O tempora, o mores – oi aikoja, oi tapoja!

”O tempora, o mores – oi aikoja, oi tapoja!”

Eilisillan valtuuston keskustelun voisi tiivistää näihin sanoihin. Valtuusto, joka on useaan kertaan selvin luvuin päättänyt Rantaväylän tunnelista, yrittää kaataa tehdyt päätökset kansanäänestysaloitteella. Onneksi enemmistö ymmärsi vastuunsa. Keskustelu oli vilkasta kautta linjan kaikista asioista, joten jouduimme jättämään puolen yön aikaan loput asiat pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Jo etukäteen oli selvää, että äänestys kansanäänestysaloitteesta muodostuisi tiukaksi. Päätin käyttää asiasta aloituspuheenvuoron, aivan samalla tavalla kuin olen tehnyt valtuuston strategian hyväksymisen yhteydessä, jolloin puheenjohtajana olen ”esitellyt” käsiteltävän asian. Kertasin valtuuston esityslistallekin kirjatut tunneliratkaisun vaiheet ja muistutin valtuustoa tehtyjen päätösten sitovuudesta. Tämäkös hermostutti demarit. Teinkö tahtomattani näkyväksi heidän lipsumisensa tehdyistä päätöksistä? Työjärjestys ei muka sallisi valtuuston puheenjohtajan käyttää tällaista puheenvuoroa. Olin varmistanut menettelytavan jo etukäteen päätösvalmistelupäällikkö Ritva Salismalta. Ei tule kuuloonkaan, että suostun kaupungin ylimpänä luottamushenkilönä seinäkoristeen rooliin, etenkään silloin kuin valtuustoinstituution arvovaltaa ollaan uhmaamassa linjattomilla päätösesityksillä.

Ensimmäistä kertaa kuluvana vuonna menin myös omaan pulpettiini käyttämään puheenvuoron valtuutettu Roivaisen positiosta. Korostin kansanäänestyksen arvokkuutta, jota ei pitäisi halventaa väärillä motiiveilla. Kyseessä ei ollut tunneliäänestys, vaan aloite kansanäänestyksestä. On väärin käyttää kansanäänestyskorttia tunnelin rakentamisen lykkäämiseksi tai muuttaa jo tehtyjä, sitovia sopimuksia. Pyrkimys kaataa jo selvin luvuin tehdyt päätökset on väärä. Valtuusto on instituutio, jonka tekemät linjaukset kestävät yli valtuustokausien: ne sitovat valtuutettuja ja valtuustoryhmiä. Oireellista olikin, että jotkut kansanäänestyksen kannattajat puhuivat paniikkijarrutuksesta. Pidin vääränä myös sitä, että kansanäänestys järjestettäisiin vain näön vuoksi, muka kansaa kuunnellen. Moraalitonta ja kallista.

Kyllä täytyy ihmetellä opposition takinkääntöä tässä asiassa. Ainoastaan vasemmistoliiton Sirkka-Liisa Virtanen ja Jari Heikkilä olivat suoraselkäisesti valtuuston aiempien linjausten takana. Demareiden ryhmäpäätös oli paljastava. Toki kaikissa ryhmissä on tunnelin puoltajia ja vastustajia, mutta tiukka ryhmäpäätös oli kyllä irtiotto aiemmista päätöksistä tunneliasiassa. Pekka Salmi sanoi suoraan, että demareilla ei ole ryhmänä kantaa tunneliin. Ihmettelen tätä kaikkien niiden päätösten jälkeen, joissa demaritkin ovat olleet mukana. Puhuiko tässä todellakin valtuuston toiseksi suurimman ryhmän puheenjohtaja? Perussuomalaisilta olisin ymmärtänyt uutena ryhmänä tuollaista puhetta. Oppositioasemassa voi keskittyä äänestäjien kosiskeluun ja jättää vastuun kantamisen muille, mutta jossain tulee raja vastaan vastuuttomuudessakin. Perttu Pesän kysymys, voiko demareihin luottaa enää muissakaan isoissa asioissa oli mitä aiheellisin.

Nyt voi huokaista pariksi päiväksi näistä harrastuksista. Myös edustaminen käy voimille, vaikka hauskaa onkin. Kaupungin puheenvuoro Kaupunkilehtien liiton 50-vuotsijuhlissa viime lauantaina, Finlaysonin Palatsin 110-vuotisjuhlissa maanantaina, paneelikeskustelu Tampereen Historiallisessa seurassa tiistaina ja keskiviikkoaamuna TeSo -seminaarissa.

O tempora, o mores – oi aikoja, oi tapoja!