Mielipidekirjoitus Jukolasta

Koukkuniemen alueen kehittäminen on ollut esillä Aamulehdessä viimeksi sos.dem.valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmen mielipidekirjoituksessa (AL 9.4.). Salmi päätyy pohdiskelussaan samaan johtopäätökseen kuin kaupunginhallituksen suunnittelujaosto viikko sitten: kehittäminen tulee aloittaa uudisrakentamisella esimerkiksi uuden huoltokeskuksen päälle. Salmi luonnostelee kahta rakennusta tälle paikalle ja lisäksi uutta rakennusta Niksulan paikalle. Vaikka marssijärjestys on oikea, visioon sisältyy myös riski. Salmi ei ota kirjoituksessaan kantaa Jukola-talon kohtaloon, mutta vaarana on, että hänen esittämällään uudisrakentamisvolyymilla Jukolaa ei ole varaa laittaa kuntoon, vaan se jätetään rapistumaan vuosiksi.

Jukola -rakennus tyhjennetään kesään mennessä. Kotona ja esimerkiksi Kaupin sairaalassa asuu edelleen vanhuksia, jotka tarvitsisivat vanhainkotityyppistä hoivaa, mutta sitä ei ole tarjolla. Jukola-talo voitaisiin kunnostaa sellaiseen käyttöön. Virkamiehet eivät sitä ole esittäneet, koska resursseja halutaan siirtää kotona tapahtuvaan hoivaan ja Koukkuniemeen rakentaa tehostettua palveluasumista, koska se on kaupungin kannalta kustannustehokkaampaa.

Koukkuniemikeskustelussa laitetaan syyttä suotta tärkeitä asioita vastakkain. Tarvitsemme lisää sekä kotihoitoa että tehostettua palveluasumista, mutta ei vanhainkotipaikkojen kustannuksella. Koukkuniemeä on kehitettävä, mutta ei Koukkuniemen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön kustannuksella. Jukola -rakennuksen purkamista on perusteltu mm. sillä. että vanhukset asuvat siellä liian pienissä huoneissa. joissa ei ole riittävää hoivateknologiaa ja tarpeeksi tehokasta henkilöstömitoitusta. Tässä katsannossa suurin osa Koukkuniemen alueen asuinrakennuksista pitäisi purkaa. Toinen tapa lähestyä asiaa on todeta, että sairaalamaisen hoidon yksiköt on rakennettava muualle ja Koukkuniemen aluetta on kehitettävä näissä tiloissa pärjäävien vanhusten hoivapaikkana.

Esitämme Ikäihmisten lautakunnalle pohdittavaksi, että alueelle rakennetaan ensivaiheessa vain yksi uudisrakennus ja Jukola-rakennus korjataan välittömästi ryhmäkotiasunnoiksi vanhuksille, jotka eivät selviä kotona omin avuin tai jotka odottavat esimerkiksi Kaupin sairaalassa jatkohoitopaikkaa. Lisäksi Yhdyskuntalautakunnan tulisi ryhtyä kiireesti toimenpiteisiin Koukkunimen alueen suojelukaavan toteuttamiseksi niin, että kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö säilyy, kuten pormestariohjelmassakin on asetettu tavoitteeksi. Alueelle rakennettavien uudisrakennusten osalta on syytä järjestää suunnittelukilpailu, jonka tavoitteena on löytää vanhaan miljööseen soveltuva uudisrakentamisen tapa.

IRENE ROIVAINEN