Kuntarajat uusiksi?

Kun Suomen Kuvalehti julkaisi muutama viikko sitten jutun, jossa salaisen kuntakartan perusteella ennakoitiin valtionvarainministeriön esitykseksi 70 kuntaa, pitivät monet juttua tuulesta tempaistuna. Vaan eipä ollutkaan: tänään on julkistettu luvuksi 69. Kotiseudulleni Kainuuseen jäisi 1-3 kuntaa ja kotikuntani Sotkamo häviäisi kartalta. Taivas varjele!

Lehtitietojen mukaan Pirkanmaalle jäisi 5 kuntaa. Täytyy sanoa, etten keskuskaupungin valtuuston puheenjohtajana paukuttele riemuissani henkseleitä. En kerta kaikkiaan usko, että tämä menee läpi seutukunnassa. Syntyy vain kapinaa ja turhaa vastakkainasettelua. Olen edustanut kantaa, että vahvat peruskunnat säilyisivät ja suurempia asiakokonaisuuksia, kuten kaavoitusta ja toisen asteen koulutusta, varten kehitettäisiin seutupohjalta aluekuntamalli. Osmo Soininvaaran aikoinaan esittämä ajatus.

Seutuhallituksen jäsenenä pidän selvänä, että kuntien välistä yhteistyötä on lisättävä ja vastuita jaettava, mutta sen pitäisi olla mahdollista muutenkin kuin kuntarajoja muuttamalla. Tässä kompaan professori Aimo Ryynästä. Onneksi syksyn kuntavaalit hillitsevät pahimpia ylilyöntejä. Laajassa raportissa riittää iltalukemista.

Paikallisdemokratiasta puheen ollen, eilen illalla pormestarin ja valtuuston puheenjohtajan asukasillassa kaupungin virastotalolla oli paikalla yli 70 keskusta-alueen asukasta. Tätä uusimuotoista asukasiltakäytäntöä on nyt harjoiteltu muutaman kerran ja se toimii paremmin kuin aikaisempi kahden erillisen asukasillan systeemi, vaikka itse sanonkin. Keskustelu on asiallista, apulaispormestareiden vastaukset asiantuntevia ja muiden ryhmien puheenjohtajien täydennykset perusteltuja. Eilen puhuttivat niin rollaattorilla liikkuminen keskustassa kuin rintamamiesten kuntoutusasiatkin.