan meillä oli 14 kokousta. Tilastojen mukaan kokoukset ovat kestäneet ennen tämän päivän kokousta yhteensä 50 tuntia 22 minuuttia, kun viime vuonna luku oli 67 h 16 minuuttia. Olemme siis parantaneet juoksuamme n. 17 tunnilla. Tämä on selkeä muutos edellisvuoteen verrattuna, jolloin puhuimme tässä salissa huomattavasti pidempään kuin aikaisempina vuosina. Keskimäärin kokoukset kestivät tänä vuonna 4 h 11 min, kun viime vuonna kokousten kesto oli keskimäärin 5 h 36 min. Kun viime vuonna arvioin, että kokouspalkkioiden leikkaaminen keväällä 2009 (yli 3 t kestävien kokousten osalta kertakorotus) ei ole ainakaan lyhentänyt kokouksia, voin nyt todeta, että puheenvuorojen pituuksien leikkaaminen varsinaisten puheenvuorojen osalta viidestä kolmeen minuuttiin ja repliikkipuheenvuorojen osalta kahdesta yhteen minuuttiin näkyy näissä luvuissa positiivisella tavalla. Täältä edestä katsoen puheenvuorojen leikkaaminen ei ole ainakaan heikentänyt valtuuston keskustelukulttuuria, päinvastoin. Mielestäni tässä salissa käydään nykyään hyvää vuoropuhelua aiempien pitkien monologien sijaan.

Muitakin tulkintoja tilastoista voi tehdä. Olisiko ns. hallitus-oppositio -asetelmakin hieman loiventunut. Se näkyy mm. kyselytuntien sisällössä ja siinä, että äänestyksiä on ollut suhteellisesti vähemmän kuin edellisenä vuonna (55 vs. 60 – toki päätöksiäkin on ollut hieman vähemmän ja puolet äänestyksistä on tapahtunut talousarviokokouksessa). Kyselytunteja on ollut kolme enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta muutosehdotuksia lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna. Vaikka valtuustoaloitteita jätettiin enemmän kuin viime vuonna, on syytä huomata, että viiden vuoden trendi on tässä selvästi eteenpäin. Kiitokset valtuustoryhmille siitä, että olette omaksuneet ryhmäaloitekäytännön henkilökohtaisten aloitteiden vaihtoehtona.

Kaupunginvaltuusto on kuluneena vuonna toiminut mielestäni hyvin: puheenvuoroja on käytetty aktiivisesti, replikointi on lisännyt vuoropuhelua ja keskustelu on ollut pääsääntöisesti hyvää tasoa. Siirtyminen edellisvuonna sähköiseen kokouskäytäntöön onnistui hyvin ja on edistänyt valtuutettujen tiedonsaantia ja vuorovaikutusta.

Kulunutta vuotta on luonnehtinut edelleen taloustilanteen kireys, mistä seurauksena on ollut talouden sopeuttamistoimenpiteet, tuottavuusohjelma ja valtuustoryhmien välinen valtuustosopimus vuoteen 2012 asti. Saimme kaupungin talouden tasapainotettua olosuhteisiin nähden varsin hyvin, mistä haluan kiittää valtuustoa ja virkahenkilöstöä. Säästötoimien keskellä valtuusto on painottanut kaupunkilaisten palvelutarpeita ja niiden priorisointia. Sen tulisi olla jatkossakin valtuuston toiminnan ohjenuorana. Vaikka tuleva kevät on eduskuntavaalivuosi, toivon, että voimme siitä huolimatta keskittyä rakentavaan yhteistyöhön ja aitoon ymmärtämiseen yli puoluerajojen.

Haluan kiittää valtuutettuja kuluneen vuoden työpanoksesta. Olemme istuneet valtuuston kokouksissa tämä ilta mukaan lukien n. 53 tuntia. Kokouksiin valmistautumisineen ja muine edustuksineen eri luottamushenkilötasoilla se on huomattava satsaus teiltä kaikilta. Kiitos teille siitä. Kiitos myös ystävällisyydestänne ja tuestanne, jota olen saanut puheenjohtajana kokea etenkin viimeisten viikkojen aikana. Erityisesti haluan kiittää valtuuston varapuheenjohtajia Marjatta Stenius-Kaukosta ja Elina Sireniä, jotka kantoivat kahdestaan vastuun talousarviokokouksesta poissa ollessani. Kiitän myös pormestari Niemistä, apulaispormestareita ja valtuustoryhmien puheenjohtajia hyvästä yhteistyöstä.

Lisäksi haluan kiittää virkamiesten hyvää valmistelutyötä; ilman hyvää hallintoa ei tehdä myöskään hyviä päätöksiä. Erityisesti haluan kiittää tämän pöydän takana istuvia henkilöitä (Ritva Salisma, Jouko Aarnio, Tuire Nyyssönen, Merja Mäkinen ja Tiina Kyöttilä-Vettenranta) korvaamattomasta avusta puheenjohtajan työssä. Ilman teidän nuotitustanne kokoukset eivät yksinkertaisesti sujuisi. Kiitokset myös tekniikan väelle, virastomestareille ja keittiöhenkilökunnalle hyvinvoinnistamme huolehtimisesta.

Kiitos median edustajille kokousten aktiivisesta seuraamisesta. Olemme pyrkineet pitämään paitsi varsinaiset kokoukset, myös tiedonantotilaisuudet avoimina tiedotusvälineille. Medialla on tärkeä rooli ja vastuu ei vain päätöksenteon sisältöjen vaan myös niiden prosessien kuvaamisessa.

Kiitokset myös aktiiviselle yleisölle lehterillä ja radioiden äärellä.

Toivon teille kaikille levollista Joulun aikaa ja voimia tulevalle vuodelle.