Sosiaaliasemat keskitetään

Kun raahauduin tänään kotiin ruokakassin kanssa, tuli tekstari Mervi Janhuselta, että lautakunta (tetola) oli päättänyt äänin 7-4 sosiaaliasemien keskittämisen puolesta. Alueellisemman mallin puolesta olivat Mervin kanssa äänestäneet vain Emmanuel Eneh (vihr.) ja vasemmistoliiton ja kd:n edustaja. Että hävettää tämä näköalattomuus. Kuulin, että kaikki johtavat sosiaalityöntekijät olisivat olleet keskittämisratkaisun takana.

Eilen illalla kuuntelin Pirkkala -foorumissa sikäläisen perusturvajohtaja Oskari Auvisen näkemyksellistä puheenvuoroa ja huokasin mielessäni: tällaista Tampereellekin! Edesmenneen Seppo Prunnilan jälkeen Tampereen kaupungin sosiaalitoimesta katosi sosiaalityön vahva asema ja näkemys. Tänään tehty ratkaisu tarkoittaa sitä, että 1980-luvulla luotu alueellisen palvelurakenteen malli, jota sosiaalityöntekijä Jukka Vinnurva viime perjantaina puolusti ansiokkaasti Aamulehdessä, romutetaan nyt kertaheitolla. Terveyspalvelut jäävät alueille, sosiaalityö lähtee ja antaa paikkansa hyvinvointineuvoloille, joissa sosiaalityön asema on marginaalinen.

Lautakunta on päätöksensä tehnyt, kokoomus-demari- koalitio voitti selvin luvuin. Se, ettei tätä vihreiden ”kynnyskysymystä” valtuustosopimusosapuolena ole huomioitu, on vakava signaali. Mikäli lautakunta ei edellyttänyt sosiaalisten vaikutusten arviointia, pitäisi prosessi pistää vielä jäihin, niin huteralla pohjalla se on. Tappio on tunnustettava, mutta sosiaalityön asemasta keskustelu ei jää tähän, vaan sen asemaa on vahvistettava organisaatiossa. Onneksi pääsen loppuviikoksi työmatkalle Sosiaalityön tutkimuksen päiville nollaamaan tilannetta.

Sosiaalityöstä ja juhlaviikonlopusta

Viime viikolla Aamulehti uutisoi pariinkin otteeseen sosiaaliasemien uudelleen järjestelyjä. Uutisointi käynnisti myös keskustelun työntekijöiden oikeudesta lausua mielipiteensä. Kaupungilla ei ole oikeutta rajoittaa työntekijöidensä mielipiteen ilmaisua, se on selvä, mutta aseveliakselin ajoilta oleva toimintakulttuuri on aivan jotakin muuta. Olen jo aikaisemmin blogissani kirjoittanut sosiaaliasemien alasajosta. Nyt olen entistä huolestuneempi sosiaalityön asemasta Tampereen kaupungissa. Sosiaalityön asemaa on vahvistettava kaupunkiorganisaatiossa ja sitä on kehitettävä nykyistä kunnianhimoisemmin yhteistyössä yliopiston kanssa. Mallia voisi ottaa vaikka Helsingin kaupungin Soccasta.

Taavi Lintunen perää lauantain Aamulehdessä pormestaria ja valtuuston puheenjohtajaa vastuuta Vuokratalosäätiön häätöpolitiikasta. Taavi on toki oikeassa vastuustamme yleisvalvonnan suhteen, mutta VTS:n hallituksessa istuu päteviä luottamushenkilöitä ja asukasedustajia, jotka hoitavat hyvin tonttiaan. Tunnen lähes kaikki heistä taannoisilta jäsenvuosiltani. Tietooni on tullut yksi kohtuuttomalta vaikuttanut häätötapaus viime syksynä, jolloin olin asiasta yhteydessä VTS:n pj. Anneli Kivistöön, joka tarttui ripeästi asiaan.

