TIO avasi valtuustosyksyn

Valtuustokausi alkoi eilen vauhdikkaasti. Otin iltapäivällä vastaan Rantaväylän tunnelia vastustavan kansalaisliikkeen adressin. minkä jälkeen alkoi valtuuston kyselytunti ja lopulta valtuusto, joka kesti puoli kymmenen kieppeille.

Valtuustoa eniten puhuttanut asia oli Tietotekniikkakeskuksen liikelaitoksen palveluiden myynti. Asiaa on valmisteltu pitkin kesää kaupunginhallitusryhmissä, sillä välin kun rivivaltuutetut ovat lomailleet. Siltä varalta, etteivät valtuutetut joutuisi kesäterässä päättämään isosta asiakokonaisuudesta, pidimme jo maanantai-iltana asiasta tiedotustilaisuuden ennen ryhmäkokouksia. Lopulta asian lähempi puiminen jäi kuitenkin valtuustoryhmiin. Kesän kuluessa kaupunginhallitustasolla kävi selväksi, ettei In house -malli (kunnan yhtiö, joka myy pääosin kunnalle) tule kysymykseen, koska kehyskunnat ja PSHP eivät tulisi – virkamieskannanottojen mukaan – mukaan omistajina. In house -yhtiö ei voisi myöskään toimia markkinoilla, koska ulkoinen myynti ei saisi ylittää 10 %:a. Kaikesta huolimatta vasemmisto on pitänyt kiinni mallista loppumetreille saakka.

TIO -prosessi ansaitsee kritiikkiä kahdesta syystä. Asiaa on viety läpi nopealla aikataululla. Vaikka kiireelle on perusteensa (Turku on jo vastaavan päätöksen tehnyt kesäkuussa ja uhkaa ehtiä markkinoille ennen Tamperetta ja naapurikuntien tietotekniikkasopimukset päättyvät vuoden vaihteessa), olisi silti aina jätettävä aikaa demokraattiselle valmisteluprosessille ja keskustelulle. Kun tämä on jäänyt vaillinaiseksi, aletaan hidastaa päätöksentekoa, kuten kävi eilen, kun asia jätettiin pöydälle valtuustossa. Toki vanhoille valtuutetuille tämä oli uusintanäytös vuoden 2003 TIO -keskustelusta. Seutuhallituksen jäsenenä olisin toivonut myös kehyskuntien luottamuselinten päätöstä In house -malliin; nyt toimittiin kuntajohtajien linjausten perusteella.

Toinen kriittinen kohta koskee henkilöstön työsuhdeturvaa. Kun isojen yhtiöiden liiketoimintakaupoissa voidaan tarjota eripituisia työsuhdeturvia, miksi ei sitten kaupunki voisi edellyttää vuoden tai kahden työsuhdeturvaa? Päätösponsiehdotuksen muotoilu työsuhdeturvasta on viitteellinen, mutta ei sido mihinkään. Tässä olisi tarvittu eilen joustoa puolin ja toisin valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa. Kun kaupunginhallitustasolla ei aiemmin irtisanomissuojasta päästy tarkempaan muotoiluun, ei vasemmisto enää eilen suostunut neuvottelemaan vuoden työsuhdeturvasta. Lehterillä istuneille tiolaisille esitettiin näytelmä, josta ei ideologista hapatusta puuttunut.

Poliittinen arki on alkanut, edessä on haasteellinen syksy, jossa yksituumaisuus valtuustoryhmien kesken olisi enemmän kuin tarpeen. Mutta tämä ei tapahdu ilman aitoa yhteistyöhalua puolin ja toisin.

Palasin viime viikonloppuna pohjoismaisesta sosiaalityön konferenssista. Koko matkan ajan lähettelin huolestuneita tekstiviestejä kotiin. Vasta kotiin tultua sain tietää, ettei poliisi ollut edelleenkään tavoittanut häiriköinyttä miestä, joten parin viikon lähestymiskielto ei käytännössä ollut voimassa. Ystäviltä on tullut tukea ahdistavassa tilanteessa, tästä esimerkkinä Lemmetyisen Pentin sympaattinen viesti edellisen blogin yhteydessä. Myös monet valtuuston naiset ovat osanneet samaistua tilanteeseeni ja työtoverit sosiaalityön asiantuntijoina ovat kyenneet erittelemään taitavasti tilannetta.