Pietarista messuun ja kaupunginhallitukseen

Osallistuimme pormestarin kanssa viime viikon lopulla Pietarissa Helsinki-keskuksen toimitilojen avajaisiin ja seminaariin, jossa käsiteltiin Pietaria suomalaisten yritysten toimintaympäristönä. Sillä aikaa, kun pormestari oli muiden kaupunkien johtajien kanssa tapaamassa kuvernööriä, ehdimme muun seurueen kanssa piipahtaa pikaisesti Eremitaasissa ja Iisakin kirkossa. Matkalle saimme kuulla, että Aamulehden verkkosivuilla oli käyty keskustelua matkan hinnasta ja tarpeellisuudesta. Kun olemme päättäneet, ettei valtuusto tee tällä kaudella perinteistä ulkomaille suuntautunutta opintomatkaansa, on aivan perusteltua, että luottamushenkilöt osallistuvat pienemmillä kokoonpanoilla tilaisuuksiin myös ulkomailla. Olemme pormestarin kanssa osallistuneet hyvin harkiten matkoille. Tulevalla viikollakin jäämme pois kaksipäiväisestä kuusikkokaupunkien puheenjohtajistojen tapaamisesta Espoossa työ- ja edustustehtäviemme vuoksi. Tarkoituksenani oli lähteä käymään keskiviikkoaamun kokouksessa, mutta kuultuani, että tilaisuuteen osallistuu pormestarin ja varapuheenjohtajien kanssa myös kaupunginvaltuutettu, hejan varapj. Irja Tulonen, päätin jättää tilaisuuden väliin, ettei meiltä olisi yliedustusta.

Huomisessa kaupunginhallituksessa on esillä neljän palvelulinjan ylilääkärin viran perustaminen erikoissairaanhoidon tuotantoalueelle. Erikoissairaanhoidon johtokunta on yksimielisesti esittänyt, että pääsyvaatimuksena voisi olla erikoislääkärin tutkinnon ohella myös terveystieteiden ylempi korkeakoulututkinto. Tästä syystä kaupunginhallitus käytti otto-oikeutta viime maanantaina. Kun päätösesityksessä vedotaan jälleen kerran suunnittelujaoston linjauksiin, huomautin viime kokouksessa, ettei suja muistaakseni ole tehnyt linjauksia virkojen, vaan ainoastaan prosessien suhteen. Kiinnostavaa nähdä, mille kannalle kh huomenna asettuu, onhan tämä taas asia, joka ylittää poliittiset ryhmärajat, mutta jää nähtäväksi, ylittääkö se myös hoitaja-lääkärikoulukuntien rajat.

Tänään saimme ensimmäisen naispiispan, kun Irja Askola vihittiin Helsingin piispaksi. Hänen saarnansa kolme teemaa: armo, luottamus ja kohtuus osuivat ja upposivat ainakin meikäläiseen. Minulla on ilo ja kunnia tavata Irja -piispa ja muut piispainkokouksen osanottajat Raatihuoneella tulevalla viikolla.

Opettajani ja pitkäaikainen kollegani Seija oli kutsunut minut tänä iltana Tuomasmessuun tekstinlukijaksi. Aleksanterin kirkko oli täynnä väkeä, paljon nuoria ja nuoria aikuisia. Lämminhenkinen messu antoi levollisuutta ja virtaa tulevan viikon haasteisiin.