Tämä on ollut varsin juhlapitoinen viikonvaihde. Perjantaina juhlimme Setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyisen 50-vuotissyntymäpäiviä Kalliolassa Helsingissä, ja lauantaina oli perinteinen yliopiston laskiaisgaala 60-luvun tyyliin. Tänään oli aika vaihtaa serkkuni Marja-Liisan ompelema vihreä juhlamekko mustaan kuosiin, sillä minut oli kutsuttu puhumaan körttiseuroihin Kaukajärvelle. Setlementtiliiton ohella Herättäjäyhdistys on yhteisö, jossa koen olevani kotona ja ystävien parissa kaikkine puutteineni. Lämpimät kädenpuristukset, halaukset ja lupaukset rukoilla voimia tehtäviini saattelivat minut kotimatkalle. Hieno päätös ystävänpäivälle ja alku paaston ajalle ja Pääsiäisen odotukselle.

Pormestarikähinästä

Matkailu avartaa. Palailen aamuvarhaisella kuutoskaupunkien seminaarista Helsingistä. Tänään olisi ohjelmassa ollut ministeritapaaminen, mutta vaihdoimme pormestarin kanssa lennossa paikkaa, kun omat työtehtäväni eivät mahdollista kahden päivän reissua. Etukäteen kuvittelin, että pormestarikysymys nousisi keskusteluissa keskeisimmin esille. Taidamme olla nurkkapatriootteja, eivät Pirkanmaan kähinät juuri muita kosketa, eikä pormestarimalli ole vaarassa, mikäli kollegoita on uskominen.

Pirkkalan tilannetta minulla ei ole asiantuntemusta kommentoida sen kummemmin, mutta, jos peilaa syntynyttä tilannetta Tampereen malliin, on meillä jotkut asiat paremmin. Ensinnäkin on pormestariohjelma, joka sitoo xl-ryhmät yhteen. Toiseksi on valtuustosopimus lähes kaikkien valtuustoryhmien kanssa. Mutta ennen kaikkea, meillä on pormestarijärjestelmä, jossa apulaispormestareilla on aidosti valtaa ja paikka kaupunginhallituksen pöydän ääressä. Näin ei ole Pirkkalan kuntaneuvoksilla. Pirkkalan kriisi on tehnyt näkyväksi myös sen, että pormestarin persoonalla on merkitystä. Timo P:mme yksi vahvuus on neuvottelevuus. En tunne Saksalaa, ihan mukavalta mieheltä hän vaikutti Brysselin matkalla, Mutta mukava mies on vihreiden Kari Talasmäkikin.

Kuutoskaupunkien seminaarissa neljännes paikalla olijoista oli vihreitä: olemme päässeet asemiin. Erityisen ilahduttava oli tavata Helsingin kaupunginvaltuuston pj Otto Lehtipuu. Olemme valtakunnan ainoat vihreät valtuustonpuheenjohtajat.

Tampereen puheenjohtajiston Marjatta Setnius-Kaukosen ja Elina Sirénin ja kaupunginhallituksen 1. vpj Maija Kajanin kanssa kehittelimme illalla nukkuman mennessä, kuinka palvelusetelijärjestelmää voisi käyttää synnytysten hoidossa. Maijan asiaa koskeva aloite jäi pöydälle viime kh:ssa.

Vastine Rieväkylän Ritulle

Luottamushenkilö ei ole viikonloppunakaan vapaa tehtävistään. Pauli on jo ehtinyt lukea lehdet, enen kuin herään ja varoittaa, etten vetäisi kahvia väärään kurkkuun, sillä Tamperelaisen Rieväkylän Ritulta on tullut henkilökohtaista palautetta. Ei auta kuin heti aamutuimaan ryhtyä kirjoittamaan vastinetta lehteen.

Ritu spekuloi ja osuu harhaan

Vaikka Rieväkylän Ritu näyttää olevan jonkin verran perillä kaupunginhallituksen käymistä keskusteluista, häneltä jää huomaamatta olennaisin kh:n päätöksessä. Ensimmäistä kertaa kaikki poliittiset ryhmät, kokoomus ja demarit mukaan lukien, esittävät suoraa kansanvaalia.

Tampereen ei ole syytä lähteä uuteen kokeiluun siksi, että meillä on jo meneillään oman mallimme kokeilu. Ja kun sittemmin on käynyt ilmi, ettei kokeiluun ole ilmoittautunut muitakaan kuntia, on nyt vain kiirehdittävä varsinaista lakimuutosta. Tampereen kaupunki neuvottelee asiasta ministeri Kiviniemen kanssa aivan lähiaikoina.

Nykyisessä mallissa kansa valitsee valtuuston ja valtuusto pormestarin. Ritun ajatus, että eniten ääniä saanut ehdokas saisi automaattisesti pormestarin paikan, ei saanut suurempaa kannatusta viime kunnallisvaalien alla. Kun asiaa tiedusteltiin pormestariehdokkailta, edustin ainakin itse näkemystä, että pormestarin on nautittava koko valtuuston luottamusta. On hyvä muistaa, että viime kunnallisvaaleissa eniten ääniä sai Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.), joka ei ollut pormestariehdokkaana.

Tietooni ei ole tullut, että sopimuksia olisi tehty tulevien vaalien varalle. Ritun spekulaatiot ovat vailla katetta ja loukkaavat sitä yhteistyötä, josta nyt on orastavia merkkejä valtuustosopimuksessa mukana olevien ryhmien välillä.

IRENE ROIVAINEN

 

kaupunginvaltuuston pj. (vihr.)

Asukasillan ja Brysselin terveisiä

Valtuuston asukasilta keräsi eilen illalla Tammelan palvelukeskukseen kuusikymmenpäisen yleisön. Olemme kehittäneet illan konseptia vieläkin kansalaislähtöisempään suuntaan niin, että tilaisuudessa yleisön ja valtuutettujen puheenvuorojen ohella kuuluu myös alueellisten Alvarien edustajien ääni. Eilen eteläisen Alvarin terveiset koskivat kouluverkkoselvitystä. Viimeviikkoinen suunnittelujaoston linjaus ei tyydytä kaikkia osapuolia, vaan järvensivulaiset ja hyhkyläiset ajavat edelleen 1-6.-luokkien säilyttämistä kouluillaan. Sujan linjaus on huomattava parannus pohjaesitykseen, jossa pienten lasten koulut olisivat säilyneet vain 1-2.-luokkaisina. Lapsilähtöisyys näkyy siinä, että päivähoitoikäisten ja pienten alakouluikäisten 1.-4-luokkalaisten palvelut ovat kodin lähellä. Asian lopulliset päätökset tehdään lautakunnissa helmikuun aikana. Hyhkylle ja Järvensivulle on viime keväänä luvattu säilyttää koulu, pitäisikö tämä erityisasema huomioida?  Henkilökohtaisesti olen edelleen paikallisuuden huomioimisen ja joustavuuden kannalla, mutta huomattava on, että siirtymäaikaa on sujankin esityksessä kuitenkin vuoteen 2013 saakka. Valtuustosopimuksessa mukana olevat ryhmät neuvottelevat vielä asiasta, myös Hervannan lukiosta neuvotellaan vielä. Olen lähiölukioiden lakkauttamista vastaan ja mielestäni Hervannan lukiota pitäisi kehittää Ammattiopiston yhteydessä. Kouluverkkoasia on niin suuri kokonaisuus, että valtuuston pitäisi päättää siitä. Nyt johtosääntöä on tulkittu niin, että asia kuuluu lautakunnalle; yksittäisten koulujen lakkauttamisen osalta toki, mutta isot asiat ovat erikseen. Johtosääntöä on tältä osin tarkistettava jossain vaiheessa.

Tammelan palvelukeskuksessa kun oltiin, esillä olivat myös ikäihmisten asiat. Yleisön joukosta kiinnitettiin valtuutettujen huomiota mm. hälytysajoneuvojen aiheuttamaan häiriöön öiseen aikaan, ikäihmisten kohteluun asiakaspalvelussa, mutta myös kiiteltiin hyvistä palveluista.

Viime viikolla piipahdin pormestarin delegaation mukana Brysselissä Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston 10-vuotisjuhlassa. Tutustuimme komission ja Euroopan parlamentin toimintaan ja tapasimme MEPit Ville Itälä ja illanvietossa myös meidän oman Satu Hassimme. Toimistomme tekee selvästi hyvää työtä Hannele Räikkösen tehokkaassa ohjauksessa. Virkistävä reissu kaiken kiireen keskellä.