Loman tarpeessa

Ensimmäinen talvilomapäivä kuluu kotona jäsenet kipeinä. Pudottelimme Paulin kanssa eilen lumet piharakennuksen ja kuistin katolta. Miten mukavaa on huokaista kiireisten viikkojen jälkeen, koko viikolla ei ole yhtään kokousta.

Viime viikko olikin ihan sairaan kiireinen, ei vähiten keskiviikon yöhön asti venähtäneen valtuuston kokouksen vuoksi. Kouluverkkopäätökset on tehty lautakunnissa, sosiaaliasemista keskustellaan vielä.

Mikäli kaupunginhallitus käyttää otto-oikeuttaan, onnistuu se vain osittain, sillä aikuissosiaalityötä koskeva lautakunnan päätös ehtii jo vanhentua ennen ensi maanantain kokousta. Apulaispormestari Anna-Kaisa Ikonen joutui kesken kauden tulleena vaikeaa tilanteeseen, sillä virkamiehet olivat valmistelleet asiat jo pitkälle. Kun vielä ottaa huomioon, että aloite sosiaaliasemien keskittämistä perustui alun perin kokoomuksen varavaltuutettu Jaana Alasentien aloitteeseen, on selvää, ettei siltä suunnalta löytynyt halua hankkeen kaatamiseen. Tässä asiassa kokoomus ja demarit löysivät toisensa, kuten usein, kun on kyse palvelujen keskittämisestä.

Kaupunginvaltuusto otti kantaa myös suoraan pormestarivaaliin. Tampere ei lähde kokeiluun, mutta XL-ryhmät ja vasemmistoliitto lähettivät eduskuntaryhmille ja valtioneuvostolle kirjelmän, jossa kiirehdittiin suoran vaalitavan saamista kuntalakiin. Demarit olisivat ottaneet riskin kokeilusta, jonka sisällöstä meillä ei ole tietoa.

Näkemyserot olivat kuitenkin paljon pienemmät kuin julkisuudessa on annettu olettaa. Valtuustossa on suoran kansanvaalin kannattajia selvä enemmistö. Toisin oli vielä neljä vuotta sitten, jolloin vihreät olivat lähes yksin kansanvaalin kannalla!

Asian käsittelyn yhteydessä valtuusto keskusteli myös omasta kahden lautasen -mallistamme. Jari Heinosen kysymykseen Olli-Poika Parviaiselle, olenko valtuuston puheenjohtajana ”seremoniamestari, jota pormestari operatiivisesti pyörittelee”, vastasi pormestari Nieminen hauskasti: ”Kyllä se taitaa olla niin, että me miehet emme puheenjohtaja Roivaista pyörittele muuten kuin tanssilattialla”. Pormestari Niemisellä on tilannetajua ja kyky ilmaista itseään positiivisesti. Kaupunginhallituksessa on kuulunut sellaistakin napinaa, että valtuuston puheenjohtajisto on siellä liian paljon äänessä. Eikä tällä tarkoiteta vain 1.varapj. Stenius-Kaukosta.

Markku Leppänen veikkaili Morossa eduskuntavaaliehdokkuuttani. Olen luvannut Tampereen vihreiden Päivi Sinkkoselle harkita asiaa tämän viikon. Kannattaako? Vihreät tavoittelevat Pirkanmaalla kahta paikkaa, joista toinen voisi olla naisen paikka.