Kaupungin tervehdys Piiri 2010 -suurtapahtumassa

Keskiviikkoaamu 26.5. alkoi kiireisenä, kun menin klo 10 viemään kaupungin tervehdyksen Piiri 2010 suurtapahtumaan Sammon keskuslukioon.

”Hyvät Piiri 2010 suurtapahtuman osanottajat! Tervetuloa Tampereelle!

 

Tampere on monella mittarilla mitattuna Suomen vetovoimaisimpia kaupunkeja. Muuttohalukkuutta mittaavassa tutkimuksessa Tampere on useana vuonna ollut Suomen houkuttelevin kaupunki. Tämä tutkimushan tehdään niin että kysytään ihmisiltä, minne haluaisitte muuttaa jos olisitte muuttamassa. Onneksi kaikki halukkaat eivät sentään muuta Tampereelle! Väestönkasvumme on jo nyt ihan riittävää, nettolisäys on noin 2000 asukasta vuodessa.

Yksi selitys Tampereen vetovoimalle on hyvät liikenneyhteydet. Suurin osa suomalaisista asuu 200 kilometrin säteellä Tampereesta. Tänne on helppo tulla. Ja nykyisin kaupunkiimme pääsee myös monesta ulkomaisesta kohteesta suorilla lennoilla.

Tampere on yksi suosituimpia matkailukaupunkeja Suomessa, ja myös korkeatasoisten kongressien ja kansainvälisten tapahtumien kaupunki. Esimerkiksi Tampere-talo on palkittu useaan kertaan kongressitalojen ykkösenä. Ja Särkänniemi puolestaan on rankeerattu usein suosituimmaksi lapsiperheiden lomakohteeksi. Eikä aiheetta. Tampereella on paljon viihdykettä lapsiperheille ja kokous- tai työmatkalla oleville.

Mutta meidän tulisi palvella yhtä laadukkaasti myös reppuselkäturisteja ja ryanairilla saapuvia fiilistelijöitä. Heidän määränsä on kasvanut räjähdysmäisesti. Heille tulisi olla tarjolla hostellitason majoitusta ja bed and breakfast -tyyppisiä majapaikkoja. Ympäri vuoden olisi hyvä olla opastettuja kierroksia kaupunkimme historian käännekohdissa, kuten sisällissodan tapahtumapaikoilla. Emme ole riittävästi osanneet muuttaa historiaamme eläviksi tarinoiksi. Juuri ne lumoavat matkailijoita ja saavat heidät tulemaan yhä uudestaan.

 

Tämä kertoo siitä, miten matkailupalvelutkin ovat kulttuurinen ja aika konservatiivinen ilmiö. Ne reagoivat yllättävän hitaasti ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin. Muutosten vauhti on kuitenkin nopeutunut ja pienetkin ilmiöt leviävät hetkessä internetin alakulttuurien verkostoissa ympäri maailman ja saavat varsinkin nuoret ihmiset liikkeelle – jo paljon ennen kuin kaupunki tai matkailubisnes niitä huomaavat. Tästä pieni, mutta hauska esimerkki on geokätköily. Se on levinnyt kansainväliseksi villitykseksi – ja palvelee tehokkaasti matkailua, kun kätköjä etsitään kauniin luonnon keskeltä tai hienoista kulttuurikohteista. Toinen sosiaalisen median villitys on internetin matkakertomukset kuvineen päivineen ja googlemapiin liimatut valokuvat turistikohteista ja niiden ulkopuolelta. Ne ovat monille tärkeämpi tapa tutustua matkakohteeseen kuin viralliset opaskirjat ja esitteet.

Tampereen vetovoimaa on selitetty myös sillä, että kaupunkimme on riittävän suuri, jotta se tuntuu isolta kaupungilta, jossa sattuu ja tapahtuu, ja samalla sopivan pieni, jotta sen voi ottaa omakseen. Tampere on Suomen mittapuulla mitaten varsin kansainvälinen kaupunki. Väestönkasvusta suurin osa johtuu maahanmuutosta ja venäjää puhutaan enemmän kuin ruotsia. Kansainvälisyyskin kannattaisi ottaa voimakkaammin osaksi kaupunkibrändiä. Meillä onkin mukavan paljon etnoravintoloita ja myös -ruokakauppoja. On kuitenkin ikävä huomata, että julkisessa keskustelussa monikulttuurisuutta ei nähdä menestystekijänä, vaan uhkana.

Tampereella on hyvä ja monipuolinen koulutustarjonta, mikä vetää tänne paljon eri alojen opiskelijoita ja tutkijoita – myös ulkomailta. Jos pitäisi nimetä yksi asia, mikä on Tampereen menestyksen taustalla, sanoisin että se on juuri koulutus. Tampere alkoi muuttua teollisuuskaupungista palvelualojen moderniksi kasvukeskukseksi sen jälkeen, kun Yhteiskunnallinen korkeakoulu vuonna 1960 muutti Helsingistä Tampereelle. Tänään joka neljäs vastaantulija on opiskelija. On ehkä hieman paradoksaalista, että se kuuluisa ”punainen yliopisto” keskiluokkaisti Tampereen ja vuosikymmenten saatossa haalensi punavärin kaupungin kasvoilta.

Opiskelijat tulevat kaupunkiin, joka tarjoaa hyvän opiskeluympäristön – laadukasta opetusta, kunnollisen asunnon, viihtyisän ympäristön ja kulttuuria ja muuta tekemistä myös opintojen ulkopuolella. Tampereen keskustan katukuvassa opiskelijoiden kasvava määrä näkyy selvästi. Opiskelijat eivät halua enää asua lähiöissä, vaan keskustakampuksen lähellä. Se elävöittää keskustaa ja on tehnyt hyvää Tampereen ilmeelle.

Tampereella on monipuolinen työpaikkatarjonta. Tampereen työpaikkaomavaraisuus on yli 120 prosenttia. Työllistämme siis naapurikuntienkin asukkaita. Esimerkiksi Pirkkalan työllisistä suurin osa käy Tampereella töissä. Silti noin joka seitsemäs vastaantulija on työtön. Paradoksaalista sekin. Lähes viidentoista prosentin työttömyys on hätkähdyttävän korkea luku tänä päivänä. Kuitenkaan se ei näy kaupunkimme julkisuuskuvassa juurikaan. Toki se näkyy toimeentulotukijonoina ja monina muinakin sosiaalisina ongelmina. Tampere on kuitenkin riittävän iso, urbaani ja myös palveluiltaan vahva, että se kannattelee ja sulattaa sisäänsä noinkin suuren joukon työttömiä työnhakijoita. Niinpä moni työtönkin muuttaa Tampereelle uusia mahdollisuuksia etsimään.

Yksi voimakas vetovoimatekijä Tampereella on kulttuuri. Tampere mainostaa itseään kulttuurikaupunkina, eikä katteetta. Moni kunta elää ulkopuolisten silmissä yhden ison tapahtuman varassa, mutta Tampereella riittää isoja ja pieniä tapahtumia jokaiseen makuun – Teatterikesästä Jazz-tapahtumaan, Elokuvajuhlista Pispalan Sottiisiin ja Sarjakuvafestivaaleista Filosofiatapahtumaan. Erilaisten alakulttuurien runsaus luo osaltaan urbaania sykettä Tampereelle ja tekee kaupungista varsinkin nuorille sukupolville houkuttelevan. Uskon että kulttuurin merkitys kaupunkien vetovoimatekijänä ja urbaanin yhteisöllisyyden luojana vain kasvaa tulevaisuudessa. Tampereella se on noteerattu kahdellakin tavalla. Suurtapahtumista halutaan tehdä kaupungin yksi vetovoimatekijä, joka tuo tänne ihmisiä, huomioarvoa ja myös taloudellista toimeliaisuutta. Luova Tampere -elinkeino-ohjelmassa tuetaan kulttuurialan yritysten syntyä ja kasvua aina kansainväliselle tasolle saakka.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä vetovoimatekijänä haluan nostaa esille kauniin ja puhtaan kaupungin. Tammerkosken rannat, Pyynikin ja Kaupin luonto, puhtaat Näsijärven ja Pyhäjärven rannat ja selät ovat korvaamattoman arvokas vetovoimatekijä. Niin alkuperäistä luontoa kuin kulttuuriympäristöä on vaalittava, sillä sen arvo vain kasvaa sukupolvien myötä.

Uskon, että nuorten sukupolvien keskuudessa ympäristötietoisuus on kasvava trendi. Tähän haasteeseen olemme vastanneet esimerkiksi Tampereen seudulla ilmastostrategialla ja käynnistämällä Eco 2-ohjelman, joissa haluamme nostaa Tampereen ilmastopolitiikan edelläkävijäksi.

Hyvät kuulijat, toivon teille antoisaa seminaaria kiinnostavan aiheen parissa!”