Sosiaaliasemat keskitetään

Kun raahauduin tänään kotiin ruokakassin kanssa, tuli tekstari Mervi Janhuselta, että lautakunta (tetola) oli päättänyt äänin 7-4 sosiaaliasemien keskittämisen puolesta. Alueellisemman mallin puolesta olivat Mervin kanssa äänestäneet vain Emmanuel Eneh (vihr.) ja vasemmistoliiton ja kd:n edustaja. Että hävettää tämä näköalattomuus. Kuulin, että kaikki johtavat sosiaalityöntekijät olisivat olleet keskittämisratkaisun takana.

Eilen illalla kuuntelin Pirkkala -foorumissa sikäläisen perusturvajohtaja Oskari Auvisen näkemyksellistä puheenvuoroa ja huokasin mielessäni: tällaista Tampereellekin! Edesmenneen Seppo Prunnilan jälkeen Tampereen kaupungin sosiaalitoimesta katosi sosiaalityön vahva asema ja näkemys. Tänään tehty ratkaisu tarkoittaa sitä, että 1980-luvulla luotu alueellisen palvelurakenteen malli, jota sosiaalityöntekijä Jukka Vinnurva viime perjantaina puolusti ansiokkaasti Aamulehdessä, romutetaan nyt kertaheitolla. Terveyspalvelut jäävät alueille, sosiaalityö lähtee ja antaa paikkansa hyvinvointineuvoloille, joissa sosiaalityön asema on marginaalinen.

Lautakunta on päätöksensä tehnyt, kokoomus-demari- koalitio voitti selvin luvuin. Se, ettei tätä vihreiden ”kynnyskysymystä” valtuustosopimusosapuolena ole huomioitu, on vakava signaali. Mikäli lautakunta ei edellyttänyt sosiaalisten vaikutusten arviointia, pitäisi prosessi pistää vielä jäihin, niin huteralla pohjalla se on. Tappio on tunnustettava, mutta sosiaalityön asemasta keskustelu ei jää tähän, vaan sen asemaa on vahvistettava organisaatiossa. Onneksi pääsen loppuviikoksi työmatkalle Sosiaalityön tutkimuksen päiville nollaamaan tilannetta.