Kuninkaallisten vierailu Tampereella

Eilinen taisi olla elämäni jännittävin päivä. Heräsin klo 04.30 aamutoimiin, jotta ehtisin kampaajalle ja Soili Wäreen meikattavaksi Zig Zagiin klo 06.15 ja siitä kaupungin autolla Turkuun Regean Bettina Lindroosin kanssa vastaan Ruotsin kuninkaallisia ja Tasavallan Presidenttiparia. Pidimme Bettinan kanssa molemmat pienen esitelmän junassa : minä Tampereen kehityksestä viimeisen 30 vuoden aikana ja Bettina kantasolututkimuksesta Tampereella. Vaikka puhe oli ollut valmis jo viikon ja Power Point-diat tehty sunnuntaina, tajusin tiistai-iltana, että esitys on liian pitkä. Kun lähdin nukkumaan puolelta öin, jäi Pauli muokkaamaan puhetta lyhyemmäksi.

Esitykseni meni omasta mielestäni ihan mukavasti, mutta nuori ja lahjakas Bettina oli aivan loistava. Hänen asiantuntemuksensa ja äidinkielenään puhuma ruotsi hurmasivat vieraat niin, ettemme meinanneet ehtiä ulos junasta Tampereen asemalla.

Kuljin koko päivän vieraiden matkassa Svenska Samskolanille, Raatihuoneelle, Muumilaaksoon ja Finlaysonin alueelle, Pauli liittyi seurueeseen lounaalla.

Lounastimme Raatihuoneella. Minut oli plaseerattu kuningatar Silvian ja Ruotsin suurlähettiläs Johan Molanderin väliin, Pauli tohtori Arajärven ja stadsrådet Christina Husmark Pehrssonin keskelle. Olin olettanut, että pormestari istutettaisiin arvopaikalle, mutta Ulkoministeriön protokollasäännöt eivät tunnista nähtävästi pormestarijärjestelmää. Hyvä kun saimme läpi ajatuksen, että pormestari on asemalla ja Raatihuoneella vieraita vastassa.

Minulla oli kesällä tilaisuus jo harjoitella tulevaa tilannetta, kun hovin ja presidentin kanslian väli kävi tutustumassa matkakohteeseen, ja lounastin heidän kanssaan Raatihuoneella. Vakuutuin siitä, että pärjään kouluruotsilla riittävän hyvin, vieraat puhuvat selkeästi ja ymmärtävät kyllä, jos joku sana on hukassa. Uskomatonta, miten vanhat taidot vetristyvät pienen treenaamisen jälkeen. Olin nuorena töissä ruotsinkielisillä paikkakunnilla, mutta onhan siitä jo 30 vuotta aikaa!

Hänen majesteettinsa kuningatar Silvia oli aivan ihastuttava pöytäseuralainen. Hän kertoi mm. hyväntekeväisyyssäätiöstään, mutta oli kiinnostunut myös minun taustastani. Presidentti Halonen oli puolestaan kiinnostunut mm. valtuuston voimasuhteista ja sukupuolijaosta.

Saattelimme päivän lopuksi Paulin kanssa vieraat lentokentälle. Kun palasimme kotiin, laitoimme saunan lämpiämään ja korkkasimme valkkaripullon ikimuistoisen päivän kunniaksi. Seuraavan aamun työmatka Kuopioon tuntui pikkujutulta tämän kokemuksen jälkeen